Τι είναι τα Βουλωμένα αυτιά και πως αντιμετωπίζονται
Τα βουλωμένα αυτιά μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από πόνο και εμβοές («βουητά») και συνδυάζονται με μείωση της ακοής που κυμαίνεται από μικρή μέχρι σοβαρή.
Οι συνηθέστερες καταστάσεις που αισθανόμαστε τα αυτιά μας βουλωμένα είναι μετά από μπάνιο, κατά τη διάρκεια ωτίτιδας ή λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, σε ένα αεροπορικό ταξίδι ή όταν βρεθούμε σε υψόμετρο. Οι αιτίες που προκαλούν βουλωμένα αυτιά είναι: - Απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας («κερί») ή κάποιο ξένο σώμα. - Παρουσία υγρού στο μέσο αυτί (π.χ. σε ωτίτιδα) - Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας (π.χ. απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργική ρινίτιδα, «κρεατάκια») Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας μικρός σωλήνας που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το μέσο αυτί (το τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο). Σκοπός της είναι να εξισώνει την πίεση που ασκείται στις δύο πλευρές του τυμπάνου. Αν για κάποιο λόγο είναι στενότερη, δεν επιτρέπει την εξίσωση αυτή, οπότε η πίεση γίνεται μεγαλύτερη στην πλευρά του τυμπάνου προς τον έξω ακουστικό πόρο. Έτσι, το τύμπανο «σπρώχνεται» προς τα μέσα και προκαλείται αίσθημα πληρότητας στο αυτί («βούλωμα»), μείωση της ακοής και πιθανά πόνος.
Πώς αντιμετωπίζονται τα Βουλωμένα αυτιά
- Σε ό,τι αφορά στην κυψελίδα («κερί»), πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της είναι προστατευτικός και το αυτί μας έχει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού, αποβάλλει δηλαδή μόνο του την περίσσεια, γι’ αυτό και δεν πρέπει να προσπαθούμε να την αφαιρέσουμε με μπατονέτες και άλλες μεθόδους, που μπορεί αφενός να την σπρώξουν βαθύτερα και αφετέρου να προκαλέσουν τραυματισμό. Μπορούμε να βοηθάμε την απομάκρυνση της κυψελίδας πιέζοντας εξωτερικά με μια πετσέτα ή βαμβάκι. Η επίμονη κυψελίδα μπορεί να μαλακώσει με σταγόνες από λάδι, baby oil, γλυκερίνη, παραφινέλαιο ή με ειδικές σταγόνες στο εμπόριο. Αν παρ’ όλα αυτά δεν απομακρύνεται και προκαλεί ενόχληση, πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. Όσοι μάλιστα έχουν την τάση να συσσωρεύουν κερί στον έξω ακουστικό πόρο θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους για καθαρισμό. Προσοχή: σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει να ρίχνεται καμία σταγόνα στο αυτί, αν υπάρχει πιθανότητα τρύπας στο τύμπανο.
- Τα αυτιά βουλώνουν μετά το μπάνιο γιατί το νερό εγκλωβίζεται στη συσσωρευμένη κυψελίδα και τη διογκώνει. Η περίσσεια νερού συνήθως μπορεί να φύγει απλά αλλάζοντας κλίση στο κεφάλι και πιέζοντας στον έξω ακουστικό πόρο με πετσέτα ή βαμβάκι. Εναλλακτικά μπορεί να ενσταλαχθεί καθαρό οινόπνευμα, που στεγνώνει το αυτί ή να εξατμιστεί το νερό με το πιστολάκι των μαλλιών στη χαμηλή ένταση, χλιαρό αέρα και κρατώντας το αρκετά εκατοστά μακριά από το αυτί. Για να μην μπαίνει νερό στα αυτιά κατά τη διάρκεια του μπάνιου, μπορούν να χρησιμοποιούνται ωτασπίδες από βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι για την προστασία τους.
- Όταν η απόφραξη του αυτιού οφείλεται σε ξένο σώμα, αυτό πρέπει να αφαιρείται από Ω.Ρ.Λ. και να μην ρίχνεται νερό που θα μπορούσε να το φουσκώσει και να κάνει δυσκολότερη την έξοδό του. Αν το ξένο σώμα είναι κάποιο έντομο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζεστό λάδι ή καθαρό οινόπνευμα σε σταγόνες.
- Αν πρόκειται για ωτίτιδα, ο γιατρός θα συστήσει κατάλληλη αγωγή με ή χωρίς αντιβίωση.
- Αν μια λοίμωξη του αναπνευστικού επηρέασε τη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και βούλωσε τα αυτιά, πιθανόν να βοηθήσουν αποσυμφορητικά φάρμακα που θα προτείνει ο γιατρός.
- Τέλος, για τα αυτιά που βουλώνουν σε υψόμετρο ή σε αεροπορικά ταξίδια (ειδικά στην προσγείωση και στην απογείωση), μία λύση είναι το μάσημα τσίκλας ή το χασμουρητό. Και με τους δύο τρόπους ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα και γίνεται η εξίσωση του αέρα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το χαρακτηριστικό «κλικ» που αισθανόμαστε. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, μία άλλη μέθοδος είναι ο χειρισμός Valsava, η εκπνοή δηλαδή με κλειστή μύτη και στόμα.
Σε κάθε περίπτωση που το πρόβλημα παραμένει, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται και από άλλες ενοχλήσεις, είναι απαραίτητη η ιατρική εξέταση. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Ωτορινολαρυγγολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr Ωτορινολαρυγγολόγος