Skip to the content

Επαγγέλματα με μέλλον

Επαγγέλματα με μέλλον

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Αμφίαραου μοιράζονται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές για την καθοδήγηση των παιδιών μας αναφορικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ένα μείζων θέμα ειδικά αυτή την εποχή της πολιτικοοικονομικής κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, μέσα στην ευρύτερη αβεβαιότητα και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς αναρωτιούνται συχνά για το αν το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν θα έχει προοπτικές ή όχι, τα επόμενα χρόνια.

Παρόλο που οι σύμβουλοι του επαγγελματικού προσανατολισμού τάσσονται υπέρ του να επιλέγουν οι νέοι επαγγέλματα που να είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και να τους ταιριάζουν (και όχι επαγγέλματα που φαίνεται ότι θα έχουν μέλλον χωρίς ωστόσο να τους ενδιαφέρουν), εντούτοις πολλές φορές ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με διλήμματα όπως π.χ.: «και τα 3 αυτά επαγγέλματα μου αρέσουν – μου ταιριάζουν, αλλά ποιο να επιλέξω τελικά; Ίσως αυτό που φαίνεται να έχει τις καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας».

Βασιζόμενοι σε αυτή τη λογική, θα προσπαθήσουμε, με βάση τις τελευταίες μελέτες – έρευνες στο συγκεκριμένο αντικείμενο, να σας παραθέσουμε ορισμένα από τα επαγγέλματα που φαίνεται ότι θα έχουν καλές (έως πολύ καλές) προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Τα επαγγέλματα αυτά (για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα) φαίνεται να είναι (με τυχαία σειρά) τα εξής ακόλουθα:     

  1. Ναυτιλιακές σπουδές – Ναυτιλία: η ναυτιλία είναι ένας κλάδος ο οποίος δεν επηρεάζεται από την εγχώρια οικονομία μιας χώρας αλλά από την παγκόσμια οικονομία. Επομένως ακόμα και στην δύσκολη οικονομικά συγκυρία την οποία διανύει η χώρα μας, η ναυτιλία συνεχίζει να αναπτύσσεται.
  2. Πληροφορική: με το πέρασμα των χρόνων η πληροφορική δεν εδραιώθηκε μόνο στη συνείδηση όλων μας αλλά αποτελεί και τον κλάδο αυτό ο οποίος έχει εισχωρήσει σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητάς μας (από την υγεία έως και το στρατό και τις επιχειρήσεις). Τα πάντα περιλαμβάνουν πληροφορική.
  3. Τουριστικά: στη χώρα μας ο τουρισμός είναι ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα και θα γίνει, πιθανώς, τα επόμενα χρόνια το πιο εξαγώγιμο όλων. Σε αυτό συμβάλει και η ταχέως αναπτυσσόμενη τάση του ξενοδοχειακού κλάδου προς την κατεύθυνση των μεγάλων resort τα οποία απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.
  4. Ασφαλιστική-Στατιστική: με την επερχόμενη κατάρρευση του κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, οι παροχές υγείας και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα θα αναζητήσουν την λύση – κάλυψή τους στις ιδιωτικές ασφάλειες οι οποίες αναμένεται να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.
  5. Εργοθεραπεία το επάγγελμα του εργοθεραπευτή είναι σχετικά άγνωστο στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, με την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών επάνω στο αντικείμενο, όλο και περισσότερο εμφανίζεται η τάση να αναζητούνται εργοθεραπευτές. Η ύπαρξη ενός μόνο τμήματος σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, το καθιστούν ως ένα από τα επαγγέλματα με μέλλον.
  6. Ψηφιακή τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο: τα e-shops σπάνε το φράγμα του τοπικού αγοραστικού κοινού και απευθύνονται σε (εν δυνάμει) ολόκληρο τον κόσμο. Σε εποχές κρίσης προσφέρουν εν δυνάμει αυξημένα έσοδα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επίσης, οι τηλεπικοινωνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

  7. Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία: μπορεί να μας ακούγεται μακρινό αλλά δεν είναι. Η εποχή όπου θα αναπτυχθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι ήδη εδώ. Επίσης, στη χώρα μας αναμένονται τα επόμενα χρόνια πολλές έρευνες τόσο για υδρογονάνθρακες όσο και για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

  8. Γεωργία: η γεωργία έχει αλλάξει κατά πολύ σε όλα τα επίπεδα. Πλέον οι αγρότες μπορεί να είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Αυτό σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που δίνονται συνεχώς στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς και σε συνδυασμό με την τάση των νέων να επιστρέφουν στην επαρχία, είναι ορισμένες μόνο από τις ενδείξεις της ανάπτυξης της γεωργίας τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.  

(3 Αξιολογήσεις)