Skip to the content

Λεμφική μάλαξη (MLD) και Χημειοθεραπεία - Ακτινοθεραπεία

Λεμφική μάλαξη (MLD) και Χημειοθεραπεία - Ακτινοθεραπεία

Η Φυσιοθεραπεύτρια κ. Κάλλια Κοτζαμάνη, ειδικεύεται στην Αποκατάσταση  του λεμφοιδήματος και μας ενημερώνει για την λεμφική μάλαξη (MLD) ...

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο το γεγονός για το τι μπορεί να προκαλεί το λεμφοίδημα σε άτομα μετά από επεμβάσεις καρκίνου (μαστεκτομές, επεμβάσεις γεννητικών οργάνων κ.ο.κ.). Αναμφισβήτητα, η λεμφαδενεκτομή και οι ακτινιβολίες αποτελούν τους κύριους ενοχοποιητικούς παράγοντες εμφάνισης λεμφοίδηματος. Ωστόσο, υπάρχουν ασθενείς που έχουν υποστεί αφαίρεση πολλών λεμφαδένων χωρίς να εμφανίσουν αργότερα λεμφοίδημα και άλλοι που έχουν αφαιρέσει λίγους και εμφανίζουν, με πολλές επιπλοκές.

Η χειρομάλαξη του λεμφικού συστήματος (MLD) βασίζεται σε μια πολύ ήπια τεχνική ( σύμφωνα με τον Vodder), η οποία διευκολύνει τη θεραπευτική διαδικασία, δουλεύοντας πάνω στο λεμφικό σύστημα. Η MLD τεχνική μειώνει κατά πολύ τις παρενέργειες από το χειρουργείο, είτε από τη χημειοθεραπεία, είτε από την ακτινοβολία. Κάθε μία απ’ αυτές τις θεραπείες είναι διαφορετικές όσον αφορά την απόφαση για την εφαρμογή της χειρομάλαξης MLD.

Κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας, το λεμφικό σύστημα μπλοκάρεται από τοξίνες και κυτταρικά απόβλητα τα οποία ο οργανισμός θέλει να τα αποβάλλει. Ο συνδυασμός της μειωμένης δραστηριότητας του ατόμου και της αυξημένης τοξικότητας επιβραδύνει τη λειτουργία της λεμφικής κυκλοφορίας. Οι αυξημένες τοξίνες ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις προκαλώντας μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα και άλλες νευροπάθειες. Μερικές φορές μπορεί μπορεί να συμβεί μόνιμη καταστροφή των νεύρων όταν οι τοξίνες δεν έχουν απομακρυνθεί. Η άμεση εφαρμογή της λεμφικής μάλαξης, μόλις τα συμπτώματα εμφανισθούν, μπορεί να εμποδίσει αυτή τη καταστροφή. Οι παρενέργειες της ακτινοβολίας είναι συνήθως το κάψιμο και οι ουλές. Έχει αποδειχθεί ότι, η τεχνική MLD είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται άμεσα κατά τη διάρκεια των ακτινοβολιών. Η νεκρωτική βλάβη της επιδερμίδας και των νευρικών απολήξεων που συνήθως συνοδεύουν την ακτινοβολία, μπορούν να μειωθούν σημαντικά μετά από επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της λεμφικής μάλαξης MLD μετά από κάθε συνεδρία της ακτινιβολίας. Η τεχνική αυτή, της χειρομάλαξης MLD, αποσυμφορίζει και προωθεί την ελαστικότητα του κατεστραμμένου ιστού, ελαχιστοποιώντας τις ουλές οι οποίες αντιστέκονται στη σωστή λειτουργία της λεμφικής κυκλοφορίας με συνέπεια το λεμφοίδημα και παρεμποδίζουν την απαραίτητη κυτταρική διατροφή. ‘Ετσι, με βάση τις αρνητικές συνέπειες των ουλών , καθορίζεται η μελλοντική υγεία αυτού του ιστού , γιατί όσο πιο ελαστικός είναι τόσο πιο υγιής. Η υγεία του ιστού γίνεται εμφανής επιφανειακά με μειωμένο αποχρωματισμό της επιδερμίδος, ενώ σε βαθύτερο επίπεδο η υγεία των ακτινοβολούμενων μυών και οργάνων βελτιώνεται με την ευεργετική και μαλακτική δράση της τεχνικής MLD στις ουλές.

Η εφαρμογή χειρομάλαξης  MLD τρείς φορές την εβδομάδα μετά τις χημειοθεραπείες και κατά την διάρκεια των ακτινοβολιών, αποτελεί ένα πολύ καλό σχήμα θεραπείας για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λεμφοίδηματος και λοίμωξης του επιδερμικού ιστού ( κυτταρίτιδα- erysipelas). Εάν υπάρχει κάψιμο και ευαισθησία στις ακτινοβολούμενες περιοχές, ο θεραπευτής φροντίζει να αποφεύγει  την εφαρμογή μάλαξης σ’ αυτές τις περιοχές. Σε περίπτωση μεγάλης ευαισθησίας τότε δεν εφαρμόζεται μάλαξη MLD και ο ασθενής απλά προσέχει να αποφεύγει το αλάτι στη διατροφή του και την αυξημένη θερμοκρασία που οδηγούν σε αύξηση του οιδήματος.

Η άμεση παρέμβαση μέσω της λεμφικής μάλαξης, σ’ άτομα που δεν έχουν εμφανίσει ή έχουν εμφανίσει λεμφοίδημα μετά την λεμφαδενεκτομή, μπορεί να  εμποδίσει το λεμφοίδημα και να μειώσει τις επιδερμικές αλλαγές και τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό η άμεση αναζήτηση ειδικού θεραπευτή λεμφοιδημάτων και η εφαρμογή λεμφικής μάλαξης ελαχιστοποιεί την ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση που εμφανίζει ο ασθενής μετά τις ακτινοβολίες, προκαλώντας χαλάρωση και θετική συνεργασία.

(2 Αξιολογήσεις)