Η πρόκληση του τοκετού
Ο Χειρούργος Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, μας ενημερώνει για τις ιατρικές ενδείξεις και τις προϋποθέσεις πρόκλησης του τοκετού...
Τεχνητή πρόκληση τοκετού γίνεται, όταν υπάρχουν διάφορες ιατρικές ενδείξεις. Η πρόκληση τοκετού πριν από την 20ή εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως θεραπευτική έκτρωση. Πριν από την 28η εβδομάδα γίνεται μόνον όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας. Μετά την 28η εβδομάδα, όπου αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα βιώσιμο νεογνό, γίνεται για λόγους που αφορούν στη μητέρα και το έμβρυο. Ο χρόνος πρόκλησης μπορεί να γίνει πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, αν υπάρχει ιατρική ένδειξη ή μετά την αναμενόμενη ημερομηνία, όπου υπάρχει παράταση κύησης. Επίσης, πρόκληση εφαρμόζεται σε δυσλειτουργικό τοκετό, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών συσπάσεων της μήτρας.
Ιατρικές ενδείξεις
- Προεκλαμψία
- Παράταση κύησης
- Ενδομήτριος θάνατος εμβρύου
- Πρόωρη ρήξη των υμένων
- Αιμορραγία πριν από τον τοκετό
- Υδράμνιο
- Rh – ασυμβατότητα
- Ψύχωση
- Ανεγκεφαλία
Σε υπερτασική νόσο της κύησης λόγω δυσωρίμου εμβρύου και σε διαβήτη της κύησης λόγω υπέρβαρου εμβρύου, προτιμούμε να κάνουμε καισαρική τομή για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Προϋποθέσεις πρόκλησης Η πρόκληση του τοκετού θα πρέπει να γίνεται σε καλά οργανωμένη μαιευτική κλινική. Από την πλευρά της εγκύου θα πρέπει η εγκυμοσύνη να είναι τελειόμηνη, ο τράχηλος προετοιμασμένος, δηλαδή να έχει εξάλειψη, να είναι μαλακός και να έχει στοιχειώδη διαστολή. Η προβολή να είναι κεφαλική και κατά προτίμηση να υπάρχει εμπέδωση της κεφαλής του εμβρύου στην πύελο.
Αντενδείξεις πρόκλησης
- Προηγηθείσα καισαρική
- Εμβρυοπυελική δυσαναλογία
- Προδρομικός πλακούντας
- Εμβρυϊκή δυσπραγία
- Ανώμαλες προβολές
- Ινομυοματεκτομή
- Επιπλοκές πρόκλησης
- Τετανική σύσπαση της μήτρας
- Αιμορραγία μετά τον τοκετό
- Ρήξη της μήτρας
- Πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα
- Εμβολή του αμνιακού υγρού
Πριν την έναρξη της πρόκλησης τοκετού, η έγκυος συνδέεται με καρδιοτοκογράφο για να ελέγχουμε τους παλμούς του εμβρύου και τις συσπάσεις της μήτρας. Η πρόκληση σήμερα γίνεται φαρμακευτικά με ενδοφλέβια χορήγηση οξυτοκίνης ή με ενδοκολπική εφαρμογή προσταγλανδινών.
Για καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να γίνει τεχνητή ρήξη των υμένων. Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις που το κεφάλι του νεογνού δεν είναι εμπεδωμένο, οπότε υπάρχει κίνδυνος πρόπτωσης της ομφαλίδος. Σ’ ένα ποσοστό 10% διαπιστώνεται αποτυχία πρόκλησης τοκετού τις πρώτες 24 ώρες, τότε συνεκτιμούμε την κατάσταση και αν δεν υπάρχουν προοπτικές για φυσιολογικό τοκετό, προχωρούμε σε καισαρική τομή.