Skip to the content

Πρόληψη και αντιμετώπιση τρωκτικών

Πρόληψη και αντιμετώπιση τρωκτικών

Η καταπολέμηση των ποντικών και των αρουραίων ονομάζεται Μυοκτονία και είναι ιδιαιτέρως σημαντική τόσο σε ιδιωτικούς όσο και επαγγελματικούς χώρους για λόγους υγειονομικούς και οικονομικούς.. Οι υγειονομικοί λόγοι που μας ωθούν στην καταπολέμηση των ποντικών σχετίζονται κυρίως με το γεγονός ότι αποτελούν φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών και μεταδίδουν μέσω των απορριμμάτων τους επικίνδυνες και πολλές φορές θανατηφόρες ασθένειες για τον άνθρωπο π.χ λιστερίωση, λύσσα, πανώλη, λεπτοσπείρωση. Οι οικονομικοί λόγοι συνοψίζονται στις μεγάλες ζημιές που προκαλούν τρώγοντας ή μολύνοντας με τα ούρα, τα περιττώματα τους και τις τρίχες τους, τα αποθηκευμένα προϊόντα. Τα ποντίκια-αρουραίοι συμβάλλουν και στην καταστροφή του επαγγελματικού εξοπλισμού μιας επιχείρησης π.χ φάγωμα καλωδίων, τρύπημα αγωγών νερού και ξύλινών κατασκευών, σκάψιμο για κατασκευή λημεριού (φωλιάς) περιμετρικά στα θεμέλια του οικήματος.

Σημαντικό κεφάλαιο για την Μυοκτονία είναι και η πρόληψη για να αποτραπεί η  προσβολή από ποντίκια-αρουραίους. Ορισμένα μέτρα που  μπορεί η εκάστοτε επιχείρηση ή ιδιώτης να εφαρμόσει είναι  τα παρακάτω:

  • Χρησιμοποίηση ανθεκτικών υλικών όπως το μπετόν, για την ανέγερση θεμελίων που το βάθος τους αγγίζει τα εξήντα εκατοστά. Τα υλικά αυτά δεν μπορούν να ροκανιστούν από τα τρωκτικά.
  • Σφράγισμα όλων των τρυπών ή ρωγμών ή σχισμών που είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε τοίχους, πόρτες ή παράθυρα της εκάστοτε οικοδομής.
  • Κατασκευή πλεγμάτων από μέταλλο στα σημεία που το βρόχινο νερό ή εκείνο της αποχετεύσεως εισέρχεται ή εξέρχεται από το δίκτυο σωλήνων της απορροής.
  • Σε επαγγελματικούς χώρους πρέπον θα ήταν η τοποθέτηση κατασκευών από ανθεκτικά υλικά όπως μέταλλο στο κάτω μέρος των πορτών, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδός τους.
  • Προσεκτικός και συστηματικός έλεγχος και κατόπιν απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου-υλικού που δεν χρειάζεται π.χ πεταμένα ξύλα ή οικοδομικά υλικά στους κήπους, ώστε να περιορίζουμε τα σημεία που θα ήταν κατάλληλα για τη κατασκευή λημεριού.
  • Τα προϊόντα που προορίζονται για πώληση ή αποθήκευση, οφείλουν να είναι πακεταρισμένα σωστά και στοιβαγμένα σε παλέτες, οι οποίες θα πρέπει να τοποθετηθούν με τρόπο που να εμποδίζουν να ποντίκια να δημιουργήσουν φωλιά, αλλά να επιτρέπουν τον συστηματικό έλεγχο και εντοπισμό πιθανής προσβολής και κατ΄επέκταση εγκατάσταση δολωματικών σταθμών σε περίπτωση Μυοκτονίας.
  • Τα απορρίμματα θα πρέπει να απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους και να μην εγκαταλείπονται έξω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις οδηγώντας σε προσβολή.
  • Σε περίπτωση κατοικίδιου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να προβαίνει σε συστηματικό καθαρισμό και απομάκρυνση των υπολειμμάτων της ζωοτροφής, ώστε τα ποντίκια να μην εισέλθουν στο χώρο και να τραφούν από αυτή.

Η Μυοκτονία μπορεί να επιτευχθεί με χημικές, μηχανικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές:

  • H Μηχανική καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την χρήση δολωματικών σταθμών, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά π.χ γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, χαρτόνι. Διαχωρίζονται σε αυτούς που θανατώνουν το ποντίκι κατά την σύλληψη και σε εκείνους που απλά το παγιδεύουν στο εσωτερικό τους.
  • Η Ηλεκτρονική καταπολέμηση επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών υπερήχων, όπου εκπέμπουν ήχους παρόμοιους με τις φωνές ποντικών που πεθαίνουν ή κυρίαρχων αρσενικών όπου επιτίθενται. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται συνθήκες πανικού και στρες και τα ποντίκια θανατώνονται.
  • Η Χημική καταπολέμηση συντελείται με την χρήση δολωμάτων. Κυριότερες μορφές δολωμάτων που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:
  • Ολόσπορα ή αλεσμένα. Τα πιο αποδεκτά μιας και μοιάζουν πολύ ως προς την σύσταση με τις τροφές που μπορούν να βρουν στο φυσικό περιβάλλον.
  • Τα pellets. Βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, με μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικές προσβολές. Δεν είναι τόσο αρεστά όσο τα ολόσπορα.
  • Τα Blogs. Τα υλικά που τα αποτελούν τοποθετούνται μέσα σε παραφίνη ή κερί, ώστε να τους προσδίδουν εξαιρετική ανθεκτικότητα σε υγρασία και σε προσβολές από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον. Γίνονται πιο πολύ αρεστά όσο αυξάνονται οι ακμές και οι γωνίες τους, τόσο τα ποντίκια τους αρέσουν να τα ροκανίζουν.
  • Δολώματα σε pasta η gel. Παρασκευάζονται σε μορφή σωληναρίου ή συσκευάζονται σε πλαστικά σακουλάκια. Είναι πάρα πολύ αρεστά στα ποντίκια, μόνο που η παρατεταμένη έκθεσή τους σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος, τα οξειδώνει και τους προσδίδει μία πολύ έντονη και άσχημη μυρωδιά.
  • Τα υγρά δολώματα. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την θανάτωση των αρουραίων και συγκεκριμένα του Νορβηγικού, μιας και η καθημερινότητά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση νερού.
(7 Αξιολογήσεις)