Skip to the content

Αρθροσκόπηση του καρπού και του χεριού

Αρθροσκόπηση του καρπού και του χεριού

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός-τραυματολόγος Νίκος Δαρλής αναλύει διεξοδικά τι είναι η αρθροσκόπηση, πώς ακριβώς χρησιμοποιείται και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται σε παθήσεις του καρπού και του χεριού αντίστοιχα.

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική απεικόνισης του εσωτερικού μιας άρθρωσης.  Η λέξη αρθροσκόπηση προέρχεται  από τις λέξεις , «άρθρωση» και «σκοπείν» (να δούμε). Είναι μια καθιερωμένη τεχνική για τις παθήσεις του γόνατος και του ώμου, αλλά με την εξελιξη της τεχνολογίας υπάρχουν πλέον ειδικά μικρά αρθροσκόπια που επιτρέπουν την εφαρμογή της στον καρπό αλλά ακόμα και στις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων.

Ο καρπός είναι μια σύνθετη άρθρωση που αποτελείται από πολλά οστά και τους συνδέσμους, που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Η αρθροσκόπηση καρπού επιτρέπει στο χειρουργό να διαγνώσει και να θεραπεύσει πολλές παθήσεις του καρπού μέσα από πολύ μικρές τομές ( portals ). Κατά τα τελευταία 5 χρόνια, ο καρπός έχει γίνει η τρίτη πιο κοινή αρθρωση που υποβάλεται σε αρθροσκόπηση παγκοσμίως, μετά από το γόνατο και τον ώμο. Επειδή οι τομές που χρησιμοποιούνται στην αρθροσκοπηση  είναι πολυ μικρότερες και διαταράσσουν λιγότερο τα μαλακά μόρια  από τη συμβατικά ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία ελαχιστοποιούνται και η ανάρρωση είναι συχνά πιο γρήγορη. Κατά την αρθροσκόπηση του καρπού, μια μικρή κάμερα (διαμέτρου 1,9-2 χιλιοστών) τοποθετείται στον καρπό μέσα από τομές 3-4 χιλιοστών στη ράχη του καρπού και η εικόνα αυτή προβάλλεται μεγενθυμένη σε μια οθόνη. Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να κοιτάξει άμεσα τα οστά και τους συνδέσμους του καρπού και να διαγνώσει και αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις

Συχνά μετά από έναν τραυματισμό, ο πόνος, τα κλικ και το πρήξιμο μπορεί να είναι ενδεικτικά  ενός εσωτερικού  προβλήματος  στον καρπό. Ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να διαφύγει της διάγνωσης ακόμα και απο τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική/ μαγνητική τομογραφία) καθώς οι σύνδεσμοι του καρπού ειναι μικροί. Η αρθροσκόπηση είναι  ο καλύτερος τρόπος για την εκτίμηση της ακεραιότητας των συνδέσμων, χόνδρων και των οστών. Το οπτικό σύστημα του αρθροσκοπίου μεγενθύνει τα μικρά οστάρια και τους συνδέσμους του καρπού, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν βλάβες, που σε άλλη περίπτωση θα παρέμεναν αδιάγνωστες .

Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται σαν διαγνωστικό εργαλείο για να καθοριστεί η αιτία του πόνου ή της δυσλειτουργίας (όπως της αίσθησης τριγμού) στο καρπό. Μπορεί όμως ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί για να θεραπευτούν μια ποικιλία τραυματισμών, όπως συνδεσμικές βλάβες, σπασμένα οστά και φλεγμονή της άρθρωσης του καρπού ή φθορά του αρθρικού χόνδρου (αρθρίτιδα) στον καρπό και στο χέρι (βλέπε εφαρμογές). Σε κάποιες βλάβες του καρπού χρησιμοποιείται συνδυασμός αρθροσκοπικών και ανοικτών τεχνικών.

Η χειρουργική του καρπιαίου σωλήνα είναι ενα ακόμα πεδίο εφαρμογής της ενδοσκόπησης στον καρπό. Η ενδοσκοπική διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου που πιέζει το μέσο νεύρο γίνεται απο πολύ μικρότερη τομή σε σχέση με την κλασσική ανοικτή και προσφέρει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη επάνοδο στις δραστηριότητες σε επιλεγμένους ασθενείς.

Μετά την αρθροσκόπηση ειναι πιθανό να τοποθετηθεί ένας προστατευτικός επίδεσμος ή νάρθηκας στον καρπό που όμως επιτρέπει την πλήρη κινητικότητα των δακτύλων. Η περίοδος προστασίας ποικίλει ανάλογα με το τι έγινε κατά την χειρουργική επέμβαση. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών, που όμως είναι σχετικά σπάνιες ( συνήθως λιγότερο από 1%). Επίσης μπορεί να υπάρξει μετεγχειρητικά δυσκαμψία και να χρειαστεί φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Η αρθροσκόπηση του καρπού δεν είναι κατάλληλη για όλες τις παθήσεις του καρπού και εξαρτάται από την εκπαίδευση, την εμπειρία του χειρουργού και το επίπεδο άνεσης που έχει με την τεχνική στο να επιλέξει την μέθοδο για έναν ασθενή.

Εφαρμογές της αρθροσκόπησης στον καρπό και το χέρι:

  • Αδιευκρίνιστος πόνος στον καρπό μετά από τραυματισμό (διαγνωστικά)
  • Συνδεσμικές βλάβες («διαστρέμματα») και αστάθεια καρπού. (Τρίγωνο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα-τριγωνος χόνδρος-TFCC, σκαφομηνοειδής, μηνοπυραμοειδής σύνδεσμοι)
  • Αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη αντιμετώπιση καταγμάτων (περιφερική κερκίδα- σκαφοειδές)
  • Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
  • Ραχιαία γάγγλια καρπού
  • Αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα
  • Χόνδρινες και οστεοχόνδρινες βλάβες
  • Αρθρίτιδα του καρπού
  • Φλεγμονές και αγκύλωση (δυσκαμψία)
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα άκρας χειρός

 

Νίκος Δαρλής, ορθοπαιδικός χειρουργός-τραυματολόγος, 2ας Μαΐου 30, Πεζόδρομος, Νέα Σμύρνη - Πλατεία Νέας Σμύρνης, 17121, ΑΤΤΙΚΗΣ, τηλ. 2109315300, www.orthoinfo.gr

(0 Αξιολογήσεις)