Skip to the content

Ο πονοκέφαλος με τη ματιά του ΩΡΛ

Ο πονοκέφαλος με τη ματιά του ΩΡΛ

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου σου εξηγεί αναλυτικά κάποια βασικά σημεία σχετικά με τις αιτίες του πονοκεφάλου, αλλά και πως θα πρέπει να τον αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά με τη βοήθεια του ΩΡΛ.

Ίσως ο πονοκέφαλος να είναι ένα από τα συμπτώματα που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινή ποιότητα ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί επηρεάζει τη συγκέντρωση, την αντοχή στην κούραση και μοιραία την απόδοσή σου. Ακόμη δημιουργεί την ανησυχία ότι ίσως κάτι σοβαρό γίνεται μέσα στο κεφάλι σου. Στις μέρες μας με τη χρήση του διαδικτύου πολλές φορές η αγωνία αυτή οδηγεί σε μια αναξιόπιστη ενημέρωση με συχνό αποτέλεσμα τον πανικό. Η  μόνη σίγουρη οδός για να βρεις λύση στο πρόβλημα σου είναι να απευθυνθείς στο γιατρό.

Γενικότερα αίτια που προκαλούν πονοκέφαλο, είναι οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, που πρέπει να παρακολουθείται και βέβαια η αύξηση του βάρους που έχει και επιπτώσεις στη σπονδυλική στήλη, ψυχολογικά αίτια  (άγχος ), η ημικρανία, η κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ και ο καφές και η έλλειψη άσκησης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να ρωτήσουμε τον ασθενή για την ένταση του πόνου, τη διάρκεια την εντόπιση, τη συχνότητα, το συσχετισμό με κάποιες καταστάσεις όπως επίσης αν κάτι προκαλεί τον πόνο ή τον επιδεινώνει.

Ένα όργανο που είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό το σύμπτωμα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται, είναι η μύτη. Στους ανθρώπους που έχουν συχνά πονοκέφαλο είναι απαραίτητη μια σχολαστική εξέταση της μύτης από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Ο έλεγχος αυτός χάρη στη χρήση των ενδοσκοπίων, θα αποκαλύψει συχνά ένα στραβό διάφραγμα που πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και πολλές φορές καλοήθεις ή και κακοήθεις όγκους της μύτης. Είναι εντυπωσιακό ειδικά στις χρόνιες φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων (έτσι ονομάζονται οι κοιλότητες γύρω από τη μύτη) το γεγονός ότι με την ενδοσκόπηση και την αξονική τομογραφία μπορούμε πολύ στοχευμένα να καθορίσουμε  την αντιμετώπιση τους που είναι συχνά  χειρουργική όταν λόγω της χρονιότητας η φαρμακευτική θεραπεία δε μπορεί να αποδώσει. Γενικότερα η χειρουργική των προβλημάτων της μύτης έχει εξελιχθεί με αποτέλεσμα τη ριζική και ανώδυνη επίλυση των προβλημάτων αυτών που χαρίζει στον ασθενή μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από πονοκέφαλο .Ακόμη  συχνή αιτία αποτελεί η ξηρότητα της μύτης που  μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια, επίδραση από το περιβάλλον την εποχή, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως οσμές, χημικά, κλιματισμό.

Μια συχνή αιτία για πονοκέφαλο είναι το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. Η κακή οξυγόνωση  που προκαλεί οδηγεί σε κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης. Στους ασθενείς αυτούς πρέπει να γίνει σχολαστικός ενδοσκοπικός έλεγχος και αν υπάρχουν ανατομικά  προβλήματα που φράζουν  τη μύτη, το φάρυγγα, το λάρυγγα να διορθώνονται χειρουργικά .

Η αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης, επίσης είναι συχνή  αιτία και μπορεί να προκαλείται από ορθοδοντικά προβλήματα, τρίξιμο των δοντιών το βράδυ στον ύπνο (βρουξισμός), κακές μασητικές συνήθειες, τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Σε κάθε περίπτωση όταν ο πονοκέφαλος έρχεται συχνά και επιμένει πρέπει να ελέγχεται. Πριν λοιπόν τον αποδώσουμε σε άγχος επιβάλλεται να αποκλείσουμε κάθε οργανικό αίτιο και αυτό προϋποθέτει έλεγχο συχνά από αρκετές ειδικότητες. Η θέση του ωτορινολαρυγγολόγου είναι πολύ βασική στο να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει οποιαδήποτε  παθολογία που να χρειάζεται θεραπεία φαρμακευτική ή χειρουργική.

 

(7 Αξιολογήσεις)