Skip to the content

O Πρωτογενής τομέας ως μοχλός ανάπτυξης - Εναλλακτικές Βιοκαλλιέργειες

O Πρωτογενής τομέας ως μοχλός ανάπτυξης - Εναλλακτικές Βιοκαλλιέργειες

Είναι γνωστό πως η κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ρηξικέλευθες ενέργειες, προγραμματισμό, όραμα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φυσικά χρειάζεται να επενδύσεις για να επιτευχθούν όλα αυτά.

Οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες είναι ένας τομέας  δυναμικός και καινοτόμος, αξιοποιεί πλήθος αναξιοποίητων και εύφορων εκτάσεων της πατρίδας μας και μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική κοσμογονία, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης ιδιαίτερα μέσω της ενσωμάτωσης του δευτερογενούς τομέα με την σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρέπει να προσθέτουμε μόνιμα  νέες παραμέτρους που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Πρέπει μέσα από τα εργαλεία της δουλειάς μας, να μην κοιτάμε τις επενδύσεις με παρωπίδες, αλλά να βρίσκουμε μέσα από τις καινοτόμες ιδέες μας, εκείνο που μπορεί να βοηθήσει εμάς και τη χώρα μας να βγει σιγά σιγά και με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση. Ο πρωτογενής λοιπόν τομέας και ιδίως η βιολογική καλλιέργεια, αν αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο και με τις σωστές γεωργικές προϋποθέσεις, μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης που προσδοκούμε, καθιστώντας τη γεωργία της χώρας μας πάλι δυναμική και ανταγωνιστική με τις υπόλοιπές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.

Εναλλακτικές Βιοκαλλιέργειες

Στα πλαίσια της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών αξίζει να δοθεί έμφαση  και στα φαρμακευτικά φυτά (π.χ. λεβάντα-μέντα-αλόη). Με τον όρο φαρμακευτικά φυτά εννοούμε φυτά τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες που όταν ληφθούν από ζώντες οργανισμούς παρουσιάζουν την ιδιότητα του φαρμάκου. Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη βασίζεται κατά 80% σε φαρμακευτικά φυτά. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 40.000.000 καλλιεργούμενα στρέμματα και η αναλογία των φαρμακευτικών φυτών είναι στο 0,02% καταλαβαίνουμε ότι αποτελούν αμελητέα ποσότητα, την ίδια στιγμή που οι τιμές στις ξένες αγορές ξεκινάνε από 2,2 μέχρι και 12 ευρώ το κιλό. Η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες κλιματολογικές- εδαφικές συνθήκες αλλά και τις ευοίωνες τιμές εξαγωγής, μπορεί να αναπτύξει τον κλάδο των φαρμακευτικών φυτών.

Είναι σε όλους γνωστό, πως οι επενδύσεις που μπορούν να ισχυροποιήσουν τη χώρα μας οικονομικά είναι η ενέργεια, η γεωργία και ο τουρισμός.  Είναι τομείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, να επεκτείνουν το αναπτυξιακό μοντέλο και να δώσουν επαγγελματική προοπτική στη νέα γενιά. Είναι συνεπώς απαραίτητο, σʼ αυτούς τους τομείς να υπάρξουν επενδύσεις και μεγάλα έργα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο της χώρας μας, όσο και της παγκόσμιας αγοράς.

Του Ομίλου Επενδύσεων & Συμμετοχών Ηλιοθερμικών Αιολικών & Φωτοβολταϊκών Σταθμών ΜΠΙΜΠΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Αναζητήστε στο vrisko.gr Φωτοβολταϊκά Συστήματα

(1 Αξιολογήσεις)