ΔΕΠΥ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι προκαλεί την ΔΕΠΥ;
Αντίθετα με το πόσο συχνή είναι η ΔΕΠΥ σε παιδιά και ενήλικες, γιατροί, ειδικοί και ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι την προκαλει την πάθηση. Πιστεύεται ότι έχει νευρολογική προέλευση. Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην δημιουργία της.
Έρευνες υποδηλώνουν ότι η μείωση της ντοπαμίνης αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της ΔΕΠΥ. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που βοηθάει στην κίνηση των σημάτων από το ένα νεύρο στο άλλο. Παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση συναισθηματικών απαντήσεων και κινήσεων.
Άλλες έρευνες υποδηλώνουν διαρθρωτική διαφορά στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν μικρότερο όγκο γκρίζας ύλης.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πιθανές αιτίες της ΔΕΠΥ, όπως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διάγνωση ΔΕΠΥ
Δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική Κλίμακα που να μπορεί να σας πει εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ΔΕΠΥ. Οι περισότεροι κλινικοί γιατροί πιστεύουν ότι η διάγνωση ADHD ΔΕΠΥ δεν μπορεί να γίνει με βάση μία μόνο δοκιμασία αλλά επικουρικά μπορουν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση.
Για την διάγνωση, ο Ψυχίατρος στους ενήλικες, και ο Παιδοψυχίατρος στα παιδιά θα αξιολογήσει τα συμπτώματα που είχατε εσείς ή το παιδί σας τους τελευταίους έξι μήνες καθώς και στην παιδική ηλικία.
Ο Ψυχίατρος θα συγκεντρώσει πληροφορίες από εκπαιδευτικούς ή μέλη της οικογένειας και μπορεί να χρησιμοποιήσει λίστες ελέγχου και κλίμακες αξιολόγησης για να εξετάσει τα συμπτώματα.Θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση για να ελέγξει για άλλα προβλήματα υγείας.
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από ΔΕΠΥ, μιλήστε σε Ειδικό Ψυχίατρο για να λάβετε μια αξιολόγηση.Για το παιδί σας, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον σχολικό σύμβουλο. Τα σχολεία αξιολογούν τακτικά τα παιδιά για προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές τους επιδόσεις.
Για την διερευνηση, δώστε, σημειώσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού σας ή την δική σας σε ειδικό στην ΔΕΠΥ.
Θεραπεία ΔΕΠΥ
Η θεραπεία για ΔΕΠΥ περιλαμβάνει συνήθως συμπεριφορική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο.
Οι τύποι θεραπείας περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία ή θεραπεία ομιλίας. Με τη θεραπεία ομιλίας, εσείς ή το παιδί σας θα συζητήσετε πώς η ΔΕΠΥ επηρεάζει τη ζωή σας και τους τρόπους για να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.
Ένας άλλος τύπος θεραπείας είναι η συμπεριφορική θεραπεία. Αυτή η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει ή το παιδί σας να μάθετε πώς να παρακολουθείτε και να διαχειρίζεστε τη συμπεριφορά σας.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει πολύ όταν ζείτε με τη ΔΕΠΥ. Τα φάρμακα για ΔΕΠΥ έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τρόπο που σας επιτρέπει να ελέγχετε καλύτερα τις παρορμήσεις και τις ενέργειές σας.
Φάρμακα ΔΕΠΥ
Οι δύο κύριοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ είναι διεγερτικά και μη διεγερτικά.
Τα διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για ΔΕΠΥ. Αυτά τα φάρμακα δρουν αυξάνοντας τις ποσότητες των εγκεφαλικών χημικών ουσιών ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη.
Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων είναι τα μεθυλφαινιδικά (Ritalin, Concerta) και τα διεγερτικά με βάση την αμφεταμίνη (Adderall).
Εάν τα διεγερτικά δεν δουλεύουν καλά για εσάς ή το παιδί σας ή εάν προκαλούν ενοχλητικές παρενέργειες, ο Ψυχίατρος σας μπορεί να σας προτείνει ένα μη διεγερτικό φάρμακο. Ορισμένα μη διεγερτικά φάρμακα δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο.
Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ατομοξετίνη (Strattera) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως βουπροπιόνη (Wellbutrin).
Τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ μπορούν να έχουν πολλά οφέλη, καθώς και παρενέργειες. Μιλήστε σε ειδικό Ψυχιατρο.
Φυσικές θεραπείες για τη ΔΕΠΥ
Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσετε και να διαχειριστείτε πολλά συμπτώματα της ΔΕΠΥ.
Έρευνες συνιστούν τα εξής:
- Κάντε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή,
- 45 λεπτά σωματικής άσκησης ανά ημέρα,
- επαρκή ύπνο 7-8 ωρών,
- περιορίστε την ώρα έκθεσης σε οθόνες τηλέφωνων, υπολογιστών και τηλεόρασης.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο διαλογισμός της προσοχής και ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ στους ενηλικες.
Αποφυγή ορισμένων τροφιμων και συντηρητικών είναι πιθανοί τρόποι για τη μείωση των συμπτωμάτων ADHD.
Ρωτήστε εναν ειδικο στην ΔΕΠΥ.