Skip to the content

Το Vrisko.gr στηρίζει τη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Το Vrisko.gr στηρίζει τη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Το Vrisko.gr προσπαθεί να είναι στο πλευρό εθελοντικών οργανώσεων / μη κερδοσκοπικών οργανισμών και να προβάλει τη δουλειά τους. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτές και εσείς!

Το 2012 μέσω της οικονομικής συνεισφοράς των υποστηρικτών της, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ κατάφερε να διατηρήσει την ενέργειά της, υλοποιώντας δράσεις με κύριο στόχο την προστασία και διατήρηση ειδών όπως είναι η αρκούδα και ο λύκος και των βιοτόπων τους.

Το 2012… Λειτούργησε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο (11 περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονταν αρκούδες το 2012), αλλά και κάθε φορά που το μεγαλόσωμο θηλαστικό βρίσκονταν σε κίνδυνο.  Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης επενέβη σε 21 περιστατικά διαχείρισης της σύγκρουσης μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας (περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ζημιών από αρκούδες, εγκατάσταση αρκούδων πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων κτλ)

Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς

4 αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν και παρακολουθούνται από την ομάδα της Καλλιστώς με σκοπό τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας να διατεθούν για την εγκατάσταση των κατάλληλων αποτρεπτικών μέσων στο κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», όπου παρατηρούνται και τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Η εγκατάσταση των αποτρεπτικών μέτρων και προειδοποιητικών πινακίδων έχει ήδη δρομολογηθεί…

Ευοδώθηκαν οι πιέσεις για την αντικατάσταση της περίφραξης στην Εγνατία Οδό με σκοπό να εξαλειφθεί το χρονίζον πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. Η αντικατάσταση της υπάρχουσας περίφραξης τόσο στο υπολειπόμενο τμήμα του κύριο άξονα της Εγνατίας (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά), όσο και στον κάθετο άξονα Ε45 (Σιάτιστα-Καστοριά) έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπογράφηκε μετά από πολλές πιέσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  η απόφαση επιδότησης της «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης», με σκοπό την άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον.

Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Συζητήθηκαν τα προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις για τη μείωση των ζημιών που υφίστανται στην παραγωγή τους από μεγάλα σαρκοφάγα, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε ένα δίκτυο κτηνοτρόφων με σκοπό την ανταλλαγή καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών (τσοπανόσκυλων) τα οποία προστατεύουν τα κοπάδια από τις ζημιές που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα, ενισχύοντας έτσι τους όρους συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής σε περιοχές που η ισορροπία αυτή είναι οριακή. Συνολικά 29 κουτάβια δόθηκαν σε κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι συμμετέχουν επισήμως στο δίκτυο το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την ανταλλαγή καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών (τσομπανόσκυλων).

Ανταλλαγή σκύλων φύλαξης κοπαδιών

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα παρακολούθησης του λύκου και των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Λειανοκλαδίου-Δομοκού, με σκοπό τον εντοπισμό και την πρόβλεψη θέσεων διέλευσης πανίδας, ώστε να κατασκευασθούν συμπληρωματικές ειδικές διαβάσεις που να βοηθούν τις μετακινήσεις των μεγάλων αλλά και των μικρότερων θηλαστικών και επομένως να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα των πληθυσμών τους.

Υπήρξε συμμετοχή της οργάνωσης σε πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, δίνοντας το παρόν σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ υλοποιήθηκαν 20 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πεδίο, με δράσεις εστιασμένες στη βιωματική μάθηση στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μαθητές.

Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τέλος, υλοποιήθηκαν δύο καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας. Στα βουνά της Πίνδου μαζί με τους εθελοντές και τις εθελόντριες της Καλλιστώς, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας για ολόκληρο τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα  στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου υπήρχε εποτπία σε συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης και ενημέρωση του κοινού για τις δασικές πυρκαγιές και τους τρόπους πρόληψης.

Μπορείτε εύκολα και εσείς να υποστηρίξετε τις δράσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα της στο http://www.callisto.gr/supportUs.php

(1 Αξιολογήσεις)