Skip to the content

Πονόδοντος στις διακοπές: Τρόποι Αντιμετώπισης

Πονόδοντος στις διακοπές: Τρόποι Αντιμετώπισης

Μετράμε τις ημέρες που απομένουν μέχρι να φύγουμε για διακοπές και τίποτα δεν θέλουμε να μας τις χαλάσει. Τί γίνεται όμως όταν ξαφνικά παρουσιαστεί ένα οδοντιατρικό πρόβλημα και είμαστε μακριά από τον αγαπημένο μας οδοντίατρο; Η κ. Κόκκορη Γεωργία μας δίνει τις συμβουλές της

Πρώτα από όλα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρό μας για να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, καθώς γνωρίζει το οδοντιατρικό και ιατρικό μας ιστορικό. Είναι φρόνιμο, κατόπιν, να αναζητήσουμε έναν οδοντίατρο στην πλησιέστερη περιοχή που παραθερίζουμε προκειμένου να επέμβει άμεσα στο πρόβλημά μας.

Επειδή τίποτα δεν πρέπει να αφήσουμε να μας χαλάσει τις διακοπές, στη συνέχεια παραθέτουμε κάποιες συμβουλές που πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας:

1. Σε περίπτωση ήπιου πονόδοντου που εκδηλώνεται κατά τη λήψη γλυκού, ζεστού ή κρύου, ένα αναλγητικό (παυσίπονο) θα σας ανακουφίσει προσωρινά. Η λήψη του μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 ώρες για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.

2. Σε περίπτωση που ο πόνος εμφανιστεί μετά από κάταγμα σφραγίσματος ή τμήματος δοντιού, λόγω τερηδονικής προσβολής, άμεση λύση θα μπορέσει να δώσει εκτός από το αναλγητικό και η τοπική εφαρμογή γαρυφαλέλαιου. Σε ένα βύσμα βάμβακος ρίχνουμε μία σταγόνα γαρυφαλέλαιο και το τοποθετούμε στην περιοχή του απωλεσθέντος τμήματος δοντιού ή σφραγίσματος. Το γαρυφαλέλαιο το προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.

3. Στην περίπτωση που ο πονόδοντος δεν μετριάζεται μετά τη λήψη αναλγητικού αλλά αντίθετα επιδεινώνεται, τότε πρόσκαιρη ανακούφιση θα δώσουν τα κρύα ή ζεστά επιθέματα, ανάλογα με το στάδιο βλάβης του νεύρου του δοντιού.

4. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν γίνει μετακίνηση δοντιών από τη θέση τους, πιέστε τα να επανέλθουν στην αρχική τους θέση και επισκεφτείτε άμεσα τον πλησιέστερο οδοντίατρο.

5. Σε περίπτωση πλήρους εκγόμφωσης δοντιού, δηλαδή σε περίπτωση που το δόντι βγει ολόκληρο από το φατνίο, προσπαθήστε να το τοποθετήσετε άμεσα στη θέση του ασκώντας ήπια πίεση και κρατήστε το σταθερό δαγκώνοντας βρεγμένο βαμβάκι ή γάζα. Προσοχή, δεν πιάνουμε το δόντι από τη ρίζα του, αλλά από τη μύλη (το τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα). Δεν χρησιμοποιούμε απολυμαντικό και αποφεύγουμε να το καθαρίσουμε τρίβοντάς το με χαρτομάντηλο ή πανί. Αν είναι λερωμένο ξεπλύντε το κρατώντας το πάντα από τη μύλη με κρύο γάλα ή κρύο νερό. Αν είναι δύσκολη η επανατοποθέτηση του δοντιού στο στόμα φυλάξτε το σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε άμεσα, μέσα σε 30΄ αν είναι δυνατόν, έναν οδοντίατρο.

6. Σε περίπτωση φλεγμονής των ούλων στην περιοχή του φρονιμίτη (περιστεφανίτιδα) φροντίστε για την καλή στοματική υγιεινή της περιοχής, όσο επώδυνη και αν είναι η χρήση της οδοντόβουρτσας και κάντε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή ακόμα καλύτερα με αντισηπτικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, 2-3 φορές ημερησίως. Παράλληλα λαμβάνετε αναλγητικά για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Επιστρέφοντας από τις διακοπές σας πρέπει να προγραμματίσετε την εξαγωγή του φρονιμίτη.

7. Σε περίπτωση  που νιώσετε έντονο πόνο κατά τη μάσηση ή το δόντι σας να πρήζεται ή να «ψηλώνει» μέσα στο στόμα, τότε πολύ πιθανό ένα οδοντικό απόστημα να είναι σε εξέλιξη. Πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, ενώ για την προσωρινή ανακούφιση του πόνου θα βοηθήσουν το παυσίπονο και η τοποθέτηση κρύου επιθέματος στην περιοχή. Η χορήγηση αντιβίωσης θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, πάντα όμως πρέπει  να γίνεται με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

8. Σε περίπτωση που ξεκολλήσει  η γέφυρα ή η  θήκη σας, πρόσκαιρη λύση θα δώσει η χρήση συγκολλητικής  κρέμας οδοντοστοιχιών, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Φροντίστε για την άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο και ποτέ μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις κοινές κόλλες του εμπορίου, γιατί θα προκαλέσετε μη αναστρέψιμες βλάβες στα δόντια σας.

Τι πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση πονόδοντου:

1. Μην τοποθετείτε ασπιρίνη πάνω στο δόντι ή πάνω στα ούλα. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε έγκαυμα χωρίς να προσφέρετε οποιαδήποτε ανακούφιση από τον πόνο. 2. Προσοχή στην ποσότητα του γαρυφαλέλαιου που θα τοποθετηθεί στο βύσμα βάμβακος. Ποσότητα μεγαλύτερη της μίας σταγόνας είναι ικανή να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. 3. Αποφυγή της λήψης ούζου. Το πρόσκαιρο μούδιασμα που προκαλείται στην πάσχουσα περιοχή δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι ο πόνος υποχωρεί. Αυτό που πετυχαίνουμε όμως είναι να επιβαρύνουμε την κατάσταση καθώς είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βλάβη στα ούλα. 4. Μην τοποθετείτε ζεστά επιθέματα στο πρόσωπο σε περίπτωση αποστήματος. 5. Μην παίρνετε αντιβίωση κατά βούληση. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας. Αυτός θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό σας.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες ο πονόδοντος να χαλάσει τις ημέρες των διακοπών σας θα πρέπει:

1. Πριν φύγετε για τις διακοπές σας να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να διαγνώσει έγκαιρα κάποιο οδοντικό πρόβλημα. 2. Μην ξεχάσετε να βάλετε στις αποσκευές σας την οδοντόβουρτσά σας. 3. Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας τον νάρθηκα βρυγμού, που σας κατασκεύασε ο οδοντίατρός σας. 4. Αν θέλετε να συνδυάσετε τις διακοπές σας  με extreme sports είναι χρήσιμο να έχετε ζητήσει από τον οδοντίατρό σας να σας κατασκευάσει έναν ενδοστοματικό αθλητικό νάρθηκα, προκειμένου να προστατευτείτε από κατάγματα δοντιών και τραυματισμούς στα χείλη και στο στόμα. 5. Προσέξτε στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες και σκάφη. 6. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλείο για διάφορες δουλειές (π.χ. σπάσιμο ξηρών καρπών, άνοιγμα μπουκαλιών κ.α.) 7. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών, φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.

Μία τελευταία συμβουλή: Ελέγξτε ότι έχετε αποθηκευμένο στο κινητό σας το τηλέφωνο του οδοντιάτρου σας.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!

(14 Αξιολογήσεις)