Skip to the content

Αόρατοι νάρθηκες για όμορφα χαμόγελα!

Αόρατοι νάρθηκες για όμορφα χαμόγελα!

Ο χειρουργός οδοντίατρος Σωτήρης Βλασταράκος σου παρουσιάζει τους αόρατους νάρθηκες, μια ολοκαίνουρια μέθοδο που εφαρμόζεται στην ορθοδοντική για το ίσιωμα των δοντιών, η οποία θα σου χαρίσει ένα λαμπερό και ακαταμάχητο χαμόγελο!

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται όλο και περισσότερο για το ίσιωμα των δοντιών μία νέα ορθοδοντική τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται αόρατοι νάρθηκες ή διάφανα μασελάκια. Ουσιαστικά είναι μια πιο αισθητική (αόρατη) και πιο αποτελεσματική εναλλακτική από τα κινητά μηχανήματα (μασελακια). Μοιάζουν με τα μασελάκια που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών, αλλά το υλικό είναι διαφορετικού πάχους και σύστασης.

Η φιλοσοφία πίσω από τη θεραπεία με τους αόρατους νάρθηκες είναι ότι ο ασθενής μπορεί (και πρέπει) να τους φοράει για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες (ιδανικά 20 ώρες την ημέρα) χωρίς να του προκαλεί πρόβλημα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μπορεί, δηλαδή, φορώντας τους νάρθηκες να μιλήσει σε κόσμο ή στο τηλέφωνο, να αλληλεπιδράσει, να χαμογελάσει χωρίς να φαίνεται ότι φοράει κάτι ογκώδες ή κάτι ασημένιο/γκρίζο στο στόμα του.

Εκτός όμως από την αλληλεπίδραση μπορεί να εφαρμόσει καλύτερη στοματική υγιεινή, χωρίς να φοβάται πως ότι θα φάει θα κολλήσει στα σιδεράκια του, μιας και οι νάρθηκες βγαίνουν κατά το φαγητό, στη συνέχεια βουρτσίζει τα δόντια και τους ξαναφοράει. Έτσι δεν παραμενουν υπολείμματα τροφής, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση τερηδόνας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οποιοδήποτε σύστημα και να χρησιμοποιηθεί για ορθοδοντική ενηλίκων ή παιδιών και εφήβων, πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος της θεραπείας το μασελάκι ή ο νάρθηκας σταθεροποίησης για να διατηρηθεί το ωραίο αποτελέσμα της ορθοδοντικής θεραπείας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να πετάξουμε στο καλαθι των αχρήστων το χρόνο και το κόστος της θεραπείας που δώσαμε!

Ποιος εφαρμόζει τη θεραπεία;

Την θεραπεία ήπιων ορθοδοντικών προβλημάτων μπορεί να την κάνει και ο γενικός οδοντίατρος, ο οποίος είναι επαρκώς καταρτισμένος και ασχολείται με ορθοδοντικά περιστατικά. Δεν είναι απαραίτητο να την κάνει ο ορθοδοντικός.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Στην αρχή (πρώτο ραντεβού) παίρνουμε αποτυπώματα των δοντιών και κατασκευάζουμε γύψινα εκμαγεία, πάνω στα οποία κατασκευάζουμε τους αόρατους νάρθηκες. Στη συνέχεια (δεύτερο ραντεβού) κάνουμε μια διαδικασία πολύ συντηρητικής αφαίρεσης πολύ λεπτής ποσότητας αδαμαντίνης ανάμεσα από τα δόντια για να δημιουργηθει ο απαραίτητος χώρος για να μπορέσουν οι νάρθηκες να εφαρμόσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις διόρθωσης του χαμόγελου μας (stripping). Με άλλα λόγια, δημιουργούμε χώρο για να μετακινηθούν τα δόντια στις σωστές θέσεις. Επίσης, στο ίδιο ραντεβού παραδίδουμε το σετ ναρθήκων και  ενημερώνουμε τον ασθενή για τη χρήση και συντήρηση-καθαρισμο των ναρθήκων.

Επιπροσθετως κανονίζουμε τις επανεξετάσεις του ασθενή, ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο και το πρόβλημα που αυτός/η εμφανίζει. Διάρκεια και αποτελεσματικότητα της θεραπείας Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία με αόρατους νάρθηκες δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ορθοδοντικά περιστατικά. Εφαρμόζεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πάντως τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά όταν η επιλογή περιστατικού γίνεται με γνώμονα τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος.

Σωτήρης Βλασταράκος, Χειρουργός-Οδοντίατρος, Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Όλγας) 85 & Κυμοθόης 69, Άγιος Δημήτριος, 17236, ΑΤΤΙΚΗΣ, τηλ. 2109737011, e-mail: sotvlastarakos@yahoo.com  

(0 Αξιολογήσεις)
Σχετικές αναζητήσεις στο Vrisko