Skip to the content

Καθαρισμός τζακιού - Καθαρισμός Καμινάδας

Καθαρισμός τζακιού - Καθαρισμός Καμινάδας

Γιατί είναι απαραίτητος;


Προκειμένου να διατηρηθεί ένα σπίτι σε καλή κατάσταση είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ορισμένες εργασίες συντήρησης. Μία εξ' αυτών είναι ο καθαρισμός τζακιού.

Εάν έχετε τζάκι θα γνωρίζετε καλά τα προβλήματα που δύναται να δημιουργήσει η παραμέληση της φροντίδας του. Αυτά μπορεί να είναι από πολύ απλά και ευκόλως αντιμετωπίσιμα, όπως λίγη παραπάνω σκόνη στα έπιπλά σας, έως πολύ σοβαρά και επικίνδυνα, όπως μια φωτιά στο σπίτι σας.

Η διαδικασία του καθαρισμού συνιστάται να γίνεται περίπου μία φορά το χρόνο και είναι αρκετά απλή για έναν ειδικό που γνωρίζει όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποπεράτωσή της. Είναι, επομένως, σημαντικό να προσέξετε ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή καθαριστή.

Παρακάτω θα βρείτε τους λόγους για τους οποίους ο καθαρισμός καμινάδας είναι μείζονος σημασίας όχι μόνο για την οικία σας, αλλά και για εσάς τους ίδιους.

1. Σκόνη στο σπίτι

Η συχνή χρήση του τζακιού αναπόφευκτα επιφέρει συνέπειες όπως περισσότερη από την αναμενόμενη σκόνη. Επιφάνειες, έπιπλα και χαλιά πολύ γρήγορα καλύπτονται από ένα στρώμα σκόνης που χρειάζεται τακτικό καθάρισμα κάτι που, όπως είναι λογικό, προκαλεί εκνευρισμό και κούραση.
Για τον λόγο αυτό, η περιποίηση τόσο της εστίας όσο και της καμινάδας του τζακιού είναι απαραίτητη. Ο ετήσιος καθαρισμός της καμινάδας από τους είδικούς, καθώς και η συχνή φροντίδα της εστίας από εσάς τους ίδιους θα ελαττώσουν σημαντικά την ανεπιθύμητη σκόνη.

2. Δυσάρεστες οσμές

Πολλοί είναι αυτοί που μας ρωτούν γιατί μυρίζει το τζάκι. Πέραν της σκόνης που λερώνει τα έπιπλα και τα χαλιά σας, ένα βρόμικο τζάκι ρυπαίνει και τον αέρα που αναπνέετε. Οι ουσίες που προσκολλώνται στην καμινάδα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αναδύουν άσχημες μυρωδιές σε όλο το σπίτι.
Οι οσμές αυτές, δεν είναι δυσάρεστες μόνο για την αισθητική, αλλά και για την υγεία σας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν βήχα, τάσεις προς έμετο και άλλα πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που θα αναφερθούν παρακάτω. Γι' αυτούς τους λόγους, ο καθαρισμός καμινάδας είναι επιβεβλημένος.

3. Παιδιά και κατοικίδια

Η σκόνη και οι στάχτες που ενδέχεται να εισέρχονται στο εσωτερικό του σπιτιού σας δεν επηρεάζουν μόνο τα άψυχα αντικείμενα λερώνοντάς τα. Αντιθέτως, παιδιά και κατοικίδια ζώα είναι πολύ συχνά οι αποδέκτες.
Τα παιδιά και τα ζώα συντροφιάς που μπορεί να παίζουν πολύ κοντά στην εστία του τζακιού, είναι πιθανό να εισπνεύσουν ή ακόμα και να καταπιούν μεγάλες ποσότητες σκόνης και άλλων σωματιδίων επιβλαβών για την υγεία τους. Εάν, όμως, το τζάκι είναι καθαρό, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μειώνονται κατακόρυφα.

4. Φωτιά στην καμινάδα

Η συχνή καύση ξύλων και τα ψησίματα δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου μια στρώση από πουρί, καπνιά και, πολλές φορές, λίπος στην καμινάδα και την εστία του τζακιού σας. Πολύ εύκολα, λοιπόν, αυτά τα εύφλεκτα υλικά μπορούν να πυρακτωθούν προκαλώντας ζημιές στο σπίτι σας.
Μια φωτιά στην καμινάδα έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβες ή και να αχρηστεύσει παντελώς το τζάκι σας. Πέραν τούτου, εάν οι φλόγες δεν κατασταλούν σύντομα, ενδέχεται να εξαπλωθούν στο εσωτερικό της κατοικίας σας, πράγμα εμφανώς επικίνδυνο για όλη την οικογένεια. Με τον καθαρισμό καμινάδας, όμως, η αιθάλη και τα άλλα υπολείμματα απομακρύνονται, κάνοντας το τζάκι σας καθαρότερο και αφαλέστερο.

5. Προβλήματα υγείας

Εάν το τζάκι και η καμινάδα μείνουν για πολύ καιρό βρόμικα, όλα τα υπολείμματα στάχτης και αιθάλης, όπως και οι ουσίες που βρίσκονται στον αέρα που εισέρχεται στο σπίτι μέσω της καμινάδας, επηρεάζουν εσάς και την οικογένειά σας. Τα προβλήματα υγείας για τα οποία θεωρείται έστω και εν μέρει υπεύθυνη η κακή χρήση του τζακιού είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν βήχα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνιες πνευμονοπάθειες, ακόμη και καρκίνο των πνευμόνων.
Η ιστορία λέει ότι οι πρώτοι καπνοδοχοκαθαριστές ανέπτυσσαν πολύ συχνά καρκίνωμα που είχε να κάνει με τις μεγάλες ποσότητες αιθάλης που αφαιρούσαν από την καμινάδα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία τους. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο επιβλαβείς είναι οι ουσίες που κατακάθονται στα τοιχώματα εστίας και καμινάδας εάν τις εισπνέετε καθημερινά χωρίς να κάνετε την αναγκαία συντήρηση του τζακιού σας!

Οι παραπάνω λόγοι είναι υπεραρκετοί για να αντιληφθεί κανείς το βαθμό σπουδαιότητας της περιποίησης του τζακιού. Αυτή, όμως θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους καθαριστές που γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το τζάκι.

(4 Αξιολογήσεις)