Skip to the content

Η Δυσλεξία με τα μάτια της μεθόδου Davis®

Η Δυσλεξία με τα μάτια της μεθόδου Davis®

Η μέθοδος Davis προσφέρει τα κατάλληλα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της Δυσλεξίας,  μάθε περισσότερες πληροφορίες από τον  Φιλόλογο – Ειδικό  Παιδαγωγό  και Σύμβουλο αγωγής Δυσλεξίας Davis®, κ. Κωνσταντίνου  Πολυχρόνη

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνω στα παιδιά την εξής ερώτηση: «Ξέρεις τι είναι δυσλεξία»; Η απάντηση συνήθως είναι «Όχι». Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω: «Όταν ακούς τη λέξη δυσλεξία, νιώθεις ότι είναι κάτι καλό ή κακό»; Πάντα παίρνω την ίδια απάντηση: «Νομίζω ότι είναι κάτι κακό».

Αυτό δεν το νομίζουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες. Το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό για τη δυσλεξία είναι «πρόβλημα». Άλλοι το θεωρούν πρόβλημα στην ανάγνωση, άλλοι στα μαθηματικά, άλλοι στη γραφή και την ορθογραφία, άλλοι όταν κάποιος γενικά δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο. Πράγματι, αυτή είναι η μία πλευρά της δυσλεξίας. Πρόκειται για μία ειδική μαθησιακή δυσκολία.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι ο μηχανισμός που προκαλεί τις παραπάνω δυσκολίες είναι κατά ειρωνικό τρόπο ο ίδιος που μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο ταλέντο και μία αυξημένη ικανότητα στην αντίληψη!

Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε η θεωρία του Ρον Ντέιβις που μέχρι τα 38 του χρόνια, όλες οι γνωματεύσεις των ειδικών τον είχαν πείσει ότι δεν θα μάθαινε ποτέ να διαβάζει και να γράφει παρόλο που ο δείκτης νοημοσύνης του ήταν 160! Μέσα όμως από μία λογική διαδικασία, και αφού γνώριζε πώς δουλεύει ένα δυσλεξικό μυαλό, κατάφερε να βρει τα πραγματικά αίτια που τον εμπόδιζαν στη μάθηση και δημιούργησε μία αξιόπιστη μέθοδο για να βοηθήσει και άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.

Το βιβλίο που έγραψε ο Ρόναλντ Ντέιβις , Το Χάρισμα της Δυσλεξίας, άλλαξε παγκοσμίως την οπτική της μαθησιακής δυσκολίας, βοηθάει ήδη παιδιά και ενηλίκους με εξαιρετική επιτυχία (97%) και είναι μεταφρασμένο στις παρακάτω χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία.

Η μέθοδος Davis®, ραμμένη στα μέτρα των δυσλεξικών από έναν δυσλεξικό, βλέπει τη Δυσλεξία όχι ως «πρόβλημα» αλλά ως ένα φυσικό ταλέντο, ένα χάρισμα. Όταν τα άτομα αναγνωρίσουν το χάρισμα που έχουν, η αυτοεκτίμηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ανανεώνεται. Παράλληλα, όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν μεθόδους μελέτης που εναρμονίζονται με τα ταλέντα τους, τότε η πρόοδος είναι ραγδαία!

Η μέθοδος Davis® προσφέρει στο άτομο τα κατάλληλα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση της Δυσλεξίας, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), Δυσαριθμησίας, Δυσπραξίας και Δυσκολιών στο Γραφικό Χαρακτήρα. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από το Πρόγραμμα Διόρθωσης Δυσλεξίας Davis®  και σε διάρκεια 30 ωρών. Το Πρόγραμμα εφαρμόζεται παγκοσμίως μόνο από άτομα που έχουν κατάλληλα εκπαιδευτεί και έχουν πάρει εξουσιοδότηση από τη Διεθνή Ένωση Δυσλεξίας ως σύμβουλοι Davis®.

Τι ακριβώς είναι η Δυσλεξία;

Σύμφωνα με τον Davis®  η Δυσλεξία είναι προϊόν της σκέψης και ένας ιδιαίτερος τρόπος αντίδρασης στο αίσθημα της σύγχυσης με τα σύμβολα!

Τι κάνουν λοιπόν οι δυσλεξικοί όταν συγχύζονται; Πολύ απλά, αποπροσανατολίζονται! Τι ακριβώς όμως σημαίνει αποπροσανατολισμός και πώς συνδέεται με τη δυσλεξία; Όλοι τον έχουμε βιώσει, είναι ένας φυσιολογικός τρόπος αντίδρασης. Ένα κοινό παράδειγμα είναι όταν περιμένουμε μέσα στο αυτοκίνητό μας να ανάψει πράσινο και το αυτοκίνητο μπροστά μας κινείται προς τα πίσω. Για λίγο, έχουμε την αίσθηση ότι το δικό μας όχημα κινείται προς τα μπρος και ξαφνικά, θα έχουμε πατήσει το φρένο πιο δυνατά. Αυτό που έχει συμβεί είναι ο εγκέφαλος να μεταβάλλει τις πραγματικές αισθήσεις και να βιώνει ως πραγματικότητα κάτι που δεν είναι αληθινό.

Αν αυτό συμβαίνει σε όλους μας και διαρκεί ελάχιστα, για τα δυσλεξικά άτομα ισχύει κάτι άλλο: δεν τον βιώνουν απλώς σε καθημερινή βάση, αλλά τον προκαλούν ενεργά χωρίς να το καταλαβαίνουν μάλιστα!

Και δεν το καταλαβαίνουν γιατί πολύ απλά είναι ο τρόπος σκέψης τους. Έτσι όπως φυσιολογικά ανασαίνουν, τόσο φυσιολογικά αποπροσανατολίζονται. Αυτός ο τρόπος σκέψης είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς στη ζωή τους, όταν είχαν βρει έναν τρόπο πρόσβασης σε ένα σημείο του εγκεφάλου τους που είχε να κάνει με την αντίληψη. Κάθε φορά που έκαναν μια μεταβολή στις αισθήσεις τους, αντιλαμβάνονταν τα αντικείμενα πολυδιάστατα και από πολλές οπτικές γωνίες.

Και αν αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί θετικά με όλα τα αντικείμενα του περιβάλλοντος, δεν λειτουργεί το ίδιο και με τα σύμβολα, γιατί δεν είναι πραγματικά αντικείμενα αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο ήχους και ιδέες. Και επειδή όλες οι λέξεις αποτελούνται από σύμβολα, δεν λειτουργεί με τις λέξεις. Έτσι όταν φτάνουν σε ένα σημείο που δεν αντέχουν άλλο τη σύγχυση, αποπροσανατολίζονται. Και ο αποπροσανατολισμός πλέον δεν βοηθάει να τα αναγνωρίσει. Αφού λοιπόν δεν τα αναγνωρίζει, κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη είναι τα πρώτα συμπτώματα της δυσλεξίας!

Οι επαγγελματικές υπηρεσίες που φέρουν την επωνυμία Davis®, ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ DAVIS®,  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ DAVIS®, και ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ DAVIS® μπορούν να παρέχονται από άτομα που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν την άδεια από την Διεθνή Ένωση Δυσλεξίας Davis.

(16 Αξιολογήσεις)