Skip to the content

Η σύγχρονη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των κάτω άκρων

Η σύγχρονη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών των κάτω άκρων

Ταλαιπωρείσαι από  φλεβική ανεπάρκεια ή κιρσούς; Ο Αγγειοχειρουργός κ.Χαράλαμπος Ηλίας, μας ενημερώνει για τους τρόπους αντιμετώπισής τους....

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι  περισσότερο πρόβλημα υγείας και όχι αισθητικήs, το οποίο υποεκτιμάται πολλές φορές λόγω  της μη φανερής πορείας του, των μη έντονων ενοχλημάτων στην αρχή,  αλλά και των κοινών συμπτωμάτων με άλλες παθήσεις (όπως αρθρίτιδα, προβλήματα με τη μέση, νευραλγίες κλπ).

Οι κιρσοί σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες καθώς το αίμα που λιμνάζει σε αυτές τις διογκώνει δίνοντάς τους προεξέχουσα μορφή με πιθανές ελικώσεις. Εκτός του αισθητικού προβλήματος οι κιρσοί προξενούν κούραση, κάψιμο, φαγούρα, κράμπες και πόνο. Οι παραπάνω ενοχλήσεις επιδεινώνονται συνήθως μετά από μακρά καθιστική θέση, τις βραδινές ώρες, στην αρχή κάθε ζεστής εποχής, προ της περιόδου και κατά την εγκυμοσύνη. Ένα παράξενο σύμπτωμα που αναφέρουν μερικοί ασθενείς στα αρχικά στάδια είναι ότι τα πόδια τους είναι τόσο ανήσυχα και καίνε που δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ, ακόμα και το χειμώνα τα βγάζουν έξω από τα σκεπάσματα. Είναι το σύνδρομο των ανήσυχων άκρων, το οποίο όταν διαγνωσθεί η αιτία του και είναι η φλεβική ανεπάρκεια και στάση του αίματος, μπορεί να διορθωθεί με το ενδοσκοπικό laser.

Ανάλογα με την μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία των κιρσών ενδέχεται να περιλαμβάνει και συντηρητική αγωγή που συνιστάται όμως στα αρχικά στάδια της πάθησης όπου δίνουμε φλεβοτονικά ή αντιοιδηματώδη φάρμακα, ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης και σύσταση για απώλεια βάρους και καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση,κ.α.) αλλά όχι γυμναστική με βάρη. Όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα ή στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη, τότε η επεμβατική θεραπεία είναι απαραίτητη καθώς ενδέχεται η πάθηση να οδηγήσει σε βλάβη του μαλακού ιστού, εξέλκωση, φλεβική θρόμβωση, ερυσίπελας , χρόνιο έκζεμα.

Το ενδοφλέβιο laser είναι ιδανικό για τη θεραπεία της μεγάλης και μικρής σαφηνούς φλέβας και επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο άκρων σε μία συνεδρία. Η διαδικασία απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού. Η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί από 30-50 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία ο ασθενής είναι έτοιμος να περπατήσει, σε ελάχιστες ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και μέσα σε 1-2 ημέρες μπορεί να επανέλθει στις κανονικές του δραστηριότητες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση). Να σημειώσουμε ότι οι κεντρικές φλέβες που ευθύνονται για την Φλεβική ανεπάρκεια δεν αφαιρούνται όπως παλιά ,αλλά διορθώνονται χωρίς δημιουργία τομών.

Η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ανώδυνων laser (ELVeS Painless 1470nm) και η χρήση πολύ εξελιγμένων οπτικών ινών με ομοιόμορφη ακτινική διάχυση της ενέργειας (radial emission fibers) κατέστησαν την ενδαγγειακή θεραπεία των φλεβικών κιρσών απλούστερη, ασφαλέστερη και εντελώς ανώδυνη ενώ διεύρυναν σημαντικά τις δυνατότητες θεραπείας. Με τη νέα τεχνολογία είναι πλέον εφικτή η θεραπεία ακόμη και πολύ επιφανειακών φλεβών  αλλά και η θεραπεία φλεβώνμεγάλης διαμέτρου. Τέλος, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές ή με παλαιότερα laser  τα ενοχλήματα του ασθενούς μετα την επέμβαση έχουν σχεδόν μηδενισθεί. Η πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος είναι η θεραπεία των κιρσών με το ενδοαυλικό laser ELVeS 1470nm. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 95-99% σε σχέση με τη κλασική ανοιχτή χειρουργική που δεν ξεπερνούσε το 65-70%.Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω ότι όπως  παντού στην ιατρική, όσο πιο προχωρημένη είναι η πάθηση τόσο περισσότερη η διάρκεια της αποθεραπείας μετά την επέμβαση με laser.

(22 Αξιολογήσεις)
Σχετικές αναζητήσεις στο Vrisko