Skip to the content

3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για καλύτερη σωματική & ψυχική υγεία

3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις για καλύτερη σωματική & ψυχική υγεία

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρυθμοί στις μέρες μας είναι ταχύτατοι και πολλές φορές άθελα μας αφήνουμε στην άκρη σημαντικούς παράγοντας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία μας. Οι πολλές υποχρεώσεις και το έντονο στρες μας καταβάλλουν σε καθημερινή βάση, σε σημείο που ξεχνάμε ακόμα και να φάμε!

Διατροφή

Στο πέρασμα του χρόνου, οι διατροφικές συνήθειες μας έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό προς το χειρότερο. Ζώντας σε μια χώρα που έχει την ευλογία να παράγει μεγάλο πλήθος αγαθών, είναι ιδιαιτέρως παράξενο το πώς καταφέρνουμε να κάνουμε τόσο σοβαρά λάθη στην διατροφή μας. Η βάση της διατροφής μας, που δεν είναι άλλη από τα μεσογειακά προϊόντα, έχει κατακερματιστεί και έχει αντικατασταθεί πλήρης από το γρήγορο βιομηχανοποιημένο φαγητό. Επίσης, παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την υγεία μας. Σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί σημαντική αύξηση στα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, ιγμορίτιδας, ρινικών πολυπόδων, άσθματος και παλινδρόμησης.

Η έλλειψη αντιοξειδωτικών μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος ή νόσος Alzheimer.

Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων χαρίζει στον οργανισμό τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να προστατευθεί από τις ελεύθερες ρίζες. Τα 3 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E και η βήτα καροτίνη.

Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα κεράσια, το αχλάδι, η μπανάνα, το ροδάκινο, το μήλο, ο αρακάς, το σπανάκι, η ντομάτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Άσκηση

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι το κλειδί για καλή σωματική και πνευματική υγεία. Η γυμναστική τονώνει την αυτοπεποίθηση μας, μας χαρίζει ευεξία και βοηθάει να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Επίσης, μας κάνει πιο οργανωτικούς, διευκολύνοντας μας να θέσουμε ένα σωστό πρόγραμμα, να επιτύχουμε τους στόχος που έχουμε θέσει και να αποκτήσουμε πιο υγιείς συνήθειες μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις.

Μέσα από αυτό, η ψυχολογία μας αλλάζει, αποκτάμε αυτοπεποίθηση, μαθαίνουμε τον εαυτό μας και αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι, αφού η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, που λειτουργούν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας.

Τα αποτελέσματα της άσκησης στον οργανισμό μας παίζουν καθοριστικό ρόλο και αξίζει να «ξεκλέψουμε» λίγο χρόνο από το πρόγραμμα μας και να τον αφιερώσουμε στην γυμναστική της αρεσκείας μας. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα, όπως το γυμναστήριο, το τρέξιμο, ο χορός, κάποιο άθλημα, και για τους καλοκαιρινούς μήνες, ο θαλάσσιο σκι και το windsurfing.

Βότανα

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα  που βασίζονται στις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και θεωρούνται πλέον αξιόπιστες συμπληρωματικές μέθοδοι θεραπείας. Το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλισκούνι είναι από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά βότανα που προσφέρουν θεραπεία σε πολλές παθήσεις και συμβάλλουν στην συνολική ευεξία του οργανισμού μας έχοντας δράσεις αντιμικροβιακές, αναλγητικές, επουλωτικές, τονωτικές, πεπτικές, αποτοξινωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις.

Άλλα σημαντικά βότανα είναι το δενδρολίβανο, που βοηθάει στην πρόληψη της καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων, ο μαϊντανός, που εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, το τζίντζερ που είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, και η κανέλλα που έχει αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

(1 Αξιολογήσεις)