Skip to the content

Αδυνατίστε... τρώγοντας!

Αδυνατίστε... τρώγοντας!

Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, δρ. Κωνσταντίνος Ζήρος σου εξηγεί αναλυτικά τι είναι ο μεταβολισμός και πως μπορείς να αδυνατίσεις τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Επικρατεί η άποψη ότι η πρόσληψη τροφής σχετίζεται πάντα με την αύξηση του σωματικού βάρους. Για αυτό πολλοί υιοθετούν συχνά υποθερμικές – στερητικές δίαιτες με σκοπό να αδυνατίσουν.

Αυτές όμως οι δίαιτες τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν έχοντας πρόσκαιρο όφελος, διότι επιβραδύνουν τελικά τον μεταβολισμό μας. Αντίθετα, επιλέγοντας “έξυπνες” τροφές και με “έξυπνους συνδυασμούς” μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας. Τι εννοούμε με τον όρο μεταβολισμό;

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα και κάθε ένα από αυτά αποτελεί μια αυτόνομη λειτουργική μονάδα που χρειάζεται ενέργεια για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Η ενέργεια αυτή παράγεται μέσα από πολυάριθμες χημικές αντιδράσεις που ονομάζονται καύσεις. Το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα μέσα σε ένα 24ωρο ονομάζεται μεταβολισμός.

Πώς οι τροφές επηρεάζουν το μεταβολισμό σου;

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά: Ενισχύουν το νευρομυϊκό σύστημα με απαραίτητες ουσίες, βοηθούν στη δημιουργία των θυροειδικών ορμονών, διευκολύνουν τον μεταβολισμό και αποτρέπουν τον μυϊκό καταβολισμό. Λαχανικά : Δημιουργούν πληρότητα και κορεσμό, επίσης απαιτούν αυξημένη δαπάνη θερμίδων για την πέψη τους, βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του εντέρου και βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Τροφές πλούσιες σε ωφέλιμα λιπαρά: Διατηρούν υγιές το ενδοκρινές σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνουν την κινητικότητα των αποθηκευμένων λιπαρών οξέων Μπαχαρικά, βότανα, καρυκεύματα: Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, αυξάνουν τη μεταγευματική θερμογένεση, ελαττώνουν την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την αποθήκευση λίπους. Πρωτεϊνούχες τροφές χαμηλές σε λιπαρά: Προκαλούν κορεσμό, αυξάνουν τη μεταγευματική θερμογένεση και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες: Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού, αυξάνουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη.

Κωνσταντίνος Ζήρος, Ph.D Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, M.Med.Sci Κλινική Διατροφή, University of Glasgow, UK. Θηβών 153, Περιστέρι, T-F: 210 5722118,  m:6976789002, e:k.ziros@gmail.com

(0 Αξιολογήσεις)