Skip to the content

Lifestyle Medicine, Διαβήτης και Παχυσαρκία: Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.

Lifestyle Medicine, Διαβήτης και Παχυσαρκία: Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.
Lifestyle Medicine, Διαβήτης και Παχυσαρκία: Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.

Lifestyle Medicine (Ιατρική του τρόπου ζωής), Διαβήτης και Παχυσαρκία: Πώς η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.

Η Ιατρική του τρόπου ζωής είναι μία σημαντική προσέγγιση στην πρόληψη και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με διαβήτη και παχυσαρκία να βελτιώσουν την υγεία κι ευεξία τους.

Παχυσαρκία και Διαβήτης

Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μία χρόνια κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές από καρδιά, νεφρά, νεύρα, μάτια, ενώ και η παχυσαρκία έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων ακόμα και ο καρκίνος.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Κάποιες από τις πιο σημαντικές είναι οι εξής:

  1. Δίαιτα: H σωστή διατροφή είναι το κλειδί της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη. Ασθενείς με αυτά τα νοσήματα μπορούν να βοηθηθούν από μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, επαρκή σε πρωτείνη ή ακόμα και από μία χορτοφαγική δίαιτα. Αυτές οι διατροφές μπορούν να βελτιώσουν τη γλυκαιμική ρύθμιση, να ενισχύσουν την απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών, τόσο του διαβήτη όσο και της παχυσαρκίας.
  2. Σωματική δραστηριότητα: H συστηματική άσκηση μπορεί  να βοηθήσει στο διαβήτη και την παχυσαρκία, βοηθώντας επίσης τη ρύθμιση του διαβήτη και την απώλεια βάρους. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να υιοθετούν συστηματική μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα ή κολύμβηση τουλάχιστον 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα καθώς και ασκήσεις με αντιστάσεις τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
  3. Διαχείριση άγχους: To χρόνιο stress μπορεί να επιδεινώσει τη ρύθμιση του διαβήτη αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών. Δυσκολεύει επίσης την απώλεια βάρους. Ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη), συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν από τεχνικές που μειώνουν το άγχος όπως mindfulness, διαλογισμός, γιόγκα ή τεχνικές αναπνοής.
  4. Ύπνος: o ρόλος του ύπνου είναι σημαντικός στη διαχείριση τόσο του διαβήτη όσο και της παχυσαρκίας. Οι ασθενείς πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου (κάποιοι έχουν ανάγκη λιγότερες ώρες). Eίναι σημαντικό να διατηρείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου.
  5. Κοινωνική ζωή: H κοινωνική απομόνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Μία υγιής κοινωνική ζωή βοηθά σημαντικά τον ασθενή με διαβήτη και παχυσαρκία να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές.
  6. Κάπνισμα: η αποφυγή του καπνίσματος είναι σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μάλιστα σε ασθενείς με προδιάθεση για διαβήτη, το κάπνισμα επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου. Σε ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η διακοπή του καπνίσματος, η οποία, αν ο ασθενής δεν προσέξει και δεν υποστηριχθεί από τον ειδικό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους του.

Συμπερασματικά η αλλαγή του τρόπου ζωής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ασθενούς και γιατρού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Οι παρεμβάσεις στο lifestyle μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ζήσει τη ζωή του με καλύτερη υγεία κι ευεξία.

(8 Αξιολογήσεις)