Skip to the content

Αυτοπεποίθηση: Τα 6 βήματα για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου

Αυτοπεποίθηση: Τα 6 βήματα για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου

Η Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια,  Φύσσα Ν. Ελένη, μας συμβουλεύει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και για να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας...

Λίγοι άνθρωποι είναι εντελώς  και πλήρως ατρόμητοι. Και σίγουρα κανένας μας δεν είναι τέλειος! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τα σκοτεινά μας σημεία, τα τυφλά μας σημεία, τα δύσκολα μας σημεία. Έχουμε δηλαδή σημεία τα οποία χρειάζονται δουλίτσα. Άλλα σημεία χρειάζονται περισσότερη δουλειά και άλλα λιγότερη. Ακόμα κι αν σφύζουμε από ζωή, ακόμα κι αν είμαστε δυναμικοί σε πολλά πράγματα στη ζωή μας, ακόμα κι αν είμαστε ικανοί σε διάφορα επίπεδα, σίγουρα δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά σε ΟΛΑ.  Σίγουρα υπάρχουν σημεία ή καταστάσεις που φοβόμαστε, που πάντα φοβόμασταν και που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε. Σίγουρα υπάρχουν σημεία στα οποία δεν τα καταφέρνουμε τόσο καλά, όσο σε άλλα.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στο κεφάλι μας αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Συμβαίνουν αρνητικά πράγματα, αρνητικά γεγονότα στη ζωή όλων μας και ως εκ τούτου έρχονται και μας επισκέπτονται αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Το δυσλειτουγικό όμως είναι το να μας κατακλύζουν τόσο πολύ οι αρνητικές σκέψεις που να γίνονται η 2η μας φύση και να μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρουμε, να ταλαιπωρούμαστε, να πλήττεται η αυτοπεποίθηση μας και η σχέση μας με τον εαυτό μας. Όταν οι αρνητικές σκέψεις μας δηλαδή γίνονται ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, πόνοι στο σβέρκο, διάχυτοι σωματικοί πόνοι, αλλά και σοβαρές ασθένειες) τότε το σώμα μας,  χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου. Ας αναλάβουμε δράση!

Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν είναι ότι δεν έχουν καθόλου αρνητικές σκέψεις στον εσωτερικό τους διάλογο. Αυτό που τους διαχωρίζει απο τους απαισιόδοξους και μίζερους ανθρώπους όμως είναι ότι οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση:

 • είναι αισιόδοξοι
 • αναγνωρίζουν την αξία τους, την πραγματική τους αξία
 • αναγνωρίζουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους
 •  γνωρίζουν τις αδυναμίες τους και τα αρνητικά τους σημεία
 • δεν επιτρέπουν στον αρνητισμό να τους κατακλύσει.

Αν εσύ έχεις δυσκολία να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου με αυτοπεποίθηση, τότε δοκίμασε την εξής διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού σου και ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση σου:

1. Ανακάλυψε τις δυνάμεις σου

 • Μίλησε με τους αγαπημένους σου ή με κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και αγαπάς, για όσα εσύ αγαπάς στον εαυτό σου, για όσα εσύ πιστεύεις ότι κάνεις καλά. Κι έπειτα ρώτησε τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου τι αγαπάει εκείνος σε εσένα, τι πιστεύει εκείνος ότι κάνεις καλά.
 •  Ρώτησε τον περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για να σου δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα για αυτά που λέει.
 • Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψεις τις δυνάμεις σου. Όχι μόνο μέσα από τα δικά σου μάτια, αλλά και μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που σε αγαπούν. Όσο περισσότερα πράγματα ξέρεις για τον εαυτό σου, όσο περισσότερα κομμάτια του εαυτού σου γνωρίζεις, τόσο περισσότερο θα επιτρέψεις στα θετικά σου κομμάτια να λάμψουν προς τα έξω.

2. Δες τον εαυτό σου ξεκάθαρα

 • Τώρα είναι ώρα να ανακαλύψεις και τις αδυναμίες ακολουθώντας ξανά την παραπάνω διαδικασία. Τώρα είναι ώρα να δεις ξεκάθαρα και τα δύσκολα σου σημεία, τα αρνητικά σου σημεία.
 • Η αυτοεκτίμηση δε χτίζεται αναγνωρίζοντας μόνο τα καλά. Η αυτοεκτίμηση χτίζεται γνωρίζοντας τον εαυτό μας πραγματικά, και άρα και τα «κακά» του κομμάτια.

3 Μάθε να δέχεσαι τα κομπλιμέντα

Πραγματικά με τρελαίνει όταν κάνεις ένα κομπλιμέντο, όταν λες ένα «Μπράβο» σε κάποιον για κάτι όμορφο που έχει κάνει και η απάντηση του είναι «Ω, έλα τώρα... τίποτα δεν έκανα! Δεν ήταν τίποτα, δεν έκανα και τίποτα». Αν συμπεριφέρεσαι σα να μην αξίζεις τον έπαινο, τότε τελικά και οι άλλοι κάποια στιγμή θα συμφωνήσουν μαζί σου και θα σταματήσουν να σου τον δίνουν.

4.   Όρισε τον προορισμό σου- όρισε το τι είναι επιτυχία για εσένα

Συχνά είμαστε μπερδεμένοι για το τι θέλουμε και για το που θέλουμε να πάμε. Επηρεαζόμαστε από το τι θέλουν οι άλλοι για εμάς,  ή για το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι επιτυχία. Είναι όμως ουσιώδες να:

 •  Ορίσουμε εμείς οι ίδιοι το τι σημαίνει επιτυχία για εμάς.
 • Να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι το που θέλουμε να πάμε.
 •  Να ορίσουμε εμείς οι ίδιοι το πως θέλουμε να φτάσουμε εκεί.

5.   Τόλμησε το διαφορετικό

Το συναντάω κάθε μέρα, μένουμε μέσα στα όρια τις ασφάλειας μας και δεν δοκιμάζουμε κάτι καινούριο. Και δε μιλάω για κάτι ριψοκίνδυνο, αλλά για κάτι καθημερινό. Καθημερινό, αλλά διαφορετικό και καινούριο. Όπως το να δοκιμάσουμε να κάνουμε την καθημερινή μας διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά από διαφορετικό δρόμο, το να δοκιμάσουμε ένα νέο φαγητό, νέες γεύσεις γενικότερα. Το να δοκιμάσουμε ένα νέο είδος γυμναστικής. Το να δούμε μία ταινία διαφορετική από το είδος που βλέπουμε συνήθως. Το να αγοράσουμε ένα ρούχο που δε θα το αγοράζαμε συνήθως. Το να πάμε διακοπές σε ένα μέρος που δε θα το τολμούσαμε πριν. Οι μικρές δοκιμές θα μας ανοίξουν την όρεξη για τα μεγαλύτερα βήματα, για τα μεγαλύτερα ρίσκα. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη, προς την ωρίμανση.

6.   Χτίσε το δίκτυο των υποστηρικτών σου

 •  Περιτριγύρισε τον εαυτό σου από ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν να γίνεις καλύτερος. Κάνε παρέα με ανθρώπους που θέλουν να αναπτυχθείς και να ωριμάσεις. Πάψε να δίνεις σημασία σε όσους θέλουν μόνο να τους ευχαριστείς, σε όσους θέλουν να τους κάνεις τα χατίρια, σε όσους θέλουν να τους λες μόνο «ναι». Βγάλε από τη ζωή σου τους ανθρώπους που δε θέλουν να αλλάξεις και να αναπτυχθείς.
 • Πώς όμως θα καταλάβεις τους ανθρώπους που σου ταιριάζουν; Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
 • Νιώθω να έχουμε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο; Νιώθω σύνδεσμο μαζί του;
 • Νιώθω άνετα να του ανοιχτώ;
 • Με κάνει να νιώθω άνετα με εμένα; Με κάνει να νιώθω όμορφα με εμένα;

Αν ακολουθώντας πιστά τα παραπάνω βήματα,  δεν καταφέρεις  να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, τότε η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσες  να κάνεις για τον εαυτό σου, είναι να επισκεφτείς ένα ειδικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.  Μαζί θα δουλέψετε τα ζητήματα που σε απασχολούν, τα τυφλά σου σημεία, τα δύσκολα σου  σημεία, τα κομμάτια σας που σε ταλαιπωρούν.Καλή επιτυχία!

(4 Αξιολογήσεις)