Skip to the content

Τα δημοφιλή ακίνητα της κρίσης

Τα δημοφιλή ακίνητα της κρίσης

Η Σύμβουλος Επένδυσης Ακινήτων, κ. Εβίτα Ελευθερουδάκη μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την αγοραπωλησία και ενοικίαση των ακινήτων....

Η κρίση συνεχίζεται , οι τιμές των ακινήτων πέφτουν με ταχύτητα φωτός και οι λίγοι τυχεροί που πουλάνε σήμερα είναι μόνο όσοι αντιλαμβάνονται το νόημα της παραδοσιακής ρήσης «κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και …καρτέρει» Η καρτερία για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας σήμερα,  για όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη, χαμηλή μεν αξιοπρεπή δε προσφορά,  είναι η χειρότερη επιλογή. Τα ακίνητα που προσφέρονται σε τιμές κάτω της αντικειμενικής είναι ίσως τα περισσότερα και οι αγοραστές έχουν τεράστια γκάμα επιλογών.

Οι τιμές έχουν πτωτική τάση, που θα συνεχισθεί όσο  οι άνθρωποι καταστρέφονται, οι επιχειρήσεις κλείνουν και  η ανεργία καλπάζει . Και ο αγοραστής που αρνήθηκε την προσφορά που του έγινε θεωρώντας τη χαμηλή, θα χάσει τη μια και μοναδική ευκαιρία που είχε να βρεθεί με μετρητά.

Τα δημοφιλέστερα ακίνητα της εποχής μας είναι τα οικιστικά , σε τιμές από 50 έως 300.000 ευρώ,  με εμβαδόν από 60 έως 160τμ, από Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους φοβούμενοι τις διαρροές για κούρεμα των καταθέσεων , για αλλαγή του νομίσματος κ.λ.π

Οι δημοφιλέστερες  περιοχές  για τους αγοραστές είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα το Κολωνάκι, η περιοχή της Αμερικάνικης πρεσβείας και του Χίλτον ,  η Ακρόπολη , το κέντρο της Κηφισιάς , το Νέο Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικο , το Κάτω Χαλάνδρι στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας  , η Βούλα, η Γλυφάδα και  η Βουλιαγμένη . Τα ακίνητα που ζητούν συνήθως είναι αυτά που πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία, έχουν αυτόνομη θέρμανση και βρίσκονται σε ψηλούς ορόφους ή είναι ισόγεια με αποκλειστική χρήση του κήπου. Και βέβαια πωλούνται σε τιμή …. μεγάλης ευκαιρίας! Αλλά και εκείνοι , οι μετρημένοι στα δάχτυλα που θέλουν και μπορούν να αποκτήσουν ένα μεγάλο ακριβό ακίνητο , προσφέρουν  τιμές πολύ μικρότερες των αντικειμενικών αξιών.

Δυστυχώς τα ακίνητα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση , τα ακίνητα που έχουν τη μικρότερη ζήτηση είναι εκείνα των 400+ τετραγωνικών, οι επαύλεις στα Βόρεια και στα Νότια προάστια της Αττικής. Δεν είναι μόνο το τεράστιο κόστος συντήρησης  που δεν τα κάνει πλέον δημοφιλή αλλα και το νέο φορολογικό καθεστώς .

Οι πιο τυχεροί ιδιοκτήτες αυτής της περιόδου είναι  οι έχοντες ακίνητα που  … ακουμπάνε στην άμμο! Στην Αττική, στην Πελοπόννησο , στο Ιόνιο και στις Κυκλάδες ,  αφού είναι τα μόνα ακίνητα που ζητούν οι ξένοι επενδυτές και προπαντός οι Ρώσοι. Όχι ότι και αυτά πωλούνται σε υψηλές τιμές, αφού κάποιος που θέλει να κερδίσει χρήματα εκποιώντας ένα ακίνητο θα προτιμήσει να πουλήσει το παραθαλάσσιο παρά το ακίνητο που κατοικεί στην πόλη, με αποτέλεσμα και σ αυτό το είδος ακινήτων να υπάρχει υπερπροσφορά.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν τη ν οικονομική κατάσταση της χώρας  και τον τρόπο να την εκμεταλλευτούν. Η εποχή των Ρώσων, που αγόραζαν χωρίς καν να έχουν δει το ακίνητο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Σήμερα με τις επιλογές που έχουν μοιράζουν προσφορές και επιλέγουν ανάμεσα από αντίστοιχης ομορφιάς, πολυτέλειας και τοποθεσίας ακίνητα, αυτό που πωλείται στη χαμηλότερη τιμή. Διαπραγματεύονται σκληρά, κάνουν ενδελεχείς ελέγχους του ακινήτου μέχρι την τελευταία στιγμή και βεβαίως πληρώνουν πάντα με μετρητά σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμεί ο πελάτης , τηρώντας όμως κατά γράμμα τη νομοθεσία αφού ως ξένοι υπήκοοι δεν θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα πριν ακόμα εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Παράλληλα με τις αγοραπωλησίες κινούνται και οι ενοικιάσεις. Τα επαγγελματικά αλλα και τα οικιστικά ακίνητα με μειωμένες τιμές στις καλές και πρώην ακριβές περιοχές, έχουν μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο οι ενοικιαστές είναι πολύ απαιτητικοί πλέον. Για παράδειγμα δεν θα πλήρωναν ποτέ τα 10 ευρώ το τετραγωνικό για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στο Κολωνάκι, τιμή που κάποτε ακούγονταν … φθηνή.

Η αγορά άλλαξε , η προσφορά είναι πλέον αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης  και η αγοραπωλησία για να πετύχει και να ολοκληρωθεί χρειάζεται γνώση, ηρεμία ,αμοιβαίες υποχωρήσεις και έναν καλό επαγγελματία του real estate που θα τη διαχειριστεί.

Της Εβίτας Ελευθερουδάκη, Σύμβουλος Επένδυσης Ακινήτων

Αναζητήστε στο vrisko.gr Μεσιτικά Γραφεία

(4 Αξιολογήσεις)