Skip to the content

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών…Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο ήλιος αρχίζει και…καίει. Το ηλεκτρονικό φαρμακείο vita4you μας συμβουλεύει με ποια κριτήρια να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό για εμάς και την οικογένεια μας.

Οδηγός επιλογής αντηλιακού

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η λαχτάρα μας για εξορμήσεις σε παραλίες και καλοκαιρινούς προορισμούς όλο και μεγαλώνει. Παρόλη όμως την αγάπη μας για τον καλοκαιρινό ήλιο, η υπερβολική έκθεση χωρίς την κατάλληλη προστασία, ενέχει κινδύνους.

Οι βασικοί κανόνες προστασίας περιλαμβάνουν εκτός της  χρήσης αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας, την αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης τις ώρες με τις μεσημεριανές ώρες και την αυξημένη κατανάλωση υγρών. Υπάρχουν αντιηλιακά που είναι ειδικά διαμορφωμένα για συγκεκριμένες ανάγκες ή για χρήση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Παρακάτω παρατίθενται κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να πληροί ένα καλό αντηλιακό:

Υπεριώδεις ακτινοβολίες και κατάλληλη προστασία

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με κάποια φυσικά χαρακτηριστικά τους (μήκος κύματος), με τις UVA και UVB ακτινοβολίες να αποτελούν τις πιο βλαβερές και καρκινογόνες για την επιδερμίδα. Το σωστό αντηλιακό είναι αυτό του οποίου τα φίλτρα προστατεύουν ικανοποιητικά τόσο από τις UVA και UVB ακτινοβολίες ενώ είναι και ανθεκτικό στο νερό.

Οι UVA ακτινοβολίες επιδρούν στον υποδόριο ιστό (κατώτερα στρώματα επιδερμίδας) αλλάζουν τη δομή του κολλαγόνου και τις ελαστίνης του δέρματος, προκαλώντας σταδιακά τη γήρανση του δέρματος και ρυτίδες. Ο δείκτης PPD υποδεικνύει την προστασία του αντηλιακού από τις UVA ακτινοβολίες. Τα αντηλιακά τα οποία προστατεύουν ικανοποιητικά, οφείλουν να έχουν το σύμβολο UVA μέσα σε ένα κύκλο, σε εμφανές σημείο επάνω στην ετικέτα.

Οι UVB ακτινοβολία επιδρά στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα. Σε παρατεταμένη έκθεση προκαλεί εγκαύματα και δερματικούς ερεθισμούς. Ο δείκτης SPF υποδεικνύει την προστασία του αντηλιακού στις UVB ακτινοβολίες και κυμαίνεται από 6 έως 50. Οι υψηλότεροι δείκτες απευθύνονται σε ανθρώπους με πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα ή με κάποιες δερματοπάθειες. Παρόλο που το 50 είναι η μέγιστη τιμή προστασίας, καλό θα ήταν να γνωρίζεται ότι δεν παρέχεται 100% προστασία από τις ακτινοβολίες.

Ο τύπος της επιδερμίδας

Ο τύπος της επιδερμίδας σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τύπο του αντηλιακού που πρέπει να επιλέξετε. Τα ακνεϊκά και λιπαρά δέρματα πρέπει να έχουν ειδική προστασία από τον ήλιο. Στο εμπόριο υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα τα οποία φροντίζουν τις ακνεϊκές επιδερμίδες, προστατεύουν από τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων (φαγέσωρες) και δεν επιδεινώνουν τη λιπαρότητα του δέρματος.

Μια δεύτερη κατηγορία ευαίσθητου τύπου δέρματος είναι οι πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες καθώς και τα ατοπικά δέρματα. Εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από τις βλαβερές ακτινοβολίες, χωρίς να ερεθίζουν το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος που έχετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αντηλιακά θα πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας κατά τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο, καθώς το δέρμα είναι ακόμη ευαίσθητο, μέχρι να παράξει τη δική του μελανίνη που τον προστατεύει

Σωστός χρόνος και τρόπος εφαρμογής

Όσον αφορά την καθημερινή έκθεση στον ήλιο μέσα στην πόλη, η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται πριν την έξοδο από το σπίτι. Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο οι οποίες έχουν έναν μέτριο αντηλιακό δείκτη προστασίας και οι οποίες χαρίζουν ενυδάτωση και προστασία από τη φωτογήρανση.

Το καλοκαίρι στην παραλία το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Κάθε αντηλιακό προϊόν αναγράφει ποιά είναι η κατάλληλη ποσότητα ανά τετραγωνικό εκατοστό επιδερμίδας που πρέπει να μπαίνει για να παρέχει την προδιαγραφόμενη προστασία.

Παρόλο που πολλά αντηλιακά αναγράφουν ότι είναι ανθεκτικά στο νερό ή αδιάβροχα, καλό θα ήταν μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με την πετσέτα, την άσκηση και το παιχνίδι να ξαναβάζετε κανονική ποσότητα αντηλιακού. Στα παιδιά καλό θα ήταν να αυξήσετε την ποσότητα και τη συχνότητα επάλειψης γιατί έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Σε κάθε περίπτωση, ένας γενικός κανόνας είναι να επαναλάβετε τη χρήση αντηλιακού κάθε 2 ή 3 ώρες, ασχέτως με τον δείκτη προστασίας του ή τις δραστηριότητές σας.

Ομορφιά και προστασία από τον ήλιο, πάνε μαζί?

Καθώς η ομορφιά είναι άμεση προτεραιότητα, οι εταιρείες αναγνώρισαν την ανάγκη της σύγχρονης γυναίκας και δημιούργησαν αντηλιακά προϊόντα με χρωματικούς δείκτες. Τα αντηλιακά με χρώμα, παρέχουν την ίδια ακριβώς προστασία με τα υπόλοιπα μόνο που δίνουν τη δυνατότητα επιπλέον να καλυφθούν οι δερματικές ατέλειες, να αποτελέσουν τη βάση μακιγιάζ ή και να αντικαταστήσουν τη χρήση make up για όσες το επιθυμούν.

Καθώς η υγεία του δέρματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία και τη φροντίδα που του παρέχουμε, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού θα μας χαρίσει προστασία αλλά και μια λαμπερά μαυρισμένη επιδερμίδα.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

(2 Αξιολογήσεις)
comments powered by Disqus