Skip to the content

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων εκτός αντιπροσωπίας και οι εξελίξεις στα online e-shops

Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων εκτός αντιπροσωπίας και οι εξελίξεις στα online e-shops

Ενημερώσου για την αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου και μάθε όλες τις εξελίξεις των online e-shops, από την εταιρεία Onparts...

Η επισκευή του αυτοκινήτου ήταν και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και ένα πεδίο εκμετάλλευσης τους από πολλούς επαγγελματίες του χώρου.Πολλοί επιλέγουν τον (σίγουρο) δρόμο της αντιπροσωπείας – εξουσιοδοτημένου καθώς πιστεύουν ότι μόνο εκεί θα βρουν  ποιότητα και σιγουριά, ενώ φοβούνται ότι θα χαθεί η εγγύηση του κατασκευαστή επιλέγοντας κάτι πιο οικονομικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορείτε να βρείτε εφάμιλλη ποιότητα και έκτος αντιπροσωπείας μειώνοντας μόνο την τιμή επισκευής ή συντήρησης και χωρίς επιπτώσεις στην εγγύηση.

Ποια είναι λοιπόν τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και τι σημαίνει γνήσιο ανταλλακτικό; Ο όρος "γνήσια ανταλλακτικά" δεν είναι αποκλειστικά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά ανταποκρίνεται σε ειδικό ρυθμιστικό ορισμό**.

Πάνω από το 70% των νέων τμημάτων του οχήματος γίνονται από τους κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων και όχι από τον κατασκευαστή του οχήματος.

Αυτοί οι κατασκευαστές παρέχουν τόσο στους κατασκευαστές όσο και στο εμπόριο το ίδιο ανταλλακτικό με την μάρκα του εργοστασίου κατασκευής και όχι την μάρκα του κατασκευαστή.

Ανταλλακτικά που έχουν την αρχική ποιότητα όπως ορίζεται από τους κανονισμούς , μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης.

Θα χάσω την εργοστασιακή εγγύηση; Κατηγορηματικά διαβεβαιώνεται ότι καμία εργοστασιακή εγγύηση δεν εκπίπτει εάν κάποιο αυτοκίνητο εξυπηρετηθεί σε ανεξάρτητο συνεργείο με επώνυμα ανταλλακτικά του ελεύθερου εμπορίου. Όπως  ορίζει ο κανονισμός Block Exemption 1400/2002 της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όλες οι εργασίες από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, για τις οποίες πληρώνει ο ιδιοκτήτης του, μπορούν ελεύθερα να πραγματοποιηθούν όπου εκείνος επιλέγει, χωρίς καμία επίπτωση στην εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου η χρήση των κατάλληλων για το αυτοκίνητό σας επώνυμων ανταλλακτικών after market δεν δύναται να επιφέρει την ακύρωση της εργοστασιακής εγγύησης του αυτοκινήτου σας, ασχέτως των παραπλανητικών διλημμάτων που ενδεχομένως να σας τεθούν για εμπορικούς όπως καταλαβαίνετε λόγους προώθησης άλλων ανταγωνιστικών Ανταλλακτικών.

**Ορισμός Γνήσια Ανταλλακτικά: REC κατευθυντήρια γραμμή αριθ. 461/2010 (2010 / C 138/05) § 19 και βλ. άρθρο 3, παράγραφος 26 της οδηγίας 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτέμβρης 2007 για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιοο) (2)].

Online αγορά ανταλλακτικού αυτοκινήτου Η αγορά ανταλλακτικών ήταν πάντα δουλειά είτε του αντιπροσώπου είτε του μηχανικού. Ο λόγος ήταν η έλλειψη πληροφορίας και η εξειδίκευση που απαιτείται. Αυτό το πρόβλημα παρά τις πολλές προσπάθειες  των e-shops τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να λυθεί! Ο βασικός λόγος ήταν η έλλειψης τεχνογνωσίας από τους κατασκευαστές  των web sites, της  μη παροχής από πλευράς κατασκευαστών ηλεκτρονικών καταλόγων και κυρίως οι εκατοντάδες χιλιάδες κωδικών και εφαρμογών που έκαναν αδύνατη την κατηγοριοποίηση τους με μη αυτοματοποιημένο τρόπο. Πλέον η τεχνολογία αυτή υπάρχει και η κατασκευή τέτοιων e-shops έχει ξεκινήσει. Ο χρήστης μπορεί πλέον να επιλέξει με ακρίβεια τα ανταλλακτικά που χρειάζεται για το αυτοκίνητο του, έχοντας βασικές γνώσεις για το τι χρειάζεται. Τουλάχιστον για το service και την αλλαγή βασικών αναλωσίμων ( φρένα- φίλτρα- λάδια) είναι εύκολο να δει και κυρίως να συγκρίνει.

Ποιο είναι το κέρδος από την Online αγορά ανταλλακτικού αυτοκινήτου; Πρώτον και κυριότερο μπορεί να μειώσει το κόστος κάτι στις μέρες μας είναι βασική ανάγκη. Δεύτερον ο καταναλωτής είναι σίγουρος για το  τι θα τοποθετήσει  στο αυτοκίνητο του -είτε επιλέξει ένα ακριβό και επώνυμο ανταλλακτικό, είτε επιλέξει ένα οικονομικότερο-. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα πού άλλα πληρώνει και άλλα τοποθετούνται ή δεν τοποθετούνται καν..

Ήρθε η ώρα λοιπόν όλα αυτά να αλλάξουν και ιδιοκτήτης να πάρει στα χέρια του ή μάλλον στο ποντίκι του υπολογιστή του, την επισκευή – συντήρηση του αυτοκινήτου του.

(2 Αξιολογήσεις)