5 τρόφιμα για να διώξεις το κρυολόγημα!
Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Στέφη Γ. Καλλή σου παρουσιάζει αναλυτικά τις 5 τροφές που θα σε… θωρακίσουν απέναντι στο κρυολόγημα! Διάβασε τις συμβουλές της και βρες την υγειά σου!
Ειδικά την εποχή που αρχίζει να αλλάζει ο καιρός προς το... ψυχρότερο τα κρυολογήματα παρουσιάζονται σε μόνιμη βάση! Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές που σε βοηθούν να αμυνθείς αποτελεσματικά απέναντι στο πρόβλημα αυτό. Έλα να δούμε μαζί ποιές είναι αυτές!
Μανιτάρια: Aποτελούν υψηλή διαιτητική πηγή σεληνίου, ριβοφλαβίνης και νιασίνης.Το σελήνιο εμπλέκεται στο σχηματισμό των σεληνοπρωτεϊνών στον οργανισμό μας,οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.Ικανοποιητικά επίπεδα σεληνίου στο σώμα μας μπορούν να αυξήσουν την κυτταρική ανοσολογική απάντηση, ενώ χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ιογενών λοιμώξεων.
Μύρτιλα: Βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων αντιοξειδωτικών τροφίμων καθώς περιέχουν, εκτός την βιταμίνης C, έναν εκπληκτικό συνδυασμό φυτοχημικών ενώσεων όπως είναι οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Επίσης περιέχονται ταννίνες που καταπολεμούν τα βακτήρια και δρουν κατά των ουρολοιμώξεων .
Στρείδια: Aνήκουν στην οικογένεια των οστρακοειδών και είναι γεμάτα με μεταλλικά στοιχεία,τα οποία δίνουν την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση. Τα στρείδια περιέχουν δύο απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα: Σελήνιο και ψευδάργυρο. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου επηρεάζει τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων όπως και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και αρκετές μελέτες καταλήγουν σε αντιφατικά αποτελέσματα, φαίνεται πως ο ψευδάργυρος μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση στο κοινό κρυολογήμα. Επιπλέον, είναι σημαντικός για την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σγουρό λάχανο: Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (μαζί με το μπρόκολο , τη λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών)και περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών με ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα που περιέχουν θείο καθώς και σε βιταμίνη C, β-καροτίνη,φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Περιέχει φλαβονοειδή και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.
Αμύγδαλα: Αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. Πρόκειται για εξαιρετική τροφή διότι συνδυάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μία μικρομερίδα παρέχει αξιόλογα ποσά μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.