Μικρά μυστικά για έναν βιολογικό κήπο
Ο Γεωπόνος - Αρχιτέκτονας Τοπίου, Μιχάλης Γαλάτης, μας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του σχετικά με την καλλιέργεια του βιολογικού κήπου ...
Στις μέρες μας, ο βιολογικός κήπος είναι πιο αναγκαίος από ποτέ, καθώς η οικονομική κατάσταση αλλά και η νεοαποκτηθέντα γνώση γύρω από τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων, οδηγούν στην πιο συμφέρουσα –για την τσέπη και την υγεία - λύση: τον βιολογικό κήπο. Σε κήπους ή σε μπαλκόνια, σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες όλο και κάτι μπορείς να φυτέψεις. Πριν όμως το επιχειρήσεις , θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου, τις παρακάτω συμβουλές:
- Καταρχήν, ένας βιολογικός κήπος θα πρέπει να αποφεύγει την κατασπατάληση των πόρων και κυρίως του νερού για να είναι οικολογικός. Αναγκαία είναι η εναλλαγή των καλλιεργειών, ώστε αυτά που παίρνουν τις θρεπτικές ουσίες από το χώμα, να ακολουθούν αυτά που θρέφουν το έδαφος.
- Οι γαιοσκώληκες, τα έντομα και τα σκαθάρια είναι οι σύμμαχοι σου και η παραμονή τους στο κήπο συμβάλει στην ευρωστία του. Με άλλα λόγια, ο κήπος μας θα πρέπει να αποτελεί ένα μικρό οικοσύστημα που θα ζει με λίγη φροντίδα.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχή βιολογικού κήπου είναι η απουσία φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.
- Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου «κομπόστ» με τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας σου.
- Επίσης θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι σπόροι που χρησιμοποιείς είναι βιολογικοί και ότι δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις την ποιότητα καθώς βιολογική καλλιέργεια χωρίς βιολογικό σπόρο είναι «μισή δουλειά».
- Ακόμα, το χώμα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια και φάρμακα γιατί είναι ένα ζωντανό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν οργανισμοί, μεταλλικά στοιχεία και οργανική ύλη.
Οπλίσου λοιπόν με αρκετό μεράκι και όρεξη γιατί σίγουρα θα ανακαλύψεις έναν υγιή και οικονομικό τρόπο να παράγεις τα δικά σου προϊόντα.