Skip to the content

Σε τι θα με βοηθήσει ένας ψυχολόγος

Σε τι θα με βοηθήσει ένας ψυχολόγος

Πολλές φορές οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο, ωστόσο το αναβάλουν για διαφορετικές ο καθένας αιτίες. Οι αναστολές συνήθως προκύπτουν από τα παρακάτω ερωτήματα που θέτει κανείς στον εαυτό του, και που τον κάνουν να ολιγωρεί να βρει λύση στο πρόβλημα του. Οι πιο συχνές ανασταλτικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό και καθυστερούν την επαφή μας με κάποιον ειδικό παρατίθενται παρακάτω προκειμένου να δείξουμε ότι πραγματικά δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να καθυστερούμε την εξέλιξη και τη βοήθεια στον εαυτό μας.

 

  • Πώς είναι δυνατόν να μπορεί ένας ξένος να με βοηθήσει και να γνωρίζει καλύτερα από εμένα την απάντηση σε κάποιο πρόβλημα μου?
  • Δεν γνωρίζω που θα απευθυνθώ παρά το γεγονός ότι πολλές φορές μου συμβαίνουν πράγματα που θα ήθελα να ακούσω μια δεύτερη γνώμη σχετικά με το πώς θα τα χειριστώ
  • Οι φίλοι μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν?
  • Δεν γνωρίζω με τι θέματα ασχολείται ένας ψυχολόγος?
  • Αυτά που θα πω θα είναι εμπιστευτικά?
  • Πως μπορώ να ξέρω και να επιλέξω το σωστό άνθρωπο για την περίπτωση μου?
  • Τιο διάρκεια και τι κόστος έχει η συγκεκριμένη διεργασία?
  • Όταν με απασχολεί κάτι, καλό είναι να φτάνω το πρόβλημα μέχρι το τέλος ή να προσπαθώ να το αντιμετωπίσω από την αρχή?

Ο επιστήμονας ψυχολόγος, ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχει επιστημονικά καταρτιστεί για τον αντίστοιχο ρόλο, βρίσκεται εκεί όταν τον έχουμε ανάγκη χωρίς να μειώνεται η δική μας γνώμη και άποψη. Δεν έχει πάντα τις απαντήσεις που εμείς αποζητάμε, αλλά έχει εκπαιδευτεί να κάνει τον άνθρωπο που έχει απέναντι του να βλέπει και την άλλη όψη του νομίσματος, να τον στηρίζει όταν είναι ευάλωτος και να τον διευκολύνει στο να πάρει μόνος του τις αποφάσεις για την ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζει για εκείνον.

Ο ειδικός - ψυχολόγος δεν βάζει «ταμπέλες» και ο ρόλος του είναι να βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του να βρει τον εαυτό του και τις λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Είναι αλήθεια ότι σε μια τόσο σκληρή καθημερινότητα πολλές φορές μπλοκάρουμε ή νιώθουμε ένταση τόσο στο σώμα μας όσο και στη σκέψη μας και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Χρειαζόμαστε τη δεύτερη γνώμη, τη γνώμη του «ειδικού» για μια πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη άποψη στο θέμα που μας απασχολεί.

Οι επιστήμονες ψυχολόγοι είναι εξειδικευμένοι και έχουν εκπαίδευση και εμπειρία σε διάφορες κατηγορίες. Ενδείκνυται στο πρώτο τηλεφώνημα σας να αναφέρετε το θέμα για το οποίο προτίθεστε να επισκεφτείτε ψυχολόγο και να ρωτήσετε αν μπορεί να αναλάβει την περίπτωση σας. Θέματα όπως διαζύγιο, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, επαγγελματικός προσανατολισμός, ζητήματα ταυτότητας φύλου, μαθησιακές δυσκολίες είναι στο πεδίο εφαρμογής του ειδικού επιστήμονα – ψυχολόγου. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν αρμοδιότητα χορήγησης φαρμάκων.

Οι φίλοι μας μπορεί να έχουν όλη την καλή διάθεση να μας βοηθήσουν αλλά πολλές φορές δεν ξέρουν τον τρόπο ή νιώθουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα μας δεν μας καταλαβαίνουν. Το να υπάρχουν καλοί φίλοι είναι ότι καλύτερο μπορεί να τύχει σε κάποιον. Ο ψυχολόγος βρίσκεται εκεί σαν τρίτο και αντικειμενικό πρόσωπο που θα δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά από αυτήν που τα βλέπουμε εμείς που βιώνουμε το πρόβλημα. 

Όλοι οι επαγγελματίες ψυχολόγοι διαφυλάσσουν το επάγγελμα τους στο ακέραιο και δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να μεταφέρουν τα λεγόμενα σας. Αν όμως διαπιστώσετε ότι κάποιος επαγγελματίας λειτουργεί αντιδεοντολογικά, υπάρχει τρόπος καταγγελίας του στον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων για να κινηθούν περαιτέρω διαδικασίες. Καλό θα ήταν  πάντα να ενημερωνόμαστε σχετικά με τον οποιοδήποτε επαγγελματία χρειαστούμε τη βοήθεια του.

Οι σύγχρονες μορφές ψυχοθεραπείας τείνουν να είναι βραχείες με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και  συνήθως ολοκληρώνονται σε 3-6 μήνες ανάλογα πάντα με το περιστατικό. Η διάρκεια και το κόστος των συνεδριών καθορίζεται από κάθε επαγγελματία ξεχωριστά. Ο ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον πελάτη τόσο για το χρόνο που θα χρειαστεί, όσο και για την οικονομική επιβάρυνση.

(2 Αξιολογήσεις)