Skip to the content

Όμορφοι σε κάθε ηλικία

Όμορφοι σε κάθε ηλικία

Αντιμετώπισε τα σημάδια του χρόνου, ακολουθώντας τις προτάσεις περιποίησης ή και θεραπείας της επιδερμίδας που προτείνει η Δερματολόγος κ. Χαριτίνη Πετροπούλου...

Το πέρασμα του χρόνου, αφήνει πάντα τα σημάδια του και με την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων, είναι βέβαιο ότι ξεκινά και η πρώτη αναζήτηση  του τρόπου με τον οποίο μπορείς να περιποιηθείς  ή και να θεραπεύσεις την επιδερμίδα σου.

Καθώς τα χρόνια περνούν,  οι συσπάσεις των μυών του προσώπου από την συνεχόμενη επανάληψη των εκφραστικών κινήσεων αλλά και η συχνή έκθεση στον ήλιο,  αποτελούν «απειλή» για την εμφάνιση των ρυτίδων. Οι παραπάνω παράγοντες, σταδιακά μειώνουν τα επίπεδα ελαστίνης και κολλαγόνου της επιδερμίδας και το δέρμα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητά του, εμφανίζοντας ρυτίδες.

Ο ρυθμός  εμφάνισης των ρυτίδων εξαρτάται από τρεις βιολογικές διαδικασίες: τo ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος, το ρυθμό φωτογήρανσης και τη  δυναμική και επαναλαμβανόμενη χρήση των εκφραστικών μυών του προσώπου.

Διάβασε παρακάτω τι συμβαίνει στην επιδερμίδα, σε κάθε δεκαετία που περνά  και ακολούθησε την πρόταση προστασίας  ή και θεραπείας, που συστήνει  η Δερματολόγος.

Τι συμβαίνει στα 20 Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του μετά τα 25. Η έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα επιταχύνουν τη διαδικασία του γήρατος, ενώ οι πρώτες γραμμές εμφανίζονται γύρω από τα μάτια, στο πόδι της χήνας.

Θεραπεία Το μόνο που χρειάζεται είναι ενυδάτωση και σωστή αντηλιακή προστασία. Επέλεξε  μια ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας, η οποία θα προσφέρει στο πρόσωπο ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει ελαστικό, ενώ θα το προφυλάξει από τις ελεύθερες ρίζες.

Τι συμβαίνει στα 30 Λόγω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και των επαναλαμβανόμενων εκφράσεων του προσώπου μας, δημιουργούνται λεπτές γραμμές στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια ή και γύρω από το στόμα.

Θεραπεία Χρησιμοποίησε  ένα προϊόν με ρετινοικό οξύ, ρετιναλδεΰδη ή οξέα  φρούτων σε όλο το πρόσωπο για να αντιμετωπίσεις τις λεπτές γραμμές. Διάλεξε μια λεπτόρευστη φόρμουλα. Μην ξεχνάς να φοράς γυαλιά ηλίου, ώστε να μην επιδεινωθεί το πόδι της χήνας.

Τι συμβαίνει στα 40 Το κολλαγόνο και η ελαστικότητα του δέρματος μειώνονται  με το πέρασμα του χρόνου. Πρώτη εκδήλωση  είναι η απώλεια του περιγράμματος του προσώπου. Επιπλέον, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ξηρό.

Θεραπεία Η απολέπιση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των ρυτίδων στο σπίτι γιατί απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην ανανέωσή τους. Υπάρχουν σύγχρονες φόρμουλες που δρουν τοπικά,  ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου, ώστε να γεμίζουν τις ρυτίδες από μέσα. Ο τομέας της αισθητικής δερματολογίας εξελίσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια σειρά θεραπειών για την αντιμετώπιση των ρυτίδων. Μερικές από αυτές είναι τα φυτικά ή  τα χημικά peelings, το Botox και τα εμφυτεύματα. Η θεραπεία εξατομικεύεται με βάση τη μορφή της ρυτίδας και τον τύπο του δέρματος.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες στο γραφείο του δερματολόγου

Στα 20:     Τα πίλινγκ με οξέα φρούτων ή με TCA ανάλογα πάντα με τον τύπο δέρματος,  είναι ιδανικά για την ανανέωση της επιδερμίδας σε αυτή την ηλικία.

Στα 30:      Η σύγχρονη αντίληψη είναι ότι προληπτικά μπορεί να γίνει Botox σε περιοχές με έντονη σύσπαση των μυών, ώστε να μην προλάβουν να γίνουν οι ρυτίδες. Επίσης, προτείνουμε μεσοθεραπεία με βιταμίνες και peelings.

Στα 40:  Για σύσφιξη και συνολική αναζωογόνηση του δέρματος προτείνουμε συστήματα φωτοανάπλασης. Το botox, η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, καθώς επίσης και τα χημικά peeling μεσαίου και μεγάλου βαθμού με TCA συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς θεραπείες.

BOTOX

Tι είναι το BOTOX; Το Botox-Vistabel είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης και την  υπεριδρωσία  παλάμων, πελμάτων, μασχαλών.  Ως αντιρυτιδική εφαρμογή περιλαμβάνει μια σειρά από μικροσκοπικές εγχύσεις στην περιοχή του προσώπου από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό. Είναι η Νο1 θεραπεία σε όλο τον κόσμο μια και συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα, μη αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου και χαμηλό κόστος σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα.

Πώς δρα το Botox; Tο Botox αδρανοποιεί τοπικά για 4-6 μήνες περίπου, τους μύες στους οποίους ενίεται και μειώνει εντυπωσιακά τις ρυτίδες έκφρασης. Η θεραπεία με Botox μπορεί να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η θεραπεία; Συνήθως κάθε 6 μήνες. Μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς το Botox για πολλά χρόνια ή αντίθετα να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα υλικά με σκοπό την αύξηση των μαλακών μορίων για αισθητικούς λόγους. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται με αυξανόμενη συχνότητα για την αύξηση των χειλέων και τη διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ & BOTOX Οι ασθενείς που καταφεύγουν στη χρήση εμφυτευμάτων για τη διόρθωση των ρυτίδων τους,  μπορούν να έχουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα συνδυάζοντας την αγωγή αυτή με τη θεραπεία με Botox. Σημαίνει ότι επωφελούνται συγχρόνως από 2 αποτελέσματα: α) επιτυγχάνουμε τη λείανση και τη σταδιακή εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης που δημιουργούνται με τις ακούσιες εκφράσεις του προσώπου μας β) τη μέγιστη βελτιστοποίηση των στατικών ρυτίδων, των αυλακώσεων που είναι εμφανείς ακόμη και όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε ηρεμία ( δηλ. όταν δεν κάνουμε εκφράσεις).

PEELINGS

Τι είναι το Peeling; Το peeling είναι ειδική τεχνική αποφολίδωσης του δέρματος με σκοπό την ανανέωσή του, τη μείωση των στατικών ρυτίδων, τον αποχρωματισμό των καφέ κηλίδων και τη μείωση ουλών που έχουν εμφανιστεί μετά από ακμή ή τραύματα. Διαχωρίζονται  σε ήπια (peeling με οξέα φρούτων) και βαθύτερα (χημικά peeling). Το είδος του peeling που θα χρησιμοποιηθεί  επιλέγεται ανάλογα με το είδος της βλάβης που θα αντιμετωπιστεί και το φωτότυπο του δέρματος.

Είναι επώδυνη διαδικασία; Ένα μέτριο αίσθημα καύσου  περιγράφεται από τους περισσότερους ασθενείς. Μετά το peeling ακολουθεί ήπια ή μέτρια αποφολίδωση του δέρματος για 3-10 μέρες. Νέο σφριγηλό και λαμπερό δέρμα αντικαθιστά το παλαιό και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

(14 Αξιολογήσεις)