Χαμόγελο: Ο καθρέφτης της υγείας μας
Είναι αλήθεια όσο υπερβολικό και αν ακούγεται πως η στοματική υγιεινή είναι ο καθρέφτης της γενικότερης κατάστασης της υγείας ενός ατόμου.
Κάθε προσπάθεια για καλυτέρευση της στοματικής υγείας, έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ψυχολογική, αλλά και στην στοματική υγεία του κάθε ατόμου. Θεραπεύοντας με πολύ απλούς τρόπους κάθε πρόβλημα του στόματος που σας φαίνεται αδύνατον να λυθεί, αν απευθυνθείτε στο σωστό θεραπευτή όχι μόνο δεν θα επέλθει ταλαιπωρία, αλλά δεν θα θελήσετε ποτέ να ξαναβιώσετε την προτέρα άσχημη κακοσμία του στόματός σας!
Όπως ακριβώς τα μάτια είναι παράθυρα της ψυχής, έτσι και το στόμα είναι το παράθυρο που μας δείχνει την κατάσταση της υγείας μας. Έχει ήδη επιβεβαιωθεί από το 2000 με μια πολύ σημαντική έρευνα που έκανε του Υπουργείο Υγείας των Η.Π.Α.
Ο σημαντικότερος εχθρός των δοντιών που γνωρίζουμε όλοι μας είναι φυσικά η οδοντική πλάκα. Αυτή ευθύνεται τόσο για τη δημιουργία τερηδόνας που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στις αναπτυγμένες χώρες- όσο και της ουλίτιδας. Περιορίζοντάς την, κάνουμε το πιο σημαντικό βήμα για το στόμα γεμάτο υγεία.
Τι είναι η πλάκα; Τα υπολείμματα των τροφών που καταναλώνουμε και διάφοροι μικροοργανισμοί σχηματίζουν μία μαλακή ουσία στην επιφάνεια των δοντιών, ανάμεσα στα δόντια και στις περιοχές κοντά στα ούλα.
Χρειάζονται μόνο μερικές μέρες χωρίς βούρτσισμα για να εμφανιστεί η πλάκα και να αρχίσει να προκαλεί ζημιά στα δόντια μας. Τα βακτηρίδια που βρίσκονται μέσα της σχηματίζουν με τις τροφές που καταναλώνουμε οξέα και αυτά με τη σειρά τους ευνοούν την εμφάνιση της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
Η τερηδόνα είναι η φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο και αργότερα μεγαλύτερη ζημιά σε ένα δόντι αν αφεθεί, αλλά και σε περισσότερα.
Η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φλεγμονές στα ούλα, με την πάροδο του χρόνου, χαλάρωση της στήριξης των δοντιών στα ούλα και αργότερα περιοδοντίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών. Βέβαια, αρκετές φορές η οδοντική πλάκα, λόγω χρώματος, είναι δύσκολο να εντοπιστεί με γυμνό μάτι. Ένας έμπειρος οδοντίατρος θα αφαιρέσει την πλάκα με ανώδυνο τρόπο και θα σας βάλει σ’ ένα σωστό προληπτικό πρόγραμμα.
«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΕ» έλεγαν οι αρχαίοι. Μήπως είχαν δίκιο;
Το σάκχαρο, οι νόσοι της καρδιάς, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το έμφραγμα ακόμα και ο καρκίνος, όλα αυτά θα είχαν περιοριστεί και αν όχι, θα είχε εξαλειφθεί ο κίνδυνος για κάτι ανεπανόρθωτο, αν πρώτα κοιτάζαμε όλοι την στοματική μας υγεία.
Μυστικά: Προσοχή στη διατροφή μας
1. Μετά από κάποια φρούτα, αναψυκτικά και γλυκά είναι απαραίτητο το βούρτσισμα των δοντιών σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. μέσα σε μια ώρα ή μισή το καλύτερο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καταναλώστε μια τσίχλα με ξυλιτόλη που θα βρείτε άφθονες στα περίπτερα (και χωρίς ζάχαρη). 2. Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έναν καθαρισμό τουλάχιστον και για την ενημέρωσή μας, αν κρίνει κάτι που επείγει ότι πρέπει να γίνει να το ξέρουμε τουλάχιστον. 3. Βούρτσισμα οδόντων πρωί και βράδυ, αλλά και όταν καταναλώνουμε τροφές όξινες ή με ζάχαρη (θα ήταν το ιδανικό). 4. Κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος επιμένουμε στις εσωτερικές επιφάνειες και ειδικά στα κάτω μπροστινά δόντια αλλά και στα πίσω. Ο συνιστώμενος από τους οδοντιάτρους χρόνος βουρτσίσματος είναι τα δύο λεπτά.
Αρχίστε να ονειρεύεστε δύο σειρές από κατάλευκα δόντια (ας μην είναι και τα δικά σας αν αργήσατε) και ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Γεμάτοι υγεία θα παλέψουμε για μια πιο όμορφη ζωή με όσα περισσότερα χαμόγελα μπορούμε να δώσουμε.
Της Φανής Μάλλιου, Χειρουργός Οδοντίατρος, τηλ. 210 2932232, email: info@dentalclinicmallioufani.gr