Skip to the content

Η στυτική δυσλειτουργία και η αποτελεσματική θεραπεία της

Η στυτική δυσλειτουργία και η αποτελεσματική θεραπεία της

Ο Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος  κ.  Ιωάννης Κ. Βακαλόπουλος, μας πληροφορεί για την δυσλειτουργία της στύσης, τα αίτια αλλά και τους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης της...

Τι είναι η Δυσλειτουργία της Στύσης; Η δυσλειτουργία της στύσης είναι η αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης αρκετά σκληρής και με αρκετή διάρκεια στύσης, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Ο αυστηρά ιατρικός ορισμός της πάθησης αναφέρει, ότι η δυσλειτουργία θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον για τους τελευταίους 6 μήνες, ώστε να χαρακτηρισθεί ως πρόβλημα, που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Ωστόσο, το άγχος, που δημιουργεί στους άνδρες μια εμφανιζόμενη διαταραχή στη στύση, φέρνει τους πάσχοντες πολύ νωρίτερα στον γιατρό.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό. Στην Ελλάδα υπολογίζεται, ότι περίπου 450.000 Έλληνες παρουσιάζουν μετρίου βαθμού προβλήματα στύσης. Από αυτούς οι 11.500 κάθε χρόνο θα μεταπίπτουν σε πλήρη ανικανότητα. Ωστόσο, συνήθως το πρόβλημα δεν αναφέρεται στο γιατρό κυρίως για λόγους ντροπής, άγνοιας και φόβου, καθώς μόνο το 5% των ασθενών απευθύνεται σε ειδικά εκπαιδευμένους ουρολόγους . Έτσι με το χρόνο επιδεινώνεται και τελικά φθάνει να συνοδεύεται από τάση κοινωνικής απομόνωσης και κατάθλιψης. Και όμως, στο 95% των περιπτώσεων,  η ιατρική μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αρκεί να κάνει κανείς το πρώτο βήμα και να αναζητήσεις βοήθεια από έναν γιατρό, ο οποίος είναι ειδικός και εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας.

Συνήθη Αίτια Η στύση είναι μια λειτουργία, που επιτελείται από τη διαστολή των αγγείων του πέους, όταν αυτά «λάβουν» το κατάλληλο νευρικό σήμα, που ξεκινά από τον εγκέφαλο, όταν εκεί επιδράσει ένα σεξουαλικό ερέθισμα και το οποίο μεταφέρεται μέσω του νωτιαίου μυελού στα νεύρα του πέους. Συνεπώς βλάβες αγγείων και νεύρων,  μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη στύση. Ταυτόχρονα οι ορμονικές διαταραχές και οι παθήσεις του προστάτη μπορεί να συμμετέχουν στο πρόβλημα. Ορισμένα από τα κυριότερα οργανικά αίτια είναι:

 • O Σακχαρώδης Διαβήτης (το ζάχαρο) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και τα αγγεία τα οποία ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
 • Τα Καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης μέσω μπλοκαρίσματος των αρτηριών ή φλεβικής διαφυγής, τα οποία μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
 • Τραύμα η Χειρουργική Επέμβαση στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και την περιοχή του ορθού και του πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία της στύσης και να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης.
 • Βλάβες στη Σπονδυλική Στήλη μπορεί να εμποδίσουν τα νευρικά σήματα να φτάσουν στο πέος με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσλειτουργίας στύσης.
 • Φάρμακα όπως ορισμένα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
 • Ορμονικά Προβλήματα που οφείλονται σε νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στύσης.
 • Ο Αλκοολισμός μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στύσης μέσω μόνιμης βλάβης στα νεύρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, ότι για οποιοδήποτε λόγο και σε οποιαδήποτε ηλικία προκύψει η στυτική δυσλειτουργία, δημιουργείται και μόνο από αυτό το γεγονός μια αρνητική ψυχολογική διάθεση γύρω από το σεξουαλικό θέμα, η οποία μπορεί από μόνη της να «αυτοσυντηρήσει» το πρόβλημα δημιουργώντας έναν αρνητικό φαύλο κύκλο σεξουαλικής αποτυχίας. Συνεπώς θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι, είτε αμιγώς ψυχολογικής προέλευσης, είτε μεικτής οργανικής και ψυχολογικής.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες ανδρών η κατάσταση ξεκινά συνήθως από οργανικά αίτια και είναι συνήθως πολυπαραγοντική (πχ διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης) και εν συνεχεία επιπλέκεται και από το προαναφερόμενο ψυχολογικό πρόβλημα. Ας σημειωθεί εδώ η πολύ σημαντική παρατήρηση, ότι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της πάθησης αυτής είναι παρόμοιοι με τους προδιαθεσικούς παράγοντες της στεφανιαίας και γενικά της αγγειακής νόσου. Κατά τον ίδιο τρόπο η βελτίωση των παραγόντων αυτών μπορεί ενίοτε από μόνη της να αναστρέψει ακόμη και πλήρως το πρόβλημα στύσης.

Στις νεότερες ηλικίες ανδρών,  με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό,  οι συχνότερες εναρκτήριες αιτίες είναι κυρίως ψυχολογικά θέματα και χρόνιες φλεγμονές του προστάτη αδένα, ενώ στη συνεχεία το δημιουργηθέν σεξουαλικό πρόβλημα αυτοσυντηρείται, όπως προαναφέρθηκε.

Η Δυσλειτουργία της Στύσης Θεραπεύεται Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσλειτουργίας στύσης μπορεί να θεραπευθούν. Συνήθως υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές για κάθε περίπτωση και ο ειδικός ουρολόγος-ανδρολόγος μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή.

Οι Θεραπευτικές Επιλογές Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία :

 • Φάρμακα από το στόμα όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος και σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση ενισχύουν σε διάρκεια και σκληρότητα της  στύσης. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα γενικά στο 30% των ασθενών, στους οποίους χορηγούνται ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (4 στους 10 δεν ανταποκρίνονται) και σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ριζικής αφαίρεσης του προστάτη λόγω καρκίνου του αδένα (8 στους 10 δεν ανταποκρίνονται). Επιπλέον μπορεί να αντενδείκνυνται σε κάποιους ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή να προκαλούν κάποιες παρενέργειες, που συνήθως δεν είναι σοβαρές, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, όπως επίμονος πονοκέφαλος και κάψιμο στο στομάχι. Τέλος τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτονται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και η μακροχρόνια χρήση τους αποτελεί ένα σημαντικό κόστος.
 • Συσκευές Κενού προκαλούν στύση,  τραβώντας αίμα στο πέος, η οποία διατηρείται με την τοποθέτηση πλαστικού δακτυλίου στη βάση του πέους. Η εμπειρία δείχνει, ότι λόγω δύσκολης χρήσης δεν προτιμούνται από τους ασθενείς.
 • Η ένεση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων με λεπτή βελόνα στο πέος προκαλεί στύση σε πολλούς ασθενείς και αποτελεί τη «δεύτερη» γραμμή θεραπείας, όταν τα χάπια δεν λειτουργούν, αντενδείκνυνται ή δεν είναι επιθυμητά για διάφορους λόγους. Ωστόσο, οι ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αιμάτωμα στο σημείο της ένεσης, πριαπισμό (παρατεταμένη και επώδυνη στύση, που οδηγεί σε μόνιμη πεϊκή βλάβη) και ίνωση των λειτουργικών μονάδων στύσης (σηραγγώδη σώματα του πέους).  Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των ενέσεων μειώνεται σταδιακά. Οι ασθενείς για να έχουν αυτονομία πρέπει να μάθουν να τις κάνουν μόνοι τους στο πέους τους, πράγμα που απαιτεί κάποια επιδεξιότητα και κάποιο «κουράγιο». Τέλος επειδή το μείγμα των ενέσιμων αγγειοδιασταλτικών που χρησιμοποιείται συνήθως,  δεν κυκλοφορεί στανταρισμένο στο εμπόριο, υπάρχουν θέματα προμήθειας και αποτελεσματικότητας του.
 • Η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι έχουν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία άλλες θεραπευτικές επιλογές, ή αυτές αντενδείκνυνται ή δεν είναι επιθυμητές. Η πεϊκή πρόθεση τριών τμημάτων είναι ένα υδραυλικό εμφύτευμα, που τοποθετείται με μία απλή επέμβαση διάρκειας περίπου μίας ώρας υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία και  νοσηλείας μίας ημέρας. Η τομή είναι μικρή, αόρατη στη κάτω επιφάνεια του πέους και το υλικό δεν γίνεται αντιληπτό, ούτε καν από τη σύντροφο την ώρα της επαφής.

Τι πρέπει να ξέρω για τις Πεϊκές Προθέσεις ; Η επίτευξη μιας μόνιμης, ικανοποιητικής λύσης στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας στύσης είναι ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του πάσχοντα και της συντρόφου του. Η 30ετής χρήση και η έρευνα έχουν δείξει ότι οι πεϊκές προθέσεις θεωρούνται η πιο ικανοποιητική λύση σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Σύγκριση μεταξύ Πεϊκών Προθέσεων και άλλων θεραπευτικών επιλογών Πρόσφατη κλινική μελέτη απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των πασχόντων,  σε σύγκριση με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις :

 • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης : 93%
 • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από λήψη φαρμάκων από το στόμα : 51%
 • Ποσοστό Ικανοποίησης μετά από ένεση φαρμάκου με βελόνα : 40%

Αυτή η συντριπτική υπεροχή της Πεϊκής Πρόθεσης σχετίζεται με δύο σημαντικούς παράγοντες :

 •  Είναι η μοναδική θεραπευτική αγωγή που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται ΄΄προετοιμασία΄΄ και αναμονή του πάσχοντα (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις)
 • Η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης
 •  Η αίσθηση στο πέος, ο οργασμός και η εκσπερμάτιση είναι φυσιολογικές

Ποια είναι τα Οφέλη που προσφέρουν οι Πεϊκές Προθέσεις ; Οι πεϊκές προθέσεις έχουν βοηθήσει περισσότερους από 3.000.000 άνδρες σε όλο τον κόσμο να επανέλθουν πλήρως σε μια δραστήρια και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Οι υδραυλικές πεϊκές προθέσεις μεταβλητής σκληρότητας είναι αποτέλεσμα προηγμένης ιατρικής και μηχανικής τεχνολογίας και προσφέρουν μοναδικά οφέλη :

 • Αυθόρμητη σεξουαλική επαφή
 •  Δυνατότητα διατήρησης της στύσης για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης
 • Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα (δυνατότητα στύσης οποιαδήποτε χρονική στιγμή)
 •  Μόνιμη λύση
 •  Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (η πεϊκή πρόθεση δεν γίνεται ορατή και αντιληπτή)
 • Δεν επηρεάζει την εκσπερμάτιση και τον οργασμό
 • Αποφεύγεται η συνεχής οικονομική επιβάρυνση για την αγορά ακριβών φαρμάκων και ενέσεων

Σοβαρές παρενέργειες στα χέρια έμπειρων χειρουργών είναι σπάνιες. Το υλικό δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, που θα μπορούσε να συμβεί είναι η επιμόλυνση, πράγμα που απαιτεί την άμεση αφαίρεση του. Ωστόσο, η επανατοποθέτηση του υλικού μπορεί να ξαναγίνει μετά 6 μήνες δεδομένου επίσης, ότι τα υλικά καλύπτονται από μόνιμη εγγύηση. Το κόστος του υλικού καλύπτεται από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς σε ασθενείς ηλικίας ως 50 ετών, που πάσχουν από επιβεβαιωμένη ανθεκτική στη συντηρητική θεραπεία στυτική δυσλειτουργία. Γενικά,  δεδομένου του καλού και μόνιμου αποτελέσματος της πρόθεσης η σχέση κόστους-αποτελέσματος μεταξύ μόνιμης χρήσης φαρμάκων και πεϊκής πρόθεσης κλείνει υπέρ της τελευταίας .

(53 Αξιολογήσεις)
Σχετικές αναζητήσεις στο Vrisko