Τα αίτια και τα συμπτώματα των αθλητικών κακώσεων
Ο Φυσικοθεραπευτής κ. Κωνσταντίνος Τσαντεκίδης, μας ενημερώνει για τα αίτια και τα συμπτώματα των αθλητικών κακώσεων…
Στις αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται το αιμάτωμα, η θλάση , το διάστρεμμα, η ρήξη συνδέσμου, η ρήξη μυός, το αίμαθρο, το ύδραρθρο, το εξάρθρημα , το κάταγμα, ο μηνίσκος και σύνδρομα καταπονήσεως η υπερχρήσεως.
Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ένταση του τραυματισμού και το τμήμα του μυοσκελετικού συστήματος που τραυματίζεται. Οι συνηθισμένες εκδηλώσεις είναι ο πόνος, το οίδημα, το αιμάτωμα, η δυσκολία στην κίνηση ή η αδυναμία μετακίνησης σε περίπτωση κατάγματος.
Μυϊκές θλάσεις: Θλάση είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολική ένταση, υπερβολική διάταση ή από άμεσο χτύπημα του μυός (κλοτσιά). Οι θλάσεις ανάλογα με τον αριθμό των τραυματισμένων ινών διαβαθμίζονται σε πρώτου βαθμού (απλή διάταση των μυϊκών ινών), σε δευτέρου βαθμού (μερική ρήξη των μυϊκών ινών με έντονο μυϊκό σπασμό αιμάτωμα και οίδημα) και τρίτου βαθμού όπου έχουμε πλήρη ρήξη του μυός με εκτεταμένο αιμάτωμα και κατάργηση της κινητικότητας του μυ.
Διαστρέμματα: Ως διάστρεμμα χαρακτηρίζεται η διάταση ή ρήξη των συνδέσμων μιας άρθρωσης. Το διάστρεμμα ως επί το πλείστων προκαλείται από αδέξια κίνηση κατά την βάδιση ή την ώρα της άσκησης ή από σύγκρουση. Οι περισσότερο ευάλωτες περιοχές είναι οι αστράγαλοι και τα γόνατα.
Εξαρθρήματα : Είναι η τέλεια και μόνιμη παρεκτόπιση των αρθρικών επιφανειών μιας άρθρωσης .Στην περίπτωση που η παρεκτόπιση είναι μερική και μόνιμη τότε έχουμε υπεξάρθρημα της άρθρωσης.Ο τραυματισμός συνοδεύεται από ρήξη συνδέσμων , πόνο, οίδημα, παραμόρφωση της άρθρωσης και απώλεια κινητικότητας. Η διάγνωση γίνεται με απλές ακτινογραφίες που είναι απαραίτητες για τον καθορισμό του είδους του εξαρθρήματος αλλά και για τον έλεγχο παρουσίας κατάγματος. Το πιο συχνό εξάρθρημα είναι του ώμου, του αγκώνα, του καρπού, των δακτύλων, της επιγονατίδας, των σπονδύλων και του ισχίου.
Μηνίσκος: Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του σώματος όσον αφορά την κατασκευή και την λειτουργία της. Για να επιτευχθεί το θαυμαστό αποτέλεσμα της πολύμορφης κίνησης του γόνατος απαιτείται η αυστηρή και λεπτομερής συνεργασία πολλών ανατομικών μορίων. Δύο πολύ βασικές κατασκευές της άρθρωσης του γόνατος είναι οι δύο μηνίσκοι που παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων.Οι βασικές λειτουργίες των μηνίσκων είναι να μεταβιβάζουν τα φορτία από τον μηρό στην κνήμη , να συμβάλουν στην σταθερότητα του γόνατος , να καλύπτουν την ασυμφωνία του σχήματος των αρθρικών επιφανειών, να αυξάνουν την επιφάνεια επαφής, να έχουν σταθεροποιητική δράση, να βοηθούν στην λίπανση της άρθρωσης και να είναι υπεύθυνοι για την ομαλή ισοκατανομή φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες. Οι βλάβες των μηνίσκων είναι τραυματικές και εκφυλιστικές.
Σύνδρομο Υπερκόπωσης ή Υπέρχρησης: Το σύνδρομο της υπερκόπωσης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης των μυών και των τενόντων και με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στην άκρα χείρα του καρπού και του βραχίονα. Βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος, μπορεί όμως και να προκαλεί μυρμήγκιασμα ,μυϊκή αδυναμία ,μούδιασμα, οίδημα και δυσκαμψία. Σύνδρομο υπέρχρησης εμφανίζεται συνήθως σε εργαζόμενους γραφείου που περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή, η συνεχής χρήση του κινητού είτε για μηνύματα είτε για παιχνίδια, τα παιχνίδια στον υπολογιστή και τέλος οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην εργασία. Τα αίτια είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ,οι λάθος θέσεις, η παρατεταμένη δραστηριότητα σε μέλος που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο και οι συνδυασμένες κινήσεις με αντίσταση (κλάδεμα).