Κοροναϊός και Διατροφή
Ο κοροναϊός είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό θέμα συζήτησης, παντού. Όμως, ακόμα ξέρουμε πολύ λίγα γι’ αυτόν, για το πώς θα προφυλαχθούμε και πως θα τον αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής που αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε από το COVID2019.
Ωστόσο, το να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση, όπως και σε όλες τις ιώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τον British Dietetic Association, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να βελτιώσει την ψυχολογία μας. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει:
- 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ιδανικά, θέλουμε τα φρούτα και λαχανικά που θα καταναλώσουμε, να έχουν διαφορετικά χρώματα, ώστε να προσλάβουμε ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών.
- Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα κρέας, ψάρι και θαλασσινά, γαλακτοκομικά.
- Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, όπως για παράδειγμα κρέας, ψάρι, φακές, αποξηραμένα βερίκοκα.
- Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου, όπως για παράδειγμα γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα.
- Μη επεξεργασμένες αμυλούχες τροφές, όπως για παράδειγμα καστανό ρύζι, βρόμη, ψωμί ολικής άλεσης κτλ.
- Αρκετά υγρά, περίπου 1,5-2 λίτρα την ημέρα.
- Λίγο έως καθόλου αλκοόλ.
Όλα τα παραπάνω φυσικά, πρέπει να καταναλώνονται σε μια λογική ποσότητα, προκειμένου να μην πάρουμε βάρος, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό, καθώς όσο μένουμε σπίτι, μειώνεται η φυσική δραστηριότητα και αυξάνεται η συναισθηματική πείνα.
Τι είναι η συναισθηματική πείνα;
Η συναισθηματική πείνα διαφέρει από την πραγματική και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Πρόκειται για πείνα που ξεκινάει από το μυαλό μας και όχι από το στομάχι μας.
- Είναι πιο συχνή σε φάσεις που είμαστε αγχωμένοι, κουρασμένοι, στεναχωρημένοι.
- Αφορά ανάγκη για κατανάλωση φαγητού που εμφανίζεται ξαφνικά και έχει αίσθηση βιασύνης.
- Συχνά εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, το λεγόμενο comfort food.
- Δε σχετίζεται με το αν το στομάχι μας είναι γεμάτο ή άδειο, δεν σχετίζεται με το πόση ώρα πέρασε από το τελευταίο γεύμα και δεν περνά απαραίτητα με την κατανάλωση φαγητού.
- Συχνά, όταν υποκύπτουμε σε αυτή, μετά νοιώθουμε ενοχές και ντροπή.
Πως αντιμετωπίζεται η συναισθηματική πείνα;
Αρχικά, προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε, πρέπει να την αναγνωρίσουμε. Έτσι, όταν μας έρχεται στο μυαλό να τσιμπήσουμε κάτι, ας ρωτήσουμε πρώτα τον εαυτό μας: «Μήπως διψάω; Μήπως βαριέμαι; Μήπως είμαι αγχωμένος; Μήπως είμαι στεναχωρημένος;» Εάν απαντήσαμε σε κάποιο από τα παραπάνω «ναι», ίσως πριν πάμε στο ψυγείο, να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα ρόφημα, ή να πάμε μια βόλτα ή να κάνουμε ένα ντους. Εάν μετά από αυτά, το μυαλό μας είναι ακόμα στο φαγητό, κάνουμε ένα μικρό γεύμα.
Σχεδιάζουμε το εβδομαδιαίο μενού μας και το εντάσσουμε στο καθημερινό μας πλάνο. Οριοθετώντας τα γεύματα μας με δραστηριότητες, είναι πιο εύκολο να μείνουμε στο πρόγραμμα.
Αυτό το μενού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και για να δημιουργήσουμε τη λίστα για τα ψώνια. Η λίστα αυτή είναι πολύ σημαντική, αφενός ώστε να μην ξεχάσουμε να προμηθευτούμε κάτι απαραίτητο και χρειαστεί να ξαναβγούμε, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό. Αφετέρου, μας βοηθά να κάνουμε σωστές επιλογές και να μη γεμίσουμε τα ντουλάπια της κουζίνας με τρόφιμα κακής ποιότητας που ευνοούν το τσιμπολόγημα.
Τέλος δε ξεχνάμε να γυμναζόμαστε, καθώς η γυμναστική ενισχύει την καλή διάθεση, με αποτέλεσμα να μη βιώνουμε τόσο συχνά συναισθηματική φόρτιση που θα μας οδηγήσει στη συναισθηματική πείνα. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι μια πολύ καλή μορφή άσκησης είναι το περπάτημα στον ήλιο, το οποίο πέρα από την ευεξία που προσφέρει, αυξάνει και την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα μας, η οποία είναι σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Μένουμε ασφαλείς, μένουμε υγιείς.