Skip to the content

Πέιντμπολ (Paintball): Για συναρπαστικές ώρες διασκέδασης και άθλησης

Πέιντμπολ (Paintball): Για συναρπαστικές ώρες διασκέδασης και άθλησης

Το Πέιντμπολ (Paintball) είναι η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι, που θα χαρίσει σε σένα και στην παρέα σου συναρπαστικές στιγμές διασκέδασης, εκτόνωσης και άθλησης.  Ο κ. Περικλής Γαλανάκης,  μας δίνει όλες τις πληροφορίες γύρω από το Πέιντμπολ (Paintball).

Το Paintball (ελληνιστί Χρωματοσφαίριση), αποτελεί μία μοναδική επιλογή διασκέδασης για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό και σίγουρα όχι τετριμμένο. Είναι ένα άθλημα ταχέως αναπτυσσόμενο παγκοσμίως κι αποκτάει φανατικούς θαυμαστές καθημερινά.  Όποιος έχει παίξει έστω και μία φορά,  σίγουρα έχει αισθανθεί την αδρεναλίνη του να "χτυπάει κόκκινο" και οπωσδήποτε περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα μαζευτεί η παρέα του για να ξανανιώσει το ίδιο έντονο συναίσθημα.

Το paintball είναι ένα άθλημα κατά το οποίο δύο παρέες (ομάδες) ατόμων προσπαθούν να μαρκάρουν (να βγάλουν εκτός μάχης δηλαδή) τους παίχτες της αντίπαλης ομάδας κάνοντας χρήση των μαρκαδόρων (το "όπλο" της χρωματοσφαίρισης). Οι μαρκαδόροι αυτοί φέρουν σφαίρες χρώματος (χρωμόσφαιρες - paintballs) κι από εκεί βγαίνει κι η ονομασία του συγκεκριμένου αθλήματος.

Το paintball χωρίζεται σε 3 διαφορετικές κατηγορίες:

  • Recball
  • Speedball
  • Mil - Sim

To Recball είναι το paintball ψυχαγωγίας,  το οποίο δοκιμάζει συνήθως κάποιος όταν έρχεται σε επαφή με το άθλημα για πρώτη φορά αλλά και κάθε φορά που επιθυμεί να διασκεδάσει με την παρέα του. Παίζεται σε πίστες με τεχνητά κυρίως εμπόδια (αυτοκίνητα, βαρέλια, γεφυράκια, βαγόνια τρένου, γεφυράκια, λάστιχα, ξύλινα εμπόδια κι οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί) κι οι δυο ομάδες πρέπει να εκπληρώσουν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό για να κερδίσουν το παιχνίδι (Team death match, centre flag, capture the flag κ.α.).

Το Speedball είναι το αγωνιστικό τμήμα της χρωματοσφαίρισης το οποίο παίζεται σε πίστες συγκεκριμένων διαστάσεων είτε με φυσικό είτε με τεχνητό χλοοτάπητα . Τα εμπόδια εδώ είναι μεγάλα φουσκωτά μπαλόνια και σε αυτή την κατηγορία του paintball διεξάγονται διεθνή τουρνουά και πρωταθλήματα με ομάδες που προπονούνται τακτικά κι ακολουθούν συγκεκριμένες στρατηγικές ανάπτυξης και συστήματα όπως γίνεται και σε πολλά άλλα αθλήματα.

Το Mil - Sim (Military Simulation) είναι η προσομοίωση "στρατιωτικής μάχης" και παίζεται συνήθως σε βουνά, δάση, στρατιωτικές βάσεις, εγκαταλελειμμένες περιοχές κτλ. Σε αυτή την κατηγορία οι παίχτες είναι επίσης χωρισμένοι σε ομάδες και προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις αποστολές του "σεναρίου" με σκοπό να κατακτήσουν τους περισσότερους βαθμούς που μπορούν για να αναδειχθεί η ομάδα τους νικήτρια. Σε αυτή την κατηγορία του paintball διεξάγονται επίσης κάποιες διεθνείς διοργανώσεις με συμμετοχές παιχτών από όλο τον κόσμο.

Η ασφάλεια στο paintball είναι υψίστης σημασίας κι εξασφαλίζεται με την χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού,  όπως είναι η μάσκα (το σημαντικότερο όλων), το περιλαίμιο, τα γάντια, ο θώρακας κ.α. Σε οποιονδήποτε χώρο διεξάγεται παιχνίδι paintball πρέπει πρώτα να γίνεται η απαραίτητη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού αλλά και τους κανόνες ασφαλείας.

Για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση όταν φέρουμε στα χέρια μας έναν μαρκαδόρο (το "όπλο" που χρησιμοποιούμε στο paintball) δεν επιτρέπεται το να μην φοράμε την προστατευτική μας μάσκα. Αυτός είναι ο βασικότερος κανόνας στο paintball κι όταν αυτός τηρηθεί αυστηρά τότε οι πιθανότητες ατυχήματος περιορίζονται στο ελάχιστο. Στατιστικά, τα ατυχήματα που συμβαίνουν είναι 1/5000 παίχτες. Αυτό το στατιστικό κατατάσσει το paintball σε άθλημα μικρότερης επικινδυνότητας ακόμη κι από το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας "φόβος" σχετικά με το αν κινδυνεύει να χτυπήσει κάποιος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα paintball.

Επίσης, το paintball σε καμία των περιπτώσεων δεν προάγει το αίσθημα της βίας μιας και μας αποδεικνύει με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή το πόσο ευάλωτο είναι το ανθρώπινο σώμα σε πραγματικά πυρά μιας κι όταν δεχθούμε μια χρωμόσφαιρα από κάποιον αντίπαλο το μόνο που θα πάθουμε είναι να βαφτούμε ενώ στην περίπτωση πραγματικής μάχης το σώμα μας σε κάθε βολή θα πάθαινε ανεπανόρθωτες πολλές φορές βλάβες. Μας βάζει λοιπόν σε διαδικασία σκέψης γύρω από την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική μάχη. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει παίζοντας paintball. Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι η ομαδικότητα, η ανάπτυξη στρατηγικής ικανότητας και το αίσθημα της συνεργασίας.

Τέλος, paintball μπορεί να παίξει ο καθένας μας καθώς είναι πολύ απλό στους κανόνες του και δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα. H γρήγορη σκέψη πολλές φορές είναι το καλύτερο προσόν η οποία σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία με τους συμπαίχτες μας μπορεί να μας οδηγήσει στη νίκη.

Από τον Περικλή Γαλανάκη, Field Supervisor Paintball

Αναζητήστε στο vrisko.gr Paintball

(1 Αξιολογήσεις)