5 σημάδια ότι πάσχεις από χρόνια κόπωση
Αν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας νιώθεις ότι ξεπερνούν τα αποθέματα της ενέργειάς σου, αν δεν μπορείς να βγάλεις την ημέρα σου, αν δεν χαίρεσαι τα απλά πράγματα και περιμένεις πάντα το Σαββατοκύριακο, τις διακοπές ή τη στιγμή που όλα θα αλλάξουν για να χαμογελάσεις, τότε πρέπει να διαβάσεις με προσοχή το παρακάτω κείμενο και να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου.
Πιθανότατα, βιώνεις την κατάληξη μιας αλυσίδας βιολογικών φαινομένων για τα οποία δεν ευθύνεσαι, αλλά θα ευθύνεσαι αν δεν κάνεις κάτι για να νιώσεις καλύτερα.
Παρατήρησε τον εαυτό σου και τη ζωή σου, ψάξε για τα εξής 5 βασικά συμπτώματα και αν εντοπίσεις κάποια ή όλα τα παρακάτω, τότε πάσχεις από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης:
1. Έντονη εξάντληση, έλλειψη ενέργειας, ατονία
2. Κακή ποιότητα στον ύπνο( διακεκομμένος ύπνος, αϋπνία) και στο ξύπνημα.
3. Συχνοί ή έντονοι πονοκέφαλοι(2-3 φορές την εβδομάδα)
4. Πόνοι μυοσκελετικοί και αρθρώσεων
5. Προβλήματα στη μνήμη και διαταραχές στη συγκέντρωση και τη συμπεριφορά
Υπάρχουν βεβαίως και τα λιγότερο ενδεικτικά συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, αλλά εξίσου ενοχλητικά και υπεύθυνα για μια δύσκολη καθημερινότητα. Τα πλέον συνήθη είναι:
• Ξηρότητα στο στόμα, τα μάτια ή τα αυτιά
• Πόνος στην κοιλιά ή το στήθος
• Φούσκωμα
• Αίσθημα κατάθλιψης, απογοήτευσης, ματαιότητας
• Μη διαχειρίσιμο στρες
• Ζαλάδες και ναυτίες
• Ιδρώματα στον ύπνο
• Απώλεια όρεξης
Το πρώτο βήμα, μετά την παρατήρηση των συμπτωμάτων είναι η διερεύνηση των παθολογικών αιτίων, με εξετάσεις αίματος.
Με αυτές ανιχνεύονται αρχικά οι παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού, όπως οι χρόνιες φλεγμονές και οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό και το μεταβολισμό, που προκαλούν εξάντληση.
Λιγότερο συνηθισμένες ασθένειες που δίνουν αίσθηση κόπωσης και αξιολογούνται συνδυαστικά, αν εντοπιστούν, είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, τα αυτοάνοσα, η έλλειψη βασικών ιχνοστοιχείων (Σίδηρος-Φεριττίνη-Κάλιο-Νάτριο), το υπερβολικό χημικό στρες (αλκοόλ, φάρμακα, χημικά από το εργασιακό περιβάλλον).
Τα αποτελέσματα θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογηθούν από το γιατρό σας ο οποίος θα προτείνει την αγωγή που απαιτείται.
Αρχικά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε και να γυμνάζεστε περισσότερο. Βοηθάει πολύ και η ενυδάτωση. Μην ξεχνάτε να πίνετε τη σωστή ποσότητα νερού, που χρειάζεται το σώμα σας.