Skip to the content

Τι είναι η Χοληστερόλη και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Χοληστερόλη και πως αντιμετωπίζεται

Η χοληστερόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα λιπίδια του σώματος και αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Η κύρια πηγή της για τον οργανισμό είναι η παραγωγή της από το ήπαρ και σε μικρό μόνο ποσοστό προέρχεται από τη χοληστερόλη των τροφών. Το ήπαρ παράγει χοληστερόλη χρησιμοποιώντας λιπίδια που προέρχονται από τις τροφές. Έτσι, λοιπόν, η διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης μέσω των τροφών δεν επηρεάζει τόσο πολύ τα επίπεδά της στο αίμα, όπως πιστεύαμε παλιότερα.

Η χοληστερόλη κυκλοφορεί στο αίμα με τη μορφή διαφόρων λιποπρωτεϊνών, σημαντικότερες από τις οποίες είναι η LDL (Low Density Lipoprotein) και η HDL (High Density Lipoprotein), γνωστές και σαν «κακή» και «καλή» χοληστερίνη, αντίστοιχα. Οι αυξημένες τιμές ολικής και κακής χοληστερόλης και οι χαμηλές τιμές καλής, συσχετίζονται έντονα με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και κατά συνέπεια καρδιαγγειακών παθήσεων (π.χ. στεφανιαία νόσος, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια). Όταν μάλιστα οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης συνδυάζονται και με άλλους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, οικογενειακό ιστορικό, κ.ά.), ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Πώς αντιμετωπίζεται η Χοληστερόλη

Για να μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει η ολική και η κακή χοληστερόλη να διατηρούνται κάτω από ένα φυσιολογικό (<240mg/dl και <120mg/dl, αντίστοιχα) ή ακόμα καλύτερα κάτω από ένα επιθυμητό όριο (<200mg/dl και <100mg/dl), ενώ η καλή χοληστερόλη θα πρέπει να είναι ψηλότερη από 35-40mg/dl για τους άντρες και 45-50mg/dl για τις γυναίκες. Η αντιμετώπιση των παθολογικών τιμών χοληστερόλης γίνεται με:

  • Απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας – Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Τακτική σωματική άσκηση
  • Σωστή διατροφή:
    • Αποφυγή κορεσμένων λιπαρών οξέων
    • Αποφυγή τρανς λιπαρών οξέων
    • Πρόσληψη μονοακόρεστων, πολυακόρεστων και ω3 λιπαρών οξέων
    • Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών
    • Αποφυγή τηγανιτών
    • Κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων
    • Αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων – Προτίμηση προϊόντων ολικής άλεσης
    • Αποφυγή κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζονται για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους
    • Περιορισμός αλκοόλ
    • Μικρή κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη χοληστερόλη (π.χ. κρόκοι αβγών, θαλασσινά)
    • Περιορισμός του αλατιού
    • Διακοπή καπνίσματος

Όταν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν για να διατηρούνται φυσιολογικές οι τιμές της χοληστερόλης στο αίμα, είναι απαραίτητο να χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή (αντιλιπιδιαμικά φάρμακα). Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη των παθήσεων που σχετίζονται με τη χοληστερόλη, εκτός από τον υγιεινό τρόπο ζωής, είναι σημαντικό να γίνεται προληπτικός ετήσιος έλεγχος με εξέταση αίματος. Κλείστε On line ραντεβού με την / τις ειδικότητες γιατρών σχετικές με το σύμπτωμα Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Καρδιολόγος, Διαιτολόγος Για αναζήτηση γιατρών σε ειδικότητες σχετικές με το σύμπτωμα από το Vrisko.gr  Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Καρδιολόγος, Διαιτολόγος

(0 Αξιολογήσεις)