Skip to the content

Κυτταρίτιδα: Αίτια και αντιμετώπιση!

Κυτταρίτιδα: Αίτια και αντιμετώπιση!

Η κα Μίαρη Παναγιώτα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, εξηγεί αναλυτικά τι είναι η κυτταρίτιδα, ποιά είναι τα αίτιά της και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις δραστικά, βάζοντας την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά σου.

Τι είναι η κυτταρίτιδα; Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στο δέρμα με την όψη φλοιού πορτοκαλιού, αποτελώντας ένα αισθητικά μη αποδεκτό πρόβλημα για τις περισσότερες γυναίκες μετά την εφηβεία, σε ποσοστό 80-90%. Δεν πρόκειται για παθολογική κατάσταση, αλλά για αισθητικά ενοχλητική πτύχωση του δέρματος, η οποία παρουσιάζεται συνηθέστερα στους μηρούς και τους γλουτούς, «πλήττοντας», κυρίως, γυναίκες της Καυκάσιας φυλής.

Ουσιαστικά, η κυτταρίτιδα είναι μια αλλαγή της τοπογραφίας του δέρματος, η οποία εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος (ισχίο, μηρούς, κοιλιά), όπου η εναπόθεση λίπους επηρεάζεται από την ύπαρξη οιστρογόνων.

Στους άνδρες, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε περιπτώσεις ανεπάρκειας επιπέδων ανδρογόνων όπως στο σύνδρομο Klinefelter’s, σε υπογοναδισμό και σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία οιστρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη.

Αιτίες εμφάνισης Αν και η αιτιοπαθογέννεση δεν έχει ακόμα πλήρως κατανοηθεί, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κυτταρίτιδα είναι πολυπαραγοντική με αίτια δομικά, γενετικά και ενδοκρινολογικά.

Η κυτταρίτιδα είναι η συνέπεια των αλλαγών που αναπτύσσονται στο λεμφατικό σύστημα και οδηγούν σε συσσώρευση ουσιών στον υποδόριο ιστό. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεαστούν από τις ορμόνες ή από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό, που προκαλεί στο άτομο προδιάθεση για συσσώρευση υγρών και άλλων ουσιών στο κυτταρικό διάκενο. Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες με περιττό βάρος, αν και αυτό επιβαρύνει την όλη κατάσταση. Στους παράγοντες  που επιδεινώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνονται, επίσης, το στρες, η καθιστική ζωή και η λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ακόμα και σε γυναίκες που θεωρούνται αδύνατες. Και αυτό, γιατί η κυτταρίτιδα δημιουργείται από τον όγκο των λιποκυττάρων και όχι αποκλειστικά από την παχυσαρκία. Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε 50 μη παχύσαρκες γυναίκες με ΔΜΣ 20-27,  ηλικίας 18 – 45 ετών, στις οποίες δόθηκαν οδηγίες ώστε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, με πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, έδειξαν βελτίωση της υφής του δέρματος μετά από μόλις 4 εβδομάδες, χωρίς οποιαδήποτε απώλεια βάρους ( Escudier B. et al, 2011).

Σημειώνεται πάντως ότι η κυτταρίτιδα γίνεται κλινικά εμφανέστερη με την πρόσληψη βάρους, ενώ περιορίζεται η εμφάνισή της με την απώλεια βάρους, παρότι αυτό δεν επηρεάζει τους φυσιολογικούς λόγους που την παράγουν.

Πηγές

  1. José Maria Pereira de Godoy and Maria de Fátima Guerreiro de Godoy. Treatment of cellulite based on the hypothesis of a novel physiopathology. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011; 4: 55–59.
  2. B Escudier, et al. Benefit of a topical slimming cream in conjunction with dietary advice. Int J Cosmet Sci. 2011 Aug; 33(4): 334–337.
  3. Mathew M Avram. Cellulite: a review of its physiology and treatment. J Cosmet Laser Ther 2004; 6: 181– 185.

Μίαρη Παναγιώτα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος Ειδίκευση Διατροφικών Διαταραχών, Θηβών 125, Περιστέρι, 12135, Αττικής, 2105757733, www.miaridiatrofologos.gr

(0 Αξιολογήσεις)