Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ουρολοίμωξη
Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα, τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης από την Μικροβιολόγο - Βιοπαθολόγο κα. Νίκη Κουλουμπή ...
Ουρολοίμωξη είναι η παρουσία και ο πολλαπλασιασμός μικροοργανισμών σε οποιαδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος που συνοδεύεται από πυοσφαίρια στα ούρα.
Τα συμπτώματα Συχνοουρία, δυσουρία (πόνος και δυσκολία κατά την ούρηση), αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, καθώς επίσης και το αίσθημα “βάρους” χαμηλά στη κοιλιά.
Τα αίτια της ουρολοίμωξης Το ουροποιητικό σύστημα είναι στείρο μικροοργανισμών. Πηγή μόλυνσης αποτελεί η πρωκτική περιοχή που γειτνιάζει με το στόμιο της ουρήθρας, με αποτέλεσμα η κακή υγιεινή κατά τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, να αποτελεί πύλη εισόδου των μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί επίσης αιτία πρόκλησης λοίμωξης.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
- Κύηση, λόγω της διόγκωσης της μήτρας, της κύστης, της νεφρικής πυέλου από τη δράση ορμονών.
- Γυναίκες μετά την κλιμακτήριο.
- Γενετικοί παράγοντες (ουροεπιθηλιακοί υποδοχείς).
- Χρήση διαφράγματος και σπερμοκτόνου gel.
- Σακχαρώδης διαβήτης.
- Παρουσία λίθου (πέτρας) σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού, αλλά και νευρογενής κύστη, κυστεοουρηθρική παλινδρόμηση, υπερτροφία προστάτη, στένωση ουρητήρα, μόνιμοι ουροκαθετήρες, κ.α. προδιαθέτουν την ανάπτυξη ουρολοίμωξης.
Συνήθεις μικροοργανισμοί E.coli, Klebsiella spp, Proteus spp, S.saprophyticus, Enterococci, P.aeruginosa(Ψευδομονάδα),. Σπανιότερα C.trachomatis (χλαμύδια), U.urealyticum (ουρεόπλασμα) κ.α.
Η πρόληψη
- Λήψη πολλών υγρών, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου υπάρχει και αυξημένη συχνότητα ουρολοιμώξεων.
- Αποφυγή στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων. Προτιμάμε τα βαμβακερά εσώρουχα.
- Πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα.
- Προσοχή στο κολύμπι σε πισίνες και σε μολυσμένες θάλασσες.
Η αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης Η γενική ούρων, η καλλιέργεια και στη συνέχεια το αντιβιόγραμμα επί θετικής ουροκαλλιέργειας, μας κατευθύνουν στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, έτσι ώστε να μη λαμβάνονται άσκοπα αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να είναι ανθεκτικά -άρα μη αποτελεσματικά- στο συγκεκριμένο μικροοργανισμό. Αφού τελειώσει η θεραπεία, μια βδομάδα,και ένα μήνα μετά πρέπει να γίνει μια νέα γενική και καλλιέργεια ούρων. Εάν είναι στείρες γίνεται επανάληψη μετά από 3μηνο. Μετά, ακολουθείται μια σειρά από γενικές και καλλιέργειες ούρων για κάποιο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υποτροπή ή επαναλοίμωξη. Αν υπάρχουν ευρήματα γίνεται πλήρης έλεγχος ουροποιητικού συστήματος, ώστε να βρεθεί η αιτία των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.