Τροφική δυσανεξία εναντίον… αλλεργίας
Η κα Νίκη Κουλουμπή, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, αναλύει σε τι διαφέρει η τροφική δυσανεξία από την αλλεργία και πώς μπορούν να ελεγχθούν.....
Η διαφορά τους
Μολονότι συχνά επικρατεί μια σύγχυση μεταξύ των όρων «τροφική δυσανεξία» και «αλλεργία», αυτό που τις διακρίνει είναι μια βασική διαφορά: Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων! Στη δυσανεξία, όπως χαρακτηρίζεται η παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο τροφικό ερέθισμα, τα συμπτώματα εμφανίζονται 24-120 ώρες μετά την πρόσληψη της τροφής, ενώ σχετίζονται με τις IgG ανοσοφαιρίνες. Αντίθετα, στην αλλεργία τα συμπτώματα εμφανίζονται σχεδόν άμεσα, δηλαδή σε λιγότερο από μια ώρα, με την κατανάλωση της «ύποπτης» τροφής και σχετίζονται με την IgE ανοσοσφαιρίνη.
Πώς τις ελέγχεις;
Στην περίπτωση της δυσανεξίας υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα να την εντοπίσεις με δύο τρόπους: • Μέσω της αιμοληψίας και συγκεκριμένα με τον έλεγχο της IgG4 ανοσοσφαιρίνης. • Εκτός από το panel των 100 περίπου τροφών, μπορείς επίσης να ελέγξεις μεμονωμένες τροφές και τα συστατικά τους, όπως είναι το ασπράδι αβγού, ο κρόκος αβγού και τα διάφορα μείγματα αλεύρων (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, γλουτένη κ.α.).
Αναφορικά με τις περιπτώσεις αλλεργίας, έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις την IgE ανοσοσφαιρίνη με την αιμοληψία. Και σε αυτά τα περιστατικά, μπορείς επίσης να προχωρήσεις σε μεμονωμένο έλεγχο για κάθε αλλεργιογόνο ή ομάδα αλλεργιογόνων.