Skip to the content

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το εμφιαλωμένο νερό

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί μία πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης για τις ώρες που βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, μπορείτε να έχετε ένα μικρό μπουκάλι μαζί σας και να καταναλώνετε νερό όποτε επιθυμείτε. Η κατανάλωσή του αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη συνήθεια σε όλη την Ευρώπη, με τους Ιταλούς να κρατούν τα σκήπτρα. Στη χώρα μας η κατανάλωσή του γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής, αν και έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να ‘φτάσουμε’ τη γείτονα χώρα. Εφόσον λοιπόν αρκετοί άνθρωποι πίνουν αυτού του είδους το νερό όλο και περισσότερο καθημερινά, θα πρέπει να γνωρίζετε τι περιέχει αυτό, καθώς και ποιο είδος του θα πρέπει να επιλέγετε ώστε να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ποια είναι τα είδη του εμφιαλωμένου νερού;

Το εμφιαλωμένο νερό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, οι οποίες είναι όλες αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές είναι το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο και το νερό πηγής. Διαβάζοντας την ετικέτα του κάθε νερού, θα πρέπει να αναγράφεται μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες και όχι κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα θεραπευτικό ή ιαματικό νερό.  Όσον αφορά στο φυσικό μεταλλικό νερό, αυτό αντλείται αποκλειστικά μέσα από τη γη μέσω της γεώτρησης συνήθως και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή της προέλευσής του. Σε αντίθεση με το επιτραπέζιο νερό, για το οποίο θα διαβάσουμε παρακάτω, απαγορεύεται οποιαδήποτε επεξεργασία ή απολύμανση σε αυτό. Η κατανάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού εξασφαλίζει την απουσία μικροβίων, καθώς προέρχεται μέσα από τη γη και δεν επιτρέπονται διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή της γεώτρησης. Το νερό αυτό λόγω της σύστασής του είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Η μόνη επεξεργασία που υφίσταται το νερό αυτό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε και αυτό χαρακτηρίζεται ως ‘φυσικά ανθρακούχο’ ή ‘με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα’. Το επιτραπέζιο νερό για το οποίο θα κάνουμε λόγο αμέσως τώρα, μπορεί να έχει οποιαδήποτε προέλευση, όπως μία λίμνη, ένα ποτάμι ή τη γεώτρηση. Σε αυτό επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απολύμανση θεωρηθεί απαραίτητη, προκειμένου αυτό να είναι ασφαλές και ιδανικό για πόση. Τα χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού είναι να είναι ασφαλές, άχρωμο, άοσμο, να έχει  ευχάριστη γεύση, και τα χαρακτηριστικά του εν γένει να συμφωνούν με αυτά που ορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες. Σε γενικές γραμμές, το επιτραπέζιο νερό έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτό της βρύσης. Το νερό πηγής, το οποίο αποτελεί την τρίτη κατηγορία εμφιαλωμένου νερού, είναι μία κατηγορία ανάμεσα στις προηγούμενες δύο. Αυτό έχει υπόγεια προέλευση, σταθερή σύσταση και δεν υφίσταται καμία επεξεργασία απολύμανσης. Παράλληλα, εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Η σύστασή του αποτελείται από τις παραμέτρους που ορίζουν και το επιτραπέζιο νερό. Έτσι το νερό αυτό δε διαθέτει κάποιο μεταλλικό στοιχείο όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το νερό αυτό να προέρχεται από κάποια άλλη χώρα και να είναι εισαγόμενο, καθώς στη δική μας συναντάμε τα δύο προηγούμενα είδη.

Τι να προσέξετε πριν καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό

Αναμφίβολα τα νερά που παράγονται στη χώρα μας χαρακτηρίζονται από μία εξαιρετική ποιότητα. Εάν πρόκειται να καταναλώσετε νερό το οποίο προέρχεται από μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα περισσότερα μεταλλικά νερά είναι πλούσια σε άλατα, για αυτό και δε συστήνεται η κατανάλωση μίας αποκλειστικά μάρκας νερού, ώστε να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό η συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό. Όπως και να έχει, πριν αγοράσετε ακόμα και ένα μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, ώστε να έχουν αναπτυχθεί μικρόβια.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε ώστε να πίνετε καθαρό νερό κάθε μέρα;

Εάν αναρωτιέστε πώς θα απολαμβάνετε κάθε μέρα καθαρό νερό απαλλαγμένο από βλαβερά συστατικά, η απάντηση είναι οι ψύκτες νερού. Οι τελευταίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους, είτε στο σπίτι είτε στον επαγγελματικό σας χώρο, προσφέροντάς σας συνεχώς καθαρό νερό. Η εταιρεία η οποία θα σας εφοδιάσει με τον ψύκτη νερού θα πρέπει να σας τον παραδώσει και να τον εγκαταστήσει στο χώρο σας, ενημερώνοντάς σας για τη λειτουργία του και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν. Επιπλέον, κάθε τέσσερις με έξι μήνες θα πρέπει να πραγματοποιείται η υγειονομική συντήρηση του ψύκτη, αλλάζοντας τα εσωτερικά μέρη του για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Οι ψύκτες νερού πλέον είναι ιδιαίτερα εργονομικοί και μπορούν να μεταφερθούν πολύ εύκολα. Χαρακτηρίζονται από την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το νερό που θα πιείτε από αυτούς είναι μέγιστης ποιότητας.

Τα διαφορετικά είδη ψυκτών νερού

Εάν σκέφτεστε να προμηθευτείτε έναν ψύκτη νερού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτοί διακρίνονται σε ψύκτες με φιάλες νερού ή με φίλτρα. Και τα δύο είδη είναι εξίσου ποιοτικά, αφού και στις δύο περιπτώσεις απολαμβάνετε καθαρό και ασφαλές νερό, καθώς διαθέτουν διπλά καλυμμένες βρύσες ώστε να μην έρχεται το νερό σε απευθείας επαφή με τον άνθρωπο και έτσι να μην επιμολύνεται. Οι ψύκτες που λειτουργούν με φιάλες νερού είναι πολύ χρηστικοί και απαιτούν λιγότερο χώρο στο σημείο όπου θα τους τοποθετήσετε. Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι να προμηθεύεστε έγκαιρα τις φιάλες νερού, κάτι που δε θα πρέπει να σας δημιουργεί άγχος καθώς η εταιρεία που θα σας τις προμηθεύει θα σας το θυμίζει εγκαίρως, παραδίδοντάς τες στο χώρο σας. Οι ψύκτες νερού που λειτουργούν με φίλτρα συνήθως καταλαμβάνουν λίγο περισσότερο χώρο, και εγγυώνται και αυτοί την κατανάλωση εξαιρετικά ασφαλούς νερού αφού τα φίλτρα τους καθαρίζουν το νερό που θα πιείτε πολύ αποτελεσματικά. Κάθε έξι μήνες η εταιρεία που σας προμήθευσε τον ψύκτη θα πραγματοποιεί τη συντήρησή του, αλλάζοντας το φίλτρο του. Παράλληλα, θα επιτυγχάνεται και η συντήρηση του ψύκτη σας, αλλάζοντας όλα τα μέρη του που έρχονται σε επαφή με το νερό, για τη μέγιστη ασφάλειά σας.  

Στην περίπτωση όπου επιλέξετε έναν ψύκτη όπου θα λειτουργεί με φιάλες νερού, δε θα πρέπει να σας προβληματίζει η κατανάλωση πλαστικού. Πολλές εταιρείες πλέον, φροντίζουν ώστε είτε οι φιάλες νερού για ψύκτες να ανακυκλώνονται, είτε να επαναχρησιμοποιούνται, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον με όλη αυτή την ποσότητα πλαστικού. Παράλληλα, προκειμένου να παραχθεί μία μόνο φιάλη νερού απαιτείται μία ποσότητα νερού διπλάσια από αυτή που περιέχεται στη φιάλη. Έτσι, εκτός από την οικονομία που πραγματοποιείται στο πλαστικό, εξοικονομείται και μία μεγάλη ποσότητα νερού.

(6 Αξιολογήσεις)