Skip to the content

Συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία εξ αποστάσεως, μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου (ίντερνετ)

Συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία εξ αποστάσεως, μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου (ίντερνετ)

Τι είναι η συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία εξ αποστάσεως;

Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις,  καθιστά δυνατή την άμεση (live) επικοινωνία εξ αποστάσεως, με εικόνα και ήχο (τήλε- διάσκεψη) με οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αύτη η δυνατότητα δίνει νέα ώθηση στην θεραπευτική επικοινωνία και άνοιξε ήδη μια νέα περίοδο στην ιατρική, (τήλε-ιατρική) στην ψυχοθεραπεία και την συμβουλευτική (Τήλε-ψυχοθεραπεία και Τήλε-συμβουλευτική).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας εξ αποστάσεως;

1ον: Δίνει την δυνατότητα για απόλυτη εχεμύθεια. Όποιος επιθυμεί μπορεί με την χρήση ψευδωνύμου να κρατήσει απολύτως μυστική την ταυτότητα του και ακόμα και από τον  ψυχοθεραπευτή. Έτσι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο άτομο συμβουλεύεται ψυχολόγο. Κανείς δεν θα τον/την δει  να εισέρχεται ή να εξέρχεται από το γραφείο  κάποιου ψυχολόγου! Όλοι ξέρουμε ότι, -ιδιαιτέρα στην επαρχία- κάτι τέτοιο, μπορεί να προκαλέσει σχόλια, συζητήσεις και κουτσομπολιά (στιγματισμό) που πολλοί είναι απρόθυμοι  να αντιμετωπίσουν… Με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ την αναζήτηση βοήθειας και ως εκ τούτου να επιβαρύνουν την κατάσταση τους…. Ίσως θα έπρεπε να υπογραμμίσουμε  ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία , μονό το ένα τρίτο από όσους χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια την ζητούν, και από αυτούς μόνον το 10% απευθύνεται σε ειδικό!

2ον: Κέρδος χρόνου, κόπου και χρήματος (επί πλέον  του κέρδους από  την προστασία του περιβάλλοντος!) Διότι καταργείται η ανάγκη μετακίνησης . Προσφέρει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην δυνατότητα παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας και στο πιο απομακρυσμένο χωρίο. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε –με τον ειδικό της αρεσκείας μας-  από τον προσωπικό μας χώρο, χωρίς να βγούμε από το σπίτι μας, και ως εκ τούτου αισθανόμαστε πολύ μεγαλύτερη οικειότητα, άνεση, και ευελιξία. Αυτό βέβαια είναι πολύ σημαντικό για άτομα με ασφυκτικά περιορισμένο ελεύθερο χρόνο , δυσκολία ή αδυναμία μετακίνησης λήγω ηλικίας , ασθένειας, ‘η αναπηρίας.  Επί πλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους απόδημους , φοιτητές εξωτερικού, ναυτικούς, κλπ, να δεχθούν ψυχολογική βοήθεια ή να κάνουν ψυχοθεραπεία στην μητρική τους γλώσσα!

3ον: Τα προγράμματα  τηλεδιάσκεψης όπως το Skype, ooVoo, κλπ, αν δεν τα έχετε ήδη εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, παρέχονται δωρεάν, εγκαθίστανται και λειτουργούν πανεύκολα σε λίγα λεπτά!.

4ον: Μειώνει την ντροπή,  τον φόβο της κριτικής και της απόρριψης κατά συνέπεια και  τις αναστολές και ως εκ τούτου διευκολύνει κατά πολύ άτομα  που δυσκολεύονται: α- λόγω της φύσης του προβλήματος τους, (πχ εξωσυζυγικές σχέσεις, σεξουαλικά προβλήματα, προβλήματα ταυτότητας φύλου, κλπ), β – της κοινωνικής τους θέσης (πχ επώνυμοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί) ή γ- λογω προσωπικότητας, (πχ, χαμηλή αυτοπεποίθηση, κοινωνική φοβία)  να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους ελευθέρα, μπροστά σε τρίτους, δεδομένου ότι, αν το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν –στην αρχή τουλάχιστον- χωρίς εικόνα, και με πλήρη ανωνυμία!

Ας θυμηθούμε την ρήση του Oscar Wilde: ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια. Άλλωστε αυτό δεν είναι το νόημα της μυστικής ψηφοφορίας; Η ελευθερία έκφρασης;

Είναι τόσο αποτελεσματική η ψυχοθεραπεία εξ αποστάσεως όσο η κλασσική η ψυχοθεραπεία εκ του πλησίον;

Η αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως ψυχοθεραπείας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και πειραματικά αποδεδειγμένη. Αυτό ισχύει για όλο το εύρος της ψυχοπαθολογίας: από το άγχος , την αϋπνία ,την κατάθλιψη, τις διαταραχές διατροφής, τους ψυχαναγκασμούς, τις ψυχοσωματικές διαταραχές  μέχρι και τις ψυχωτικές διαταραχές! Την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι η εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι εξ άσου αποτελεσματική - ιδιαιτέρα η γνωστική - συμπεριφορά ψυχοθεραπεία - με την κλασσική θεραπεία, δια ζώσης, πρόσωπο με πρόσωπο, στον γραφείο του ψυχοθεραπευτή!

Πως πληρώνουμε για την εξ αποστάσεως ψυχοθεραπεία;

Ο ποιο απλός τρόπος - για την χωρά μας τουλάχιστον - είναι με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό πριν την συνάντηση,  μετά από προ-συνεννόηση με τον θεραπευτή. Τι πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή ψυχοθεραπευτή για εξ αποστάσεως  ψυχοθεραπεία; Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή πάνω σε ένα σημαντικό σημείο: Το θέμα της επιλογής θεραπευτή και θεραπείας. Ας μην ξεχνάμε, και αυτό ισχύει- για ευνόητους λόγους-, πολύ περισσότερο στην θεραπεία εξ αποστάσεως από όσο  ισχύει  στη συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία εκ του πλησίον.  Είναι απαραίτητο να σιγουρευτούμε ότι:

  • Ο ψυχολόγος είναι  αυτός που λέει ότι είναι! (διπλωματούχος, ειδικά εκπαιδευμένος, έμπειρος, κλπ). Έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας διαφημίσεις για ‘online συμβουλευτική ‘οπού δεν αναφέρεται  ούτε  το όνομα, ούτε η εκπαίδευση, ούτε το είδος της θεραπείας. Όσο για την φωτογραφία του υποτιθέμενου θεραπευτή ,αυτέ λόγος να γίνεται!  Ο πελάτης, ο συμβουλευόμενος ή ο ασθενής έχει το δικαίωμα -αν το επιθυμεί- να κρατήσει την ανωνυμία του, όχι όμως και ο ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής!!!
  • Το είδος της ψυχοθεραπείας, η συγκεκριμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος θεραπευτής, είναι κατάλληλη για εφαρμογή εξ αποστάσεως; Υπάρχουν έρευνες που να το επιβεβαιώνουν αυτό;)
  • Είναι η προσωπική σας περίπτωση  κατάλληλη για θεραπεία εξ αποστάσεως; Υπάρχουν και εδώ εξαιρέσεις όπως παντού!

Του Δημήτριου Παπαθανασίου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Θεραπεία και μέσω Τηλεφώνου & Internet, τηλ: 2105313341, email: ananda1@otenet.gr

(8 Αξιολογήσεις)