Skip to the content

Η μοντέρνα λύση στα παιδο-ΩΡΛ προβλήματα

Η μοντέρνα λύση στα παιδο-ΩΡΛ προβλήματα

Η ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος κα. Παταρίδου Ανατολή μας αναλύει τα παιδο-ΩΡΛ προβλήματα και μας συμβουλεύει για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους.

Πρωταγωνιστές στη ζωή μας είναι τα παιδιά. Είναι το μέλλον, η ελπίδα για αλλαγή. Δύο είναι τα πιο βασικά θέματα που πρέπει να τους εξασφαλίσουμε σε υψηλό επίπεδο: η παιδεία και η υγεία.

Μέσα στα τελευταία χρόνια η ειδικότητα της ωτορι­νολαρυγγολογίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και στις μεθόδους διάγνωσης αλλά και στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, γεγονός πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τα παιδιά. Με τη χρήση των ενδοσκοπίων εξασφαλίζεται με ακρίβεια μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση για κάθε περίπτωση, ενώ τα χειρουργεία πλέον γίνονται με νέες τεχνικές που βελτιώνουν τη μετεγχειρητική επούλωση , που σημαίνει λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξασφάλιση της πλήρους αφαίρεσης, όταν μιλάμε για αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι τα κρεατάκια, τα οποία πλέον μπορούν να ελεγχθούν άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα από ό,τι με την απλή ακτινογραφία. Το ίδιο ισχύει και για πιο σπάνιες καταστάσεις καλοήθων όγκων, την παρουσία πολυπόδων στη μύτη ή την ατρησία των ρινικών χοανών.

Ο έλεγχος του λάρυγγα με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο σε περιπτώσεις διαταραχών της χροιάς της φωνής, σε επίμονο βήχα ή σε λοιμώξεις, καθώς και σε δυσκολία της αναπνοής είναι πολύ σημαντικό μέσο, ώστε να εξακριβωθεί αν συνυπάρχει και άλλη παθολογία, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λαρυγγομαλακία, οζίδια των φωνητικών χορδών ή θηλωμάτωση του λάρυγγα.

Συχνά χειρουργικά προβλήματα στα παιδιά αποτελούν το ροχαλητό και οι άπνοιες, που κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια και αμυγδαλές. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τη χρήση ραδιοσυχνότητων και νέων δυναμικών εργαλείων, που εξασφα­λίζουν μικρότερο τραύμα και πολύ πιο ήπια ανάρρωση.

Η παρουσία υγρού στα αυτιά, δηλαδή η εκκριτική ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, για να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην ακοή.

Επίσης, πλέον η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, αντιμε­τωπίζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία, χωρίς να «βλάπτει» τις υγιείς ανατομικές δομές. Σπα­νιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τρα­χήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι είναι σε θέση να διορθώσουν άριστα και δίχως μετεγχειρητική ταλαιπωρία για το παιδί τα προβλήματα αυτά. Όταν λοιπόν  φτάνουμε στην απόφαση για ένα χειρουργείο δεν χρειάζεται να έχουμε άγχος και αγωνία, αφού τα παιδιά είναι οι πλέον συνεργάσιμοι ασθενείς, όταν νιώθουν αγάπη και ενδιαφέρον από τον γιατρό που τα παρα­κολουθεί. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι η άριστη σχέση του ασθενή με τον γιατρό, ο οποίος έχοντας γνώση του ιστορικού του είναι ο πλέον αρμόδιος να προτείνει εξατομικευμένα την καλύτερη θεραπεία και την ένδειξη για χειρουργείο, όταν αυτό απαιτείται ιατρικά.

(10 Αξιολογήσεις)
comments powered by Disqus