Ρολά κουφωμάτων και αποτροπή παραβίασης
Για την ασφάλεια του σπιτιού σου και την αποτροπή των παραβιάσεων, διάβασε τις χρήσιμες πληροφορίες του κ. Δημήτριου Προκοπίδη, που ειδικεύεται στην τοποθέτηση και επισκευή ρολών....
Τα τελευταία χρόνια στα mini ρολά ή αλλιώς νέου τύπου ρολά επικρατούν δύο ποιότητες, τα πλαστικά και τα αλουμινίου. Τα πλαστικά ρολά χρησιμοποιήθηκαν ευρέος από τους εργολάβους ως μια πιο οικονομική λύση. O σωστός τρόπος χρήσης των ρολών με ιμάντα είναι να τα ανεβοκατεβάζουμε με δύο χέρια και με συνεχόμενη ροη. Το απότομο τράβηγμα που γίνεται συνήθως είναι απαγορευτικό. Είναι σωστό όταν ανεβοκατεβάζουμε το ρολό το σώμα μας να βρίσκετε σε απόσταση από τον τοίχο για να υπάρχει περιθώριο να γίνεται ημικυκλική κίνηση των χεριών με τον ιμάντα.
Κύρια προβλήματα των πλαστικών ρολών είναι η ελαστικότητα που έχουν, με αποτέλεσμα σε πολλά κουφώματα να παρατηρείται η έξοδος του ρολού από τα κάθετα κανάλια μετά από δυνατό αέρα. Όπως επίσης, ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται μία καμπύλη στο κέντρο του ρολού όταν αυτά είναι εκτεθειμένα στον μεσημεριανό ήλιο και ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε σκούρο χρώμα. Αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων είναι ότι το πλαστικό ρολό δυσκολεύεται να ανέβει και έτσι μπορεί να σπάσει ο ιμάντας, ο δίσκος ή πολλές φορές και το ίδιο το ρολό.
Σε αντίθεση, τα ρολά αλουμινίου είναι δύσκολο να βγουν από το κανάλι, λόγω της ακαμψίας που έχει το αλουμίνιο, όπως επίσης δεν στραβώνουν από τον ήλιο. Επιπλέον είναι ελαφρύτερα, με αποτέλεσμα να μην προκαλείται φθορά στα περιφερειακά εξαρτήματα, όπως την ταμπακέρα, το καρουλάκι ή το δίσκο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ρολών αλουμινίου είναι ότι ενδιάμεσα στο κάθε φύλλο υπάρχει αφρός πολυουρεθάνης για καλύτερη μόνωση.
Λόγω αυτών των προτερημάτων δικαιολογείται το αυξημένο κόστος που έχουν τα ρολά αλουμινίου. Το κόστος αυτό όμως έχει άμεση απόσβεση, διότι το ρολό δεν χρειάζεται τόσο συχνή επιδιόρθωση όσο τα πλαστικά ρολά. Είναι μια καλή λύση με βάση το δικό μας μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από πολύ ήλιο και δυνατούς ανέμους .
Στην περίπτωση που επιλέξουμε τη λύση του ρολού αλουμινίου, υπάρχει και η πιο βαριά σειρά. Αυτό σημαίνει ότι το ρολό θα είναι κατασκευασμένο από αλουμινένια φύλλα με μεγαλύτερο πάχος που χαρακτηρίζονται ως αδιάρρηκτα ή ασφαλείας. Είναι αρκετά πιο βαριά, γεγονός που θα δυσκολέψει έναν επίδοξο ληστή να τα σηκώσει ή να τα κόψει. Με αυτή την επιλογή όμως θα πρέπει να γίνει και αλλαγή στον τρόπο χειρισμού. Είναι αναγκαίο να μετατραπεί το ρολό σε ηλεκτρικό ή να τοποθετηθεί μηχανισμός βαρέου τύπου με μειωτήρα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παρέχεται 100% ασφάλεια.
Οι διαρρήξεις στις μέρες μας είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα πρέπει λοιπόν, όλοι να πάρουμε τα μέτρα μας και να ασφαλίσουμε όσο αυτό καθίσταται δυνατό τα σπίτια μας. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη που υπόσχονται ότι Θα ‘’κλειδώσουν τους ληστές’’ έξω από το σπίτι. Κάποια από αυτά είναι οι πύροι κλειδώματος, τα τιγράκια ή δαγκάνες, οι κάθετοι και οριζόντιοι σύρτες, τα κλαπέτα και οι πρόσθετες κλειδαριές με μύλο. Όλα αυτά είναι ικανά να καθυστερήσουν ή να εκπλήξουν δυσάρεστα το ληστή ιδίως εάν είναι και λίγο ‘’ατζαμής’’. Θα έλεγα όμως ότι αποτελούν ημίμετρα γιατί με άπλες φαλτσέτες και κοπίδια τζαμιού είναι ικανό να παραβιαστούν. Από την άλλη τα ρολά ασφαλείας ή όπως συνηθίζεται να τα αποκαλούν τα ‘’μπακλαβαδοτά κάγκελα’’ καθώς και οι συναγερμοί είναι πιο ενδεδειγμένοι τρόποι για να κρατήσετε μακριά τους ληστές και να τους κάνετε να το ξανασκεφτούν .