Ο ρόλος της γλυκοζυλιώμενης αιμοσφαιρίνης στη διάγνωση του διαβήτη
Η Νίκη Κουλουμπή, βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, σου εξηγεί τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, πώς τον εντοπίζεις βάσει μετρήσεων και ποιος είναι ο ρόλος της γλυκοζυλιώμενης αιμοσφαιρίνης στη διάγνωσή του.
Ως Σακχαρώδης Διαβήτης ορίζεται η κλινική οντότητα η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπογλυκαιμία αλλά και διαταραχές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη έκκριση ινσουλίνης.
Στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 ή και ινσουλινοεξαρτώμενος νεανικός διαβήτης, υπάρχει μεγάλη ή πλήρης έλλειψη ινσουλίνης, οπότε το άτομο για να επιβιώσει πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης. Ο Διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και συχνά αντιμετωπίζεται μόνο με δίαιτα ή χάπια. Διάγνωση Φυσιολογική τιμή σακχάρου είναι αυτή κατά την οποία η γλυκόζη αίματος νηστείας είναι μικρότερη από 100mg/dl. Γλυκόζη αίματος νηστείας μεγαλύτερη ή ίση με 100mg/dl και μικρότερη από 126mg/dl, αποτελεί παθολογική ανοχή στη γλυκόζη νηστείας. Γλυκόζη νηστείας μεγαλύτερη ή ίση με 126mg/dl αποτελεί ένδειξη Σακχαρώδους Διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με επανάληψη της εξέτασης. Καμπύλη σακχάρου Αυτή προϋποθέτει φόρτιση με 75gr γλυκόζης. Φυσιολογική τιμή: Γλυκόζη αίματος μετά από 2 ώρες μεγαλύτερη από 140mg/dl. Παθολογική ανοχή: Γλυκόζη αίματος μετά από 2 ώρες μεγαλύτερη ή ίση από 140mg/dl και μικρότερη από 200mg/dl. Σακχαρώδης Διαβήτης: Γλυκόζη αίματος μετά από 2 ώρες μεγαλύτερη ή ίση από 200mg/dl. Στη περίπτωση αυτή, υπάρχει και η κλασσική συμπτωματολογία του διαβήτη, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία. Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη HbA1c Πρόκειται για μια μορφή αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει ποια ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα σου, τους τελευταίους 3-4 μήνες. Η HbA1c είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση και φυσιολογικά είναι 4,8-6%. Πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες αφού ο χρόνος ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη ανανεώνεται κάθε 120 μέρες, οπότε το ποσοστό της γλυκοζυλίωσης αλλάζει ανάλογα με το σάκχαρο του αίματος. Χρησιμοποιείται και για διάγνωση αλλά και για παρακολούθηση της νόσου. Για το Διαβήτη τύπου 1, ο στόχος είναι κάτω από 6,5%, ενώ για το Διαβήτη τύπου 2 κάτω από 7%. Σε έγκυες με Σακχαρώδη Διαβήτη, η HbA1c πρέπει να είναι κάτω από 6%. Συνοψίζοντας, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) έχει εντάξει τη HbA1c στα διαγνωστικά κριτήρια του Σακχαρώδους Διαβήτη. Τιμές μεγαλύτερες ή ίσες από 6,5%, θέτουν τη διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη, ενώ τιμές 5,9-6,4% θεωρούνται ως προδιαβητική κατάσταση και χρήζουν παρακολούθησης.