Skip to the content

Φλεβίτιδα και κιρσοί εξαφανίζονται χωρίς νυστέρι...

Φλεβίτιδα και κιρσοί εξαφανίζονται χωρίς νυστέρι...

Ο κ. Χριστοδουλάκης Δ., Ιατρός Αγγειοχειρουργός, μας αναλύει τις σύγχρονες μεθόδους αντιμέτωπισης της φλεβίδιτας και των κιρσών αναίμακτα. Μια πάθηση που αφορά μια μεγάλη πλειοψηφία...

Φλεβίτιδα και κιρσοί χωρίς νυστέρι, εξαφανίζονται με ραδιοκύματα RadioFrequency (RF), με άλλες Smart Laser τεχνικές, σκληροθεραπεία με συμπληρωματικές αφρώδεις σκληρυντικές ενέσεις. Μια νέα μέθοδος, ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη, που απαλλάσει οριστικά τους ασθενείς από τις κιρσοειδείς φλέβες των ποδιών, εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, από το 2001 τουλάχιστον. Είναι η Υβριδική Closure τεχνική (μαζί με τροποποιημένη μικροχειρουργική).

{Σε 10 ημέρες μετά την επέμβαση, ένα πόδι γεμάτο κιρσούς, μικρές ή μεγάλες κιρσοειδείς διευρύνσεις (ευρυαγγείες), με ελαφρά ή μεγάλου βαθμού οιδήματα ή με αίσθηση << καυστικού>> τύπου ενοχλήσεις, μπορεί να έχει πλέον σχεδόν απόλυτα φυσιολογική εικόνα-μορφή, χωρίς δύσμορφες ουλές, παρά μόνο μικρές τομές (τρύπες των 4 mm max) στο δέρμα, οι οποίες εξαφανίζονται τελικά λόγω ενδοδερμικών πλαστικών ραφών} .

Η ποιότητα του δέρματος τους ασθενούς πάντα παίζει μεγάλο ρόλο στη γρήγορη εξαφάνιση των αρχικών εκχυμώσεων και σημαδιών. Από κιρσούς πάσχει πάνω από το 35% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας. Προσβάλλονται περισσότερο οι γυναίκες 35-50 ετών. Σ’αυτό συμβάλλει το οικογενειακό ιστορικό, η παρατεταμένη ορθοστασία, η ηλικιακή παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης- γυμναστικής, η πολλαπλή κυρίως κύηση, λήψη οιστρογόνων ορμονών για άλλους λόγους υγείας (συνήθως γυναικολογικούς), η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών που καταργούν  το γαστροκνήμιο αντανακλαστικό λόγω ακινησίας με χρόνια βαλβιδική φλεβική ανεπάρκεια. Το ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων θρομβοφλεβίτιδας και τόσοι άλλοι μηχανισμοί που εμποδίζουν την κεφαλική φλεβική επαναφορά προς την καρδιά. Αυτό συμβαίνει συχνά στους ιπτάμενους, παρότι φοράνε Anti-G στολή όταν πετούν και κυρίων στις αεροσυνοδούς στα υπερατλαντικά τους ταξίδια!

Επίσης, μετά από διάφορες επεμβάσεις που αφήνουν, αναπόφευκτα, συμφυτικού τύπου ινώδη ιστό, που μπλοκάρει τη ροή προς τα άνω των εν λόγω φλεβών. (Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, που συνήθως οφείλεται η υποτροπή των κιρσών-φαινόμενο συχνό μετά από αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις)

 

Είναι Θέμα Υγείας

Το πρόβλημα της επιφανειακής φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών με ανεπαρκείς διατιτρώσεις των κάτω άκρων, δεν είναι μόνο αισθητικό. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα υγείας, γιατί εκεί όπου παρουσιάζεται προκαλούνται συχνά αιμορραγίες, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και δερματικές βλάβες, όπως έκζεμα και σκληροδερματίτιδες. Εκτός από την αισθητική βελτίωση στα πόδια, η οποία ανεβάζει κατακόρυφα την ψυχολογία, οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα στην ορθοστασία και τη βάδιση. Οι πόνοι υποχωρούν, τα πόδια γίνονται όπως πριν την έναρξη της νόσου, καθώς βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία.

 

Νοσηλεία ωρών μέχρι μία μέρα και επιστροφή στο σπίτι

Η Υβριδική τεχνική, δεν απαιτεί νοσηλεία για περισσότερο από μία ημέρα. Ο ασθενής μπορεί μετά το χειρουργείο να επιστρέψει σπίτι του ή ακόμα και στην εργασία του! Προηγείται μια λεπτομερής απεικόνιση του προβλήματος με <<τρίπλεξ φλεβών>>.

 

Συμπτώματα και Θεραπείες

Η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι το αίσθημα τάσεως και βάρους, εύκολη κόπωση, αιμωδίες, καυστικού τύπου ενοχλήματα, κράμπες, η επιπλοκή αναφέρεται σε αιμορραγία, θρομβοφλεβίτιδα με κίνδυνο να εξελιχθεί μέχρι και πνευμονική εμβολή, οίδημα, υπέρχρωση δέρματος με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία τους φλεβικού έλκους. Οι θεραπείες μπορούν να αρχίζουν από τη συντηρητική, δηλαδή τη χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών, αποφυγή ορθοστασίας και έκθεσης στον ήλιο, περιοδικές ασκήσεις με φυσιοθεραπεία γαστροκνημίας, ανύψωση σκέλους και σκληροθεραπεία.

(8 Αξιολογήσεις)
Σχετικές αναζητήσεις στο Vrisko