TURis Προστατεκτομή
Για χρόνια, η επικρατέστερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, όταν αυτός δεν ήταν πολύ μεγάλος, ήταν η Διουρηθρική Προστατεκτομή (TUR–P, Transurethral Resection of the Prostate). Με την Διουρηθρική Προστατεκτομή ο ασθενής είχε μια πολύ καλή και ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία –χωρίς τον μετεγχειρητικό πόνο, τα ράμματα και τις αλλαγές του τραύματος της ανοιχτής προστατεκτομής. Το μειονέκτημά της βέβαια ήταν μια νοσηλεία 3–4 ημερών λόγω της αιμορραγίας.
Στην περίπτωση που ο προστάτης ήταν μεγαλύτερος, τότε ο ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε ανοιχτή προστατεκτομή -μια σαφώς βαρύτερη επέμβαση.
Με τη μέθοδο TURis δεν υπάρχει περιορισμός στην επιλογή των ασθενών που θα χειρουργηθούν μέσω της ουρήθρας, δηλαδή ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη. Ο περιορισμός αυτός ισχύει για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ασθενών με υπερβολικά μεγάλο προστάτη. Πλέον, ο κυρίαρχος τρόπος αντιμετώπισης των ασθενών που θα χειρουργηθούν είναι η μέθοδος TURis (Trans Urethral Resection of the prostate in saline). Ακριβώς επειδή ο Ουρολόγος δεν έχει τον περιορισμό του χρόνου –διάρκειας της επέμβασης- είναι σε θέση να χειρουργήσει ακόμη και μεγάλους προστάτες.
Να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι εννοούμε με τα παραπάνω. Ο ουρολόγος χειρουργεί μέσω της ουρήθρας και βλέπει με την οπτική που φέρει έμπροσθεν του το στοιχείο εργασίας του TURis (βλέπε εικόνα 1). Βλέπει μέσω υγρών που εγχέονται στην ουρήθρα.
Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην χρονική διάρκεια της επέμβασης; Καθώς χειρουργούμε και αφαιρούμε τον προστάτη, ‘’ανοίγουμε’’ διάφορα αγγεία μέσα από τα οποία εισέρχονται τα υγρά που χρησιμοποιούμε. Αν η διάρκεια του χειρουργείου περάσει κάποιο όριο και εισέλθει μεγαλύτερη ποσότητα απ’ αυτά, στην κυκλοφορία, τότε η υγεία του ασθενή κινδυνεύει πολύ σοβαρά.
Τα υγρά που χρησιμοποιούμε στην μέθοδο TURis, σε αντίθεση με αυτά της προηγούμενης μεθόδου, δεν δημιουργούν επιπλοκές και δεν υπάρχει περιορισμός στην χρονική διάρκεια. Η παλιά Διουρηθρική Προστατεκτομή σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Ο δεύτερος λόγος είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία. Με την μέθοδο TURis δεν υπάρχει αιμορραγία γιατί ο ουρολόγος την ελέγχει απόλυτα ενώ εξαχνώνει τον προστάτη.
Πιο είναι το προφίλ του ασθενή που θα υποβληθεί σε TURis Προστατεκτομή;
- Ασθενείς που πάσχουν από προστατικά ενοχλήματα, δηλαδή νυχτουρία, συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης και διακεκομμένη ούρηση.
- Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για να μπορούν να ουρήσουν.
- Ασθενείς που έχουν πάθει Επίσχεση ούρων.
- Ασθενείς με προστατικά ενοχλήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά και δεν μπορούν να διακόψουν την φαρμακευτική τους αγωγή. Ασθενείς με βηματοδότη μπορούν να χειρουργηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
- Ασθενείς με πολύ μεγάλο προστατικό αδένωμα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ TURis
Με την χρήση της μεθόδου TURis έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί η ανοιχτή προστατεκτομή. Ελάχιστοι είναι πλέον οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν με ανοιχτή–διακυστική προστατεκτομή και αυτό θα γίνει επειδή έχουν ένα πολύ μεγάλο προστατικό αδένωμα.
Η επέμβαση TURis, ακριβώς όπως λέει και ό όρος (Trans Urethral Resection of the prostate in saline), γίνεται διαμέσου της ουρήθρας και με ειδικά ηλεκτρόδια πραγματοποιείται η εξάχνωση του υπερπλαστικού αδενώματος που αποφράσσει, συμπιέζοντας την ουρήθρα, την ούρηση και εμποδίζει την ουροδόχο κύστη να αποβάλλει πλήρως τα ούρα.
Για την επέμβαση αυτή χρειάζεται νοσηλεία μιας ημέρας και την επόμενη, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λαμβάνοντας οδηγίες και μια αντιβιωτική αγωγή.