Skip to the content

Τα πρώτα μου δοντάκια γερά και υγιή για πάντα!

Τα πρώτα μου δοντάκια γερά και υγιή για πάντα!

Η οδοντίατρος Φωτεινή Γαρουφαλίδου εξηγεί αναλυτικά και σου δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των πρώτων δοντιών των παιδιών, που καθορίζει την καλή υγιεινή των δοντιών τους στο μέλλον!

Τα πρώτα δοντάκια έρχονται στο στόμα στην ηλικία των 6 με 8 μηνών και η ανατολή τους ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Σταδιακά αλλάζουν και στη θέση τους εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια που το παιδί θα τα κρατήσει για όλη του τη ζωή. Οι αλλαγές των δοντιών ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 6 ετών και ολοκληρώνονται στα 12 έτη. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή στοματική υγιεινή από τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Η άποψη ορισμένων γονέων ότι εφόσον αλλαχθούν τα νεογιλά δόντια δεν αξίζει να ασχοληθούμε είναι λανθασμένη  διότι εάν οι στοματικές νόσοι τερηδόνα και ουλίτιδα εγκατασταθούν στο παιδικό στόμα από μικρή ηλικία  τότε είναι σίγουρο ότι θα επεκταθούν και στα μόνιμα δόντια και το παιδί θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Τα πρώτα δοντάκια είναι οι οδηγοί που θα βοηθήσουν να έρθουν φυσιολογικά τα μόνιμα δόντια στο στόμα και είναι απαραίτητα για τη σωστή μάσηση της τροφής, για την ομιλία του παιδιού, για την ομαλή ανάπτυξη των γνάθων και τέλος δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί.

Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο γίνεται μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού και έχει ενημερωτικό – συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η δεύτερη επίσκεψη γίνεται στα 2,5 με 3 χρόνια ζωής του παιδιού και τότε ο ιατρός δίνει οδηγίες για το βούρτσισμα των δοντιών, για την επιλογή οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας, δίνει συμβουλές για τη διατροφή του παιδιού και την κατανάλωση γλυκών - σνακ και εφαρμόζει το κατάλληλο προληπτικό πρόγραμμα που ταιριάζει στο κάθε παιδί.

Επίσης ο παιδοδοντίατρος σου δίνει χρήσιμες συμβουλές για τις διάφορες στοματικές συνήθειες που μπορεί να έχει ένα παιδί όπως θηλασμός δακτύλου, θηλασμός πιπίλας, τρίξιμο δοντιών και πως μπορούν αυτές  να περιοριστούν ή να διακοπούν καθώς και το τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που το παιδί τραυματιστεί στο στόμα ή στα δόντια του.

Γενικότερα, δίνεται έμφαση στην πρόληψη των παιδικών στοματικών νοσημάτων -της τερηδόνας και της ουλίτιδας- συνεπώς για το λόγο αυτό είναι καλό οι μικροί ασθενείς να εντάσσονται σε 6μηνους επανελέγχους. Προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται για το σκοπό αυτό είναι επίσης η τοπική φθορίωση των δοντιών με gel φθορίου και οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών – sealants στα νεογιλά και μόνιμα δόντια.

Γαρουφαλίδου Φωτεινή, οδοντίατρος, Σεβαστουπόλεως 40, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11526, ΑΤΤΙΚΗΣ, τηλ. 2107708059, e-mail: garodental@gmail.com

(1 Αξιολογήσεις)