Τι είναι η γρίπη και πώς αντιμετωπίζεται
Πρόκειται για μια οξεία νόσο που προσβάλλει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β και συνήθως παρουσιάζει εποχιακές εξάρσεις. Η περίοδος της γρίπης στη χώρα μας είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο με σημαντική έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Πως μεταδίδεται η γρίπη; Η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δηλαδή όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω των χεριών όταν κάποιος αγγίξει μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους έως και 5-7 μέρες μετά ενώ τα παιδιά και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς μπορεί να μεταδίδουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (περισσότερο από μία εβδομάδα). Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
- Πονόλαιμο
- Κόπωση
- Βήχας (συνήθως ξηρός)
Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία, εμετούς και διάρροιες. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν εως και 1 εβδομάδα, ενώ ο βήχας μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 1 μήνα). Επιπλοκές Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι εμφανίζουν ήπια νόσο χωρίς επιπλοκές. Μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και εμφάνιση επιπλοκών εμφανίζουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα ηλικίας άνω των 60, εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, τρόφιμοι και εργαζόμενοι ιδρυμάτων, έγκυες β και γ τριμήνου και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι οι εξης:
- Πνευμονία
- Βρογχίτιδα
- Επιδείνωση βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
- Παραρρινοκολπίτιδα
- Απορρύθμιση χρόνιων νοσημάτων(καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης)
Πως γίνεται η διάγνωση; Συνήθως η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα. Εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση είναι η απομόνωση του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή η ανεύρεση αντισωμάτων στο αίμα. Θεραπεία Οι περισσότεροι ασθενείς με ήπια νόσο βελτιώνονται σε 3-4 μέρες χωρίς να χρειασθεί να λάβουν ειδική αντιιική θεραπεία. Συνήθως συστήνεται συμπτωματική αγωγή που περιλαμβάνει αντιπυρετικά και παυσίπονα, άφθονα υγρά, διακοπή καπνίσματος και ξεκούραση. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία της γρίπης. Ορισμένοι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα ή που ανήκουν στις ομάδες υψηλου κινδύνου θα χρειασθεί να λάβουν ειδικά αντιιικά φάρμακα, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη διάρκει της νόσου και να προλάβουν τις επιπλοκές, αν χορηγηθούν εγκαίρως.