Skip to the content

Οδηγίες για υγιές χαμόγελο για παιδιά από 0-6 χρονών

Οδηγίες για υγιές χαμόγελο για παιδιά από 0 έως 6 χρονών

Οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά, από την οδοντιατρική ομάδα «DENTAL-ART»

Στοματική υγιεινή

Οδοντόβουρτσα: Προτιμείστε μαλακή με μικρή κεφαλή και νάιλον θυσάνους, ειδική για παιδιά. Αλλάξτε την κάθε 2-3 μήνες ή όταν παρατηρήσετε αλλοίωση στους θυσάνους.

Tip: Διαλέξτε οδοντόβουρτσα μαζί με το παιδί σας για να είναι της αρεσκείας του!

Οδοντόκρεμα: Για παιδιά μικρότερα των 6 χρόνων η οδοντόπαστα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 1.000ppm φθορίου (διαβάστε στα συστατικά της συσκευασίας), ενώ τα παιδιά άνω των 6 ετών, μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόπαστα ενηλίκων.

Η ποσότητα της οδοντόκρεμα για παιδιά από 0-3 ετών πρέπει να είναι μια λεπτή στρώση, ενώ για παιδιά από 3-6χρονών να έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Μέθοδος βουρτσίσματος:

Προσπαθήστε να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του 2 φορές την ημέρα, απαραίτητα το βράδυ πριν κοιμηθεί και τουλάχιστον άλλη μια φορά μέσα στη μέρα.

Είναι προτιμότερο να φτύσει την περίσσεια της οδοντόπαστας παρά να την ξεπλύνει καθώς έτσι αφήνεται μεγαλύτερη ποσότητα φθορίου πάνω στα δοντάκια.

Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά – βάλτε ένα τραγούδι παράλληλα και κάντε το σα παιχνίδι ώστε να περάσει ευχάριστα ο χρόνος!

Tip: Καθίστε πίσω από το παιδί μπροστά σε ένα καθρέφτη και μάθετέ το πώς να βουρτσίζει σωστά τα δόντια. Είναι σημαντικό να επιτηρείτε το βούρτσισμα του παιδιού μέχρι τα 7 έτη.

Tip: Επιβραβεύστε το παιδί και ενθαρρύνετέ το! Το καλύτερο παράδειγμα είστε εσείς όταν σας βλέπει να πλένετε τακτικά τα δόντια σας!

Διατροφικές συνήθειες

  • Ελαττώστε την ποσότητα της ζάχαρης στα γεύματα των παιδιών και περιορίστε τα σνακ (πχ. Καραμέλες, μπισκότα, φρουτοχυμοί, αναψυκτικά, ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια, σοκολάτες, τσιπς μαρμελάδα, μέλι). Προτιμείστε τυρί, λαχανικά και φρούτα.
  • Ακόμη, πιο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων δεν είναι τόσο η ποσότητα όσο η συχνότητα με την οποία καταναλώνεται η ζάχαρη, καθώς αυξάνεται το ρίσκο να δημιουργηθεί τερηδόνα στα δόντια.
  • Πολλά προϊόντα για μωρά περιέχουν ζάχαρη-ελέγξτε τα συστατικά και αποφύγετέ τα αν η συγκέντρωση της ζάχαρης είναι υψηλή (όλα τα σάκχαρα έχουν κατάληξη σε «-όζη» όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη κλπ).
  • Μην κοιμίζετε το παιδί με μπιμπερό στο στόμα που να περιέχει γάλα ή χυμό, προτιμείστε το νεράκι.

Πρόληψη

Η σημασία των νεογιλών δοντιών

Τα νεογιλά δόντια στα παιδιά διατηρούνται περίπου μέχρι την ηλικία των 12 ετών και ξεκινούν να τα αλλάζουν σταδιακά με τα μόνιμα από τα 6 τους χρόνια.

Τα νεογιλά δόντια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου, αλλά και το παιδί μαθαίνει να μασάει και να επικοινωνεί με το περιβάλλον αρθρώνοντας σωστά τις λέξεις.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνει με το που ανατείλει το πρώτο δοντάκι. Η επίσκεψη αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση των γονέων καθώς και την σταδιακή εξοικείωση των παιδιών με τους θορύβους, τις μυρωδιές, το χώρο και τον οδοντίατρο. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί προετοιμάζεται ψυχολογικά και είναι δεκτικό σε μελλοντικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο πρέπει να γίνονται ανά 6μηνο για προληπτικούς λόγους.

Μετά το 4ο έτος της ηλικίας προτείνεται φθορίωση ανά 6 μήνες.

Επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα είναι η κάλυψη των οπών και σχισμών στα μεγάλα πίσω δόντια όπου προσκολλούνται τροφές και βουρτσίζονται δύσκολα λόγω της ανάγλυφης επιφάνειάς τους.

(3 Αξιολογήσεις)